Raadswijzer week 44
Terugblik maandag 27 oktober
De belangrijkste onderwerpen van het Raadsplein worden hier kort toegelicht. Het volledige verslag vindt u later op www.gemeenteraadzwolle.nl.
In Memoriam Leo Major
Burgemeester Meijer begon de raadsvergadering met een In Memoriam voor de 12 oktober 2008 overleden ereburger van de gemeente Zwolle, Leo Major. De burgemeester stond stil bij de bijzondere betekenis die de heer Major heeft gehad voor de stad Zwolle en vele van haar inwoners. Als eerste bevrijder van Zwolle op 14 april 1945 staat Leo Major symbool voor vrijheid en victorie.
Besluitvorming
In de raadsvergadering die volgde zijn alle voorstellen die op de agenda stonden vastgesteld door de gemeenteraad.
Eindejaarsuitkering
De gemeenteraad heeft ingestemd met een motie van de PvdA en de SP over het toekennen van een eindejaarsuitkering voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimuminkomen van minmaal vijftig euro.
Rekenkamercommissie
De voorzitter van de Rekenkamercommissie, J. van Boven, heeft aan de voorzitter van de gemeenteraad het onderzoeksrapport 'Kamerverhuur in hokjes' aangeboden. De rapportage gaat in op de manier waarop de gemeente Zwolle omgaat met het toezicht en de handhaving van kamerverhuur. Nadat het college van burgemeester en wethouders een reactie heeft gegeven, wordt deze behandeld in de gemeenteraad.
Agenda maandag 3 november
19.00 uur start
Raadsplein in de Raadzaal
Informatieronde
Inhoudelijke vragen stellen aan het college van burgemeester & wethouders en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties om informatie te verzamelen.
19.40 uur
Beleidsplan Verkeersveiligheid (zie Uitgelicht)
20.30 uur
Masterplan Ruimte voor de Vecht
20.45 uur
Presentatie E-dienstverlening/klantcontactcentrum
21.15 uur
Pauze
Meningsvorming
Debatteren om tot een mening te komen.
21.25 uur
Raadsbrief Pilot Formulierenbrigade
22.00 uur
Notitie ChristenUnie De Kluif
22.30 uur sluiting
Dit is een beknopte weergave. De volledige agenda is te vinden op www.gemeenteraadzwolle.nl en in te zien in het Informatiecentrum op de begane grond van het stadhuis.
Uitgelicht Verkeersveiligheid voor elkaar
Minder verkeersslachtoffers, veiligheid en snel van A naar B. Alle aspecten van verkeersveiligheid: 'duurzaam veilig', 'verkeersveiligheideducatie' en 'fysieke verkeersveiligheid' staan beschreven in het beleidsplan Verkeersveiligheid 2008 - 2018.
Vertegenwoordigers van Verkeersouder 'Het Carillon', Onderwijs Vivente, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, Provincie Overijssel, Travers/Wijkstichting Stadshagen totaal, Rovo en wijkvereniging Veeralleekwartier geven maandag 3 november hun mening over de inhoud van het beleidsplan 'Verkeersveiligheid voor elkaar'. Ook beantwoorden zij eventuele vragen van raadsleden.
Doelstelling
Het beleidsplan Verkeersveiligheid 2008 - 2018 heeft als doelstelling 45 procent minder doden en 30 procent minder ziekenhuisgewonden. Daarnaast krijgen kwetsbare doelgroepen die extra aandacht die ze nodig hebben. Aan de hand van de ongevallencijfers in de afgelopen periode zijn in het beleidsplan kwetsbare doelgroepen bepaald.
Kwetsbare groepen
Iemand is kwetsbaar als hij of zij een grotere kans heeft dan gemiddeld om slachtoffer te worden van een verkeersongeval. Er zijn twee 'soorten' kwetsbare groepen. Verkeersdeelnemers met beperkte externe bescherming. Dat zijn bijvoorbeeld voetgangers, voetgangers die een hulpmiddel gebruiken, fietsers en snorfietsers. De andere kwetsbare groep is verkeersdeelnemers met beperkt 'incasseringsvermogen', zoals 65-plussers, kinderen tot 12 jaar, jongeren tussen 12-15 jaar, mensen met een beperkte waarneming en mensen met motorische beperkingen.
Beweging
De omvang van de groepen kwetsbare verkeersdeelnemers is wisselend. Door de toenemende vergrijzing zal deze kwetsbare groep in de toekomst groeien. In het plan staat kort de gewenste aanpak per doelgroep. Om het beleid uit te voeren worden uitvoeringsprogramma's opgesteld.
Na afloop van de informatieronde gaat het voorstel naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.
Rondje Raad Piet van Dijk
Kent u de 39 raadsleden en weet u wat ze doen? Het zijn mensen die zich dagelijks inzetten voor u en voor de stad. Ze nemen belangrijke beslissingen en controleren het college van burgemeester en wethouders. Wie ze zijn en waar ze zich voor inzetten, leest u in deze rubriek: Rondje Raad.
Deze week Piet van Dijk, sinds 2002 gemeenteraadslid voor VVD.
Geboren in Beetsterzwaag, een klein dorp in het prachtige zevenwoudengebied van Friesland. Wellicht een droge opmerking om mee te beginnen. Maar het zou mijn opening niet zijn als het niet van zoveel betekenis is voor alles wat ik nu als raadslid doe. Heel graag doe. Ik ben dol op Zwolle. Het is een stad die je weet te binden. Vooral door de sociale samenhang, de cultuur, de historie van de stad en de kwaliteit van de ruimte, het water, het groen. Tussen al die kwaliteiten ben ik opgegroeid in het dorp. En Zwolle heeft ze ook en meer. Ik neem graag die kwaliteiten als uitgangspunt voor alles wat ik doe in de raad.
Boeiend
Ik heb ongeveer tien jaar in politiek Den Haag gewerkt, eerst als medewerker bij de Tweede Kamerfractie van de VVD en later als politiek-assistent van Jozias van Aartsen, toen minister van Landbouw. Een enerverende tijd, zeker door de varkenspestcrisis. In die jaren in Den Haag heb ik geleerd hoe politiek werkt, laat ik zeggen kan werken. Ik heb heel veel geleerd, vooral omdat ik het vanuit alle verschillende kanten mocht ervaren. Eerst vanuit het parlement, later vanuit 'de andere kant' het ministerie. Weer later vanuit de ambtelijke organisatie in Zwolle. Nu, in combinatie met de gemeentepolitiek in onze stad, als lobbyist voor de provincie Flevoland. Als ik terugkijk op al die ervaringen, is de gemeentepolitiek het meest direct, het meest aansprekend, het meest boeiend.
Irritant
Soms is het meest boeiende ook het meest irritant. Er is immers geen zon zonder schaduw. Bijvoorbeeld de verkeerssituatie bij winkelcentrum De Dobbe. Een onmogelijk geval. We hebben als VVD altijd gezegd: neem structurele maatregelen, ga daarvoor met de wijk in gesprek en doe het snel. Simpel eigenlijk, denk ik dan. Maar als het dan toch zo nodig tijdelijke maatregelen moeten zijn, doe het dan zo dat ze voorsorteren op structurele oplossingen. Dan heb je er nog wat aan. Maar wat gebeurt er? De meerderheid in de raad kiest voor tijdelijke maatregelen, waar je niks aan hebt en waarvoor geen draagvlak in de buurt is. Dat heet dan politiek.
Leren
Hoe irrationeel kan besluitvorming zijn? Ik kan uitleggen waarom het zo gaat, maar ik zal er nooit aan wennen en dat wil ik graag zo houden. De Dobbe blijft een sprekend voorbeeld van hoe het niet moet. De enige vraag is of we er van leren. Dat is dan wat je er nog aan kunt hebben. Leren we bijvoorbeeld ook van de lessen van het Hanzebad? Daar zijn in het verleden fouten gemaakt waarmee we tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd. Gaan we die weer maken met de nieuwe zwembaden? Ik mag hopen van niet, maar ben er niet gerust op.
Eerlijk
Het zijn vooral dit soort processen die mij bezig houden. Maar het meest van alles wat er toe doet is de mens die erbij betrokken is. Hoe ga je daarmee om? Van belang daarbij is het om eerlijk te zijn, rechtuit te zeggen wat er wel en vooral ook wat er niet kan. Laat op wijkplatforms gezegd worden wat kan er niet! Veelal worden daar dingen toegezegd waar je vervolgens niets van terugziet. Wijkwethouders, doet dat niet meer. Ik heb dat wel eens de paradox van de aardigheid genoemd. Aardig willen zijn door een toezegging te doen. Maar feitelijk dus niet aardig zijn, omdat je hem niet na kunt of wilt komen.
Samen maken
Laten we dan ook meteen afspreken dat als je begint te communiceren als gemeente dat je samen de stad wilt maken dat je dan vanaf dat moment dat ook doet. De cultuur in de ambtelijke organisatie is nog niet wat het moet zijn. Veel gaat goed, beter zelfs, maar het is nog niet werkelijk gericht op samen maken. Ga op zoek naar mensen, organisaties en bedrijven die de stad maken. Trek er op uit, kom achter de bureaus vandaan en ga op locatie kijken en in gesprek! Met respect voor elkaars verantwoordelijkheid en belangen, maar ga alsjeblieft in gesprek!
Het blijft een mooie stad.
U kunt mij bereiken via telefoonnummer (06) 18 30 39 26, mijn e-mail is pietvandijk1@gmail.com.
Welkom
De vergaderingen tijdens het Raadsplein zijn openbaar. U bent van harte welkom in de Raadzaal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein.
Elektronische agenda
U kunt zich abonneren op de elektronische agenda. Stuur een e-mail met daarin het woord Agenda naar raadsgriffie@zwolle.nl en u bent altijd actueel op de hoogte.
Laat uw stem horen
U kunt raadsleden informeren over wat u bezighoudt en agendaonderwerpen aandragen. Medewerkers van de raadsgriffie helpen u graag met de voorbereidingen. Heeft u iets te melden of wilt u aandacht voor een onderwerp dat nog niet op de agenda staat? Bel dan naar de raadsgriffie op tel. (038) 498 21 81 of stuur een e-mail naar raadsgriffie@zwolle.nl.
Live bij u thuis
Het Raadsplein is iedere maandag live te volgen via internet. Ga naar www.gemeenteraadzwolle.nl (eerste item in het snelmenu) en zie hoe vergaderen in de gemeenteraad er aan toe gaat. Uiteraard kunt u, zoals gewend, het Raadsplein ook op Radio Zwolle volgen.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 28-10-2008 tot 11-11-2008
Gemeente Zwolle