Voedingcentrum
Hoe ga je om met kip?
Het is niet goed gesteld met tweederde van het verkochte rauwe
kippenvlees in Belgische supermarkten. Dat komt vooral doordat
supermarkten niet zorgvuldig met de kippen omgaan. Bacteriën grijpen
dan hun kans. Hoe voorkom je zelf dat kippenvlees besmet raakt? Het
Voedingscentrum heeft tips.
Bacteriën die voorkomen op rauwe kip zijn campylobacter en
salmonella. In de praktijk gaat het vooral om campylobacter. Je kunt
ermee in aanraking komen door kruisbesmetting. Door slechte hygiëne
in de keuken kunnen de bacteriën van rauwe op gekookte of gebakken
producten worden overgebracht.
Ook door onzorgvuldige bereiding of het niet goed gaar maken van de
kip kun je in aanraking komen met de bacteriën. Vooral voor kwetsbare
groepen zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen en zieken is dat
gevaarlijk.
Als je te veel van deze bacteriën binnenkrijgt loop je namelijk kans
op een darminfectie of langdurige buikklachten zoals krampen en
diarree. In sommige gevallen kunnen de bacteriën zelfs een
spierziekte of gewrichtsontstekingen veroorzaken.
Wat kun je zelf doen?
Door hygiënisch te werken in de keuken kun je voorkomen dat je de
bacteriën binnenkrijgt. Het is ook belangrijk dat het vlees door en
door gaar wordt. Dan worden eventuele schadelijke bacteriën gedood.
Kip is goed gaar als het vlees van binnen wit is.
Hygiëne
Als je met deze tips rekening houdt, dan kun je besmetting voorkomen:
* vermijd kruisbesmetting waarbij de bacteriën van rauwe op
gekookte of gebakken producten worden overgebracht
* werk met schone handen, materialen en oppervlakken
* verhit de kip door en door en let erop dat het hele product goed
gaar wordt
* scheid rauwe producten van bereide gerechten
* wees voorzichtig met het druipvocht (drip) van ontdooide kip
* houd huisdieren op afstand, vooral als die diarree hebben
Hoe bewaar je kip?
In het algemeen is rauwe kip twee dagen houdbaar in de koelkast. Dit
kun je doen om voortijdig bederf te voorkomen:
* Stop rauwe kipproducten zo snel mogelijk in de koelkast na het
boodschappen doen. Neem eventueel een koeltas mee als het erg warm
is.
* Zet de kip onderin, zeker als je bereide gerechten in de koelkast
hebt staan. Bacteriën worden meestal van boven naar beneden
overgebracht.
* Dek alle producten in de koelkast altijd af.
* Zorg ervoor dat je koelkast goed koud is. Dat wil zeggen: maximaal
zeven graden Celsius.
* Door vlees of kip in te vriezen, kan de hoeveelheid
campylobacter-bacteriën aanzienlijk worden teruggebracht.
* Let op de te-gebruiken-tot-datum of de
tenminste-houdbaar-tot-datum op de verpakking. Na deze datum kun
je de kip beter weggooien. De houdbaarheidsdatum geldt alleen
zolang de verpakking nog dicht zit en de koelkast voldoende koud
is.
En wat is nog meer nodig?
Ook de fabrikant kan veel doen om te voorkomen dat het vlees besmet
wordt. Door effectieve maatregelen kan kruisbesmetting worden
voorkomen. Daarnaast zou de overheid het ontsmetten van pluimveevlees
kunnen toestaan en stimuleren. Dat is nu nog niet het geval.