Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 29 oktober 2008

ECHTE EN VALSE HARINGEN

In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zwemmen drie scholen haringen rond. Haringen zijn de vissen die iedereen kent als Hollandse Nieuwe, al dan niet met uitjes. Levende haringen zijn echter prachtige vissen en een hele school haringen levert een prachtig schouwspel op, dat in Blijdorp goed te bekijken valt. Er zijn overigens maar weinig aquaria in Europa waar deze uiterst kwetsbare vissen levend zijn te zien!

Zo zwemt er in het Noordzee-gedeelte van het Oceanium een grote school van honderden jonge harinkjes rond, die voortdurend in beweging is. De school zwemt als één organisme door het aquarium en van dat adembenemende schouwspel kan je eindeloos blijven genieten. In het grote Haaienaquarium zwemt ook zo'n grote school haringen rond, maar hier gaat het om zogenaamde 'valse' haringen ('vals' in de betekenis van 'onecht'). Deze haringsoort is afkomstig uit Noord-Amerikaanse wateren. Blijdorp verwierf eerder dit jaar meer dan duizend van deze vissen, waarvan het merendeel nu tussen de haaien zwemt. De school waagt zich af en toe buiten de beschermende zone achterin het aquarium, terwijl barracuda's,tarpons, haaien en andere roofvissen door de school heen zwemmen. Een klein schooltje bestaande uit enkele tientallen valse haringen heeft een plek gekregen in het dieprif-aquarium, waar ze zich heel goed van dichtbij laten bekijken. De haringen zijn uiteraard met de grootste voorzichtigheid gevangen en in de bassins losgelaten, zodat er nauwelijks verliezen zijn.

NIEUWE REUZENOCTOPUSSEN IN OCEANIUM

Blijdorp heeft twee nieuwe Pacifische octopussen. Het is de bedoeling om een serieuze poging te doen met deze bijzondere dieren te kweken. Dat is nog niet eerder in een dierentuin gelukt. Vorig jaar ontving het Oceanium al twee octopussen, maar deze reusachtige dieren waren bij aankomst al volwassen en bovendien bleken het alle twee vrouwtjes te zijn. Dat werd bevestigd toen beide dieren eerder dit jaar (uiteraard onbevruchte) eieren produceerden, wat tegelijk het einde van de octopussen betekende.

De nieuwe octopussen zijn een stuk kleiner (maar zeker geen kleine!) en jonger. Blijdorp hoopt dat het nu inderdaad om een paartje blijkt te gaan. Als dat zo is, kunnen er te zijner tijd mogelijk jonge Pacifische reuzenoctopusjes in het Oceanium worden gefokt.
Zoals het octopussen betaamt, zijn de nieuwelingen nog tamelijk schuw, maar met een beetje geluk zijn ze (of een van hun tentakels) te zien in het Kelp-gedeelte van het Oceanium.
Het zijn opmerkelijke verschijningen met acht lange armen die met een dubbele rij zuignappen zijn bezet. Aan de zijkanten van de kop bevinden zich grote, starende ogen waarmee ze nauwgezet alles in zich op lijken te nemen. In Europese dierentuinen en aquaria zijn octopussen maar zelden te zien en de Pacifische reuzenoctopussen worden hier eigenlijk nooit gehouden. Ze kunnen een armspanwijdte van meer dan vier meter bereiken!
Omdat octopussen solitair levende dieren zijn, leven ze elk in hun eigen aquarium. Die zijn wel met elkaar verbonden, want een verwijderbare tussenschuif moet op het juiste moment een 'liefdevol samenzijn' mogelijk maken.

STOKOUDE KROKODILLEN VERHUISD NAAR KROKODILLENRIVIER

De twee stokoude spitssnuitkrokodillen van Diergaarde Blijdorp zijn op 17 oktober verhuisd naar de gloednieuwe Krokodillenrivier. Ze hebben daar een prachtig, ruim verblijf betrokken, waar ze hun oude dag mogen doorbrengen.
De spitssnuiten zijn de oudste bewoners van de Diergaarde. Als enige hebben zij de oude Rotterdamsche Diergaarde nog meegemaakt. Wanneer ze precies in de oude Diergaarde gearriveerd zijn, valt niet meer na te gaan, maar dat moet in de jaren '20 geweest zijn. Dat betekent dat de dieren inmiddels zo'n 80 jaar oud zijn! Voor hun verhuizing moesten de krokodillen eerst worden gevangen. Geen eenvoudige klus, maar gelukkig bleef de grote man zich niet verzetten en kon
vrij eenvoudig zijn bek
worden dichtgebonden. Met vereende krachten werd het loodzware dier in de transportkist getrokken. Hij bleek tegen de 300 kilo te wegen! Het vrouwtje liet zich wat eenvoudiger in de kist drijven via een corridor van houten schotten.

De ouwetjes zijn nog steeds een beetje beduusd van hun verhuizing. Ze hebben zich voorlopig nog teruggetrokken in een uithoek van hun ruime verblijf, maar de indruk bestaat dat het wel goed met ze komt.

NIEUWE AANWINST: LANGOOREGELS

In hetzelfde gebouw als de krokodillen hebben vier grappige egeltjes hun intrek genomen. Het gaat om Abessijnse woestijnegels, die veel lijken op onze inheemse egels, maar ze zijn een stuk kleiner en hebben veel langere, spitse oren. Dankzij de grote oren kunnen ze heel goed horen en dat is belangrijk in het open steppe- en woestijngebied waar zij voorkomen. De oren geven ook warmte af en zijn dus een goede hulp bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.
De nieuwe egels zijn insekteneters die gedijen op een ontbijt van geweekte hondenbrokken en mager gehakt, aangevuld met een vitamine- en mineralenmengsel. Het diner bestaat uit heerlijke slakken, wasmaden, krekels, sprinkhanen en meelwormen. Per dag eten ze ongeveer een derde van hun eigen lichaamsgewicht.
Zoals alle egels zijn ook de nieuwe woestijnegels schemerdieren, die overdag veel slapen. Hopelijk gaan ze zich een beetje aan het Blijdorp-ritme aanpassen en zullen ze zich ook steeds regelmatiger overdag aan de bezoekers presenteren. Ze leven samen met vier piepkleine edelzangers en een paartje Europese kwartels.

IJSBEREN GAAN EN KOMEN

De ijsberen Jelle en Ewa zijn op maandag 27 oktober teruggekeerd naar Dierenrijk in het Brabantse Mierlo, omdat het niet klikte met ijsberin Tania. Hun vertrek biedt de mogelijkheid om het bassin leeg te pompen, schoon te maken en te voorzien van vers zeewater. Tania heeft heel even het rijk alleen, maar zodra het nieuwe ijsberenverblijf weer spic en span is, krijgt zij bezoek van de volwassen ijsbeerman Erik uit de Weense dierentuin en dat zal in de loop van november het geval zijn. Hij wordt - beter dan de grote maar nog jonge Jelle - in staat geacht met de bazige Tania om te gaan. Hopelijk zorgt hij er ook voor dat er in Blijdorp in de komende jaren jonge ijsbeertjes te zien zullen zijn!


---

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427