Vereniging Milieudefensie

Persbericht

'Na Engeland, nu Nederlandse Klimaatwet'


- Brits parlement stemt voor aanscherping Klimaatwet
- Reductie broeikasgas naar 80 procent in 2050
- Ook internationaal vliegverkeer en scheepvaart vallen onder wet

Amsterdam, 29 oktober 2008 - Milieudefensie roept het kabinet op om het voorbeeld van Engeland te volgen. Daar heeft het parlement gisteravond de klimaatwet (Climate Change Bill) fors aangescherpt. In Engeland moet in 2050 de uitstoot van broeikasgas met 80 procent zijn verminderd. Ook het Britse aandeel in het internationaal vliegverkeer en scheepvaart wordt in de wet opgenomen. "Met de huidige, vrijblijvende beloften haalt Nederland de klimaatdoelen niet, daarom willen wij ook hier een Klimaatwet met harde afspraken", aldus Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie bij Milieudefensie.

Milieudefensie vraagt het kabinet de ontwerptekst voor de Nederlandse Klimaatwet, die door 30 maatschappelijke organisaties wordt ondersteund, in behandeling te nemen. Die wettekst is in grote lijnen gelijk aan de Britse variant. Zo zijn in beide wetsvoorstellen lange- én kortetermijndoelen gesteld voor de vermindering van broeikasgassen. Ook wordt in beide voorstellen ieder jaar gelijktijdig met de parlementaire begrotingsbesprekingen - de voortgang door het parlement besproken en moet de regering aanvullende maatregelen treffen wanneer de broeikasgassen onvoldoende verminderen.

In de Britse situatie is een apart instituut in het leven geroepen, de Climate Change Committee, dat de uitstoot van broeikasgassen in kaart brengt en adviezen geeft aan het kabinet. In de Nederlandse variant is die taak toebedeeld aan het Planbureau voor de Leefomgeving. Willem Verhaak: Als het kabinet wil, kan Nederland het tweede land in de wereld zijn dat een Klimaatwet aanneemt. Dan kan het ook een rol van betekenis spelen in de internationale klimaatonderhandelingen, eind volgend jaar in Kopenhagen.

De Climate Change Bill, de eerste in zijn soort wereldwijd, zal nog voor eind november door de Britse parlement en senaat formeel worden aangenomen. De wet is er gekomen dankzij een intensieve campagne van Friends of the Earth, de Engelse zusterorganisatie van Milieudefensie.