Persbericht
CNV Metaaltechniek (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)
Utrecht, 29 oktober 2008
------
CNV Metaaltechniek pleit voor bundelen krachten werkgevers/-nemers:
"Met 7 stappen naar goede toekomst"
Laten we op korte termijn om de tafel gaan zitten en het hebben over de toekomst van de metaal en technische bedrijfstakken. Zodat we een duurzame oplossing vinden voor onder andere het nakende personeelstekort in deze sector. CNV Metaaltechniek-bestuurder Marco Hietkamp nodigt de Federatie Werkgevers Metaal en technisch bedrijfstakken (FWM) per brief uit tot dat 'gesprek van de toekomst'. CNV Metaaltechniek presenteert daarbij tegelijkertijd een lijst agendapunten die van belang zijn voor die toekomst. De bond reageert hiermee voor een deel op de oproep van Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen om de instroom in de sector te borgen.
"Algemene gedachte tot dit toekomstgesprek is dat de sector modern en attractief moet blijven. Enerzijds om voldoende aantrekkingskracht te houden voor nieuwkomers, anderzijds om een goede positie te behouden in de internationale concurrentie", zo stelt Marco Hietkamp. "Onze uitnodiging is bedoeld om bestaande expertise te gebruiken en maximaal vorm te geven door onze krachten te bundelen."
De bedrijfstak zou zich moeten toeleggen op 'inclusief ondernemen' zoals de bond het noemt. "Dit betekent dat je bij het alledaagse werk oog houdt voor beschikbare hulpbronnen en het milieu, maar ook voor de menselijke factor in je bedrijf, de werknemers."
Voor die werknemers zou een volledige ontwikkeling op basis van ambitie en competentie tot een vanzelfsprekendheid moeten gaan horen. Een wasdom binnen de eigen onderneming, dan wel binnen de sector.
Bij die opzet hoort volgens de bond ook het nieuw inrichten van arbeidsrelaties en werkplekken. "Er zijn mensen - bijvoorbeeld gedeeltelijk arbeidsongeschikten - die verminderd weerbaar zijn. Maar die werknemers hebben nog wel terdege grote waarde voor een onderneming. Hun kennis is niet zelden onmisbaar. Dan moeten we dus voorkomen dat ze de bedrijfstak verlaten, al dan niet gedwongen", aldus Hietkamp.
Techniekwinkels
Volgens de bond is het voor de sector van lijfsbehoud dat er sprake is van 'volwassen arbeidsrelaties' binnen de ondernemingen. De aanwezige leer- en werkervaring moet worden gebruikt om jongeren te begeleiden en te mentoren. In regionale techniekwinkels met een leer/werkloket moet dat potentieel beschikbaar worden gesteld aan de aanwezige bedrijven. Korte lijnen moeten vraag en antwoord bundelen. ROC's, scholingsfondsen en praktijkcentra completeren dat geheel.
Ook de cao is een instrument tot verjonging van de sector in de ogen van CNV Metaaltechniek. De positie van vaklui moet in de beloning tot uitdrukking komen. Maar er kunnen - eventueel in de cao - ook afspraken worden gemaakt over flexibiliteit. Hietkamp: "Maar dan wel een flexibele opstelling die van twee kanten komt, werkgever én werknemer. Waarbij wederzijdse belangen en positie duidelijk zijn."
CNV Metaaltechniek wil met de FWM ook graag praten over vitaliteit van de ondernemingen en de mensen die er werken. Hietkamp: "Het gaat om veilig en gezond werken. Maar ook om het tonen van leiderschap door managers op dat onderwerp. Om zo dit thema te maken tot een afgebakend geheel met regels en richtlijnen."
Tot slot wil de bond toch bij de FWM duidelijk maken dat de metaaltechnische bedrijfstak op langere termijn bovenal floreert als alle betrokkenen doortrokken zijn van het besef dat de menselijke maat de norm is voor de bedrijfsvoering. Een eenzijdige fixatie op winst of aandelenkoersen schiet te kort. Een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers, dat voortdurend evenwicht zoekt tussen de belangen van mensen, het rendement en de omgeving, biedt wel de toekomst die de sector hard nodig heeft. "Over amper drie jaar kampt de sector met tienduizenden vacatures. We moeten nu aan de slag om die dreiging het hoofd te bieden. En ik meen serieus dat we een doorbraak kunnen bereiken", aldus Marco Hietkamp.
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)