Ambities AWBZ niet realistisch
29/10/2008 11:33
VNG
VNG: invoering 1 jaar uitstellen
De ambities van staatssecretaris Bussemaker om per 1 januari aanstaande 800 miljoen euro te bezuinigen op de ABWZ zijn niet realistisch en onverantwoord. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor een eenmalige overgang per 1 januari 2010 in plaats van een overgangsjaar met allerlei ad-hoc oplossingen in 2009. Er is nog te veel onduidelijk voor gemeenten om goed op de toekomstige hulpvraag van burgers in te kunnen spelen.
Staatssecretaris Bussemaker houdt in haar brief aan de Tweede Kamer van 28 oktober vast aan de bezuiniging van 800 miljoen euro op de ABWZ per 1 januari aanstaande. De VNG vindt de plannen van de staatssecretaris niet realistisch en onverantwoord. Er zitten nog veel onduidelijkheden en losse einden in de plannen om op verantwoorde wijze nieuwe cliënten naar gemeenten te sturen.
Het grootste probleem is dat gemeenten geen beeld hebben van wie straks aan hun loket komen: om wie gaat het, wat zijn de aantallen, welke problemen hebben ze, welke hulpvraag hebben ze en welke hulp kunnen en moeten gemeenten bieden? Dit is absoluut noodzakelijk om een goed, op de cliënt afgestemd hulpaanbod te kunnen ontwikkelen. Het gaat immers om een grote groep kwetsbare tot zeer kwetsbare burgers.
VWS suggereert dat gemeenten alles al in huis hebben en dat gemeenten alleen de kraan van het welzijnswerk wat verder open hoeven te draaien. Dit is niet het geval. Gemeenten kennen weliswaar een lange traditie in het welzijns- en ouderenwerk, maar nu zijn nieuwe collectieve vormen van begeleiding en individuele oplossingen nodig: dagactiviteiten, boodschappendiensten, maar ook begeleiding aan stabiele psychiatrische patiënten, doorlopende ondersteuning voor mensen met beginnende ouderdomsklachten en dementie, en hulp aan licht verstandelijk gehandicapten. Dat zijn voor gemeenten nieuwe vormen van ondersteuning die voorbereidingstijd vergen. Deze, op de individu gerichte activiteiten, moeten er toe leiden dat zoveel mogelijk mensen een zelfstandig bestaan kunnen blijven volhouden. Deze ambitie ondersteunen gemeenten.
De staatssecretaris kondigt aan in november een brief aan alle gemeenten te sturen met duidelijkheid over de inhoud van de maatregel en de gevolgen voor gemeenten. Concreet hebben gemeenten dan slechts een maand de tijd om zich voor te bereiden. Dat is onvoldoende en in strijd met de afspraak die tussen Rijk en gemeenten is gemaakt omtrent de invoering van nieuwe maatregelen.
Gemeenten pleiten daarom voor 1 jaar uitstel zodat ze zich met alle lokale uitvoerders en Wmo-raden goed kunnen voorbereiden. Er moeten afspraken worden gemaakt met organisaties als het Algemeen Maatschappelijk Werk, welzijnswerk en vrijwilligersorganisaties over een nieuw hulpaanbod, wat dat gaat kosten, of bijscholing noodzakelijk is en of er meer vrijwilligers nodig zijn. Ook deze organisaties hebben tijd nodig om zich hierop voor te bereiden.
Gemeenten hebben de laatste jaren ervaring opgedaan met grootschalige operaties als de invoering van de huishoudelijke hulp en hebben daarom liever een 'big bang' in 2010 dan een jaar met allerlei ad-hoc beslissingen en incidenten, met alle maatschappelijke onrust van dien. Want als in de loop van 2009 steeds meer mensen uit de AWBZ vallen, terwijl de andere domeinen waar zij een beroep op gaan doen zich niet fatsoenlijke hebben kunnen voorbereiden, zal 2009 gekenmerkt worden door ad-hoc beleid en incidenten. En dat verdient de groep waar het om gaat niet.
Den Haag, 29 oktober 2008
Vereniging Nederlandse Gemeenten