winkels: "de inname van voedingsfolaat: moet foliumzuurverrijking
worden toegepast in nederland?"
Mw.ir. R.M. (Renate) Winkels: "De
inname van voedingsfolaat: moet foliumzuurverrijking worden toegepast
in Nederland?"
29 okt 2008 16:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. M.B. Katan (Pers. hgl. bij de afdeling Humane
voeding en epidemiologie)
Co-Promotor: Dr.ir. P. Verhoef (Unilever Food and Health Research
Institute, Vlaardingen), Dr. I.A. Brouwer (VU, Amsterdam)
Centrale vraag in dit proefschrift was of de Nederlandse voeding
voldoende foliumzuur bevat om aan de aanbevelingen te voldoen, of dat
het nodig is om extra foliumzuur toe te voegen aan ons voedsel. Om dit
te onderzoeken hebben we de aanbevelingen voor foliumzuur onder de
loep gelegd. Voldoende inname van foliumzuur is belangrijk om
bloedarmoede te voorkomen.
Dit proefschrift liet zien dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
voor foliumzuur voor mannen hoger zou moeten zijn dan voor vrouwen.
Een andere studie uit het proefschrift liet zien dat de
biobeschikbaarheid van foliumzuur uit voeding 82% was ten opzichte van
foliumzuur uit een pilletje, terwijl in de literatuur wordt
verondersteld dat maar 50% van het foliumzuur uit voeding uit de
darmen in het bloed wordt opgenomen. Als we met deze bevindingen
rekening houden bevat de voeding van 25% van de Nederlandse vrouwen en
van 50% van de Nederlandse mannen te weinig foliumzuur om aan de
aanbevelingen te voldoen. Het is echter onduidelijk of er hierdoor
veel mensen zijn met bloedarmoede in Nederland, of dat het nodig is om
de foliumzuurvoorziening van de Nederlandse bevolking te verbeteren.
Verrijken van bijvoorbeeld brood met extra foliumzuur kan een manier
zijn om te zorgen dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd extra
foliumzuur binnen krijgen, hierdoor hebben zij minder risico op een
baby met een open ruggetje. Veel foliumzuur kan echter mogelijk
schadelijk zijn voor ouderen met een tekort aan vitamine B12. Dit
proefschrift liet zien dat brood verrijkt met foliumzuur én vitamine
B12 een strategie kan zijn om vitamine B12 status te verbeteren en om
zo schadelijke effecten vóór te zijn. Voorlopig is het echter geen
goed idee om te starten met foliumzuur verrijking. Onderzoeken
suggereren dat het binnen krijgen van voldoende foliumzuur mogelijk
beschermt tegen dikke darm kanker, maar ook dat foliumzuur bestaande
tumoren sneller zou kunnen laten groeien. Zolang hier geen
duidelijkheid over is, is foliumzuurverrijking geen goede optie.
Het onderzoek uit dit proefschrift is gefinancierd door TI Food &
Nutrition
Titel proefschrift: "Dietary folate intake: is there a need for
folic acid fortification in the Netherlands?â
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie
Routebeschrijving en gebouwen Wageningen