Voedingcentrum


Hoe ga je om met kip?

Het is niet goed gesteld met tweederde van het verkochte rauwe kippenvlees in Belgische supermarkten. Dat komt vooral doordat supermarkten niet zorgvuldig met de kippen omgaan. Bacteriën grijpen dan hun kans. Hoe voorkom je zelf dat kippenvlees besmet raakt? Het Voedingscentrum heeft tips.

Bacteriën die voorkomen op rauwe kip zijn campylobacter en salmonella. In de praktijk gaat het vooral om campylobacter. Je kunt ermee in aanraking komen door kruisbesmetting. Door slechte hygiëne in de keuken kunnen de bacteriën van rauwe op gekookte of gebakken producten worden overgebracht.

Ook door onzorgvuldige bereiding of het niet goed gaar maken van de kip kun je in aanraking komen met de bacteriën. Vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen en zieken is dat gevaarlijk.

Als je te veel van deze bacteriën binnenkrijgt loop je namelijk kans op een darminfectie of langdurige buikklachten zoals krampen en diarree. In sommige gevallen kunnen de bacteriën zelfs een spierziekte of gewrichtsontstekingen veroorzaken.

Wat kun je zelf doen?
Door hygiënisch te werken in de keuken kun je voorkomen dat je de bacteriën binnenkrijgt. Het is ook belangrijk dat het vlees door en door gaar wordt. Dan worden eventuele schadelijke bacteriën gedood. Kip is goed gaar als het vlees van binnen wit is.

Hygiëne
Als je met deze tips rekening houdt, dan kun je besmetting voorkomen:
* vermijd kruisbesmetting waarbij de bacteriën van rauwe op gekookte of gebakken producten worden overgebracht
* werk met schone handen, materialen en oppervlakken
* verhit de kip door en door en let erop dat het hele product goed gaar wordt

* scheid rauwe producten van bereide gerechten
* wees voorzichtig met het druipvocht (drip) van ontdooide kip
* houd huisdieren op afstand, vooral als die diarree hebben

Hoe bewaar je kip?
In het algemeen is rauwe kip twee dagen houdbaar in de koelkast. Dit kun je doen om voortijdig bederf te voorkomen:

* Stop rauwe kipproducten zo snel mogelijk in de koelkast na het boodschappen doen. Neem eventueel een koeltas mee als het erg warm is.

* Zet de kip onderin, zeker als je bereide gerechten in de koelkast hebt staan. Bacteriën worden meestal van boven naar beneden overgebracht.

* Dek alle producten in de koelkast altijd af.
* Zorg ervoor dat je koelkast goed koud is. Dat wil zeggen: maximaal zeven graden Celsius.

* Door vlees of kip in te vriezen, kan de hoeveelheid campylobacter-bacteriën aanzienlijk worden teruggebracht.
* Let op de te-gebruiken-tot-datum of de
tenminste-houdbaar-tot-datum op de verpakking. Na deze datum kun je de kip beter weggooien. De houdbaarheidsdatum geldt alleen zolang de verpakking nog dicht zit en de koelkast voldoende koud is.

En wat is nog meer nodig?
Ook de fabrikant kan veel doen om te voorkomen dat het vlees besmet wordt. Door effectieve maatregelen kan kruisbesmetting worden voorkomen. Daarnaast zou de overheid het ontsmetten van pluimveevlees kunnen toestaan en stimuleren. Dat is nu nog niet het geval.