Parel van Integratie: KunstExpress Maatjesproject' in Amersfoort/Zeist

28/10/2008 17:00

Nicis Institute

Het project 'KunstExpress Maatjesproject' in Amersfoort en Zeist is dé Parel van Integratie 2008. Minister Ella Vogelaar voor Wonen Wijken en Integratie (WWI) heeft dat vanmiddag bekendgemaakt, tijdens de manifestatie Parels van Integratie in het World Forum in Den Haag. Kinderen van 9 tot en met 13 jaar in Amersfoort en Zeist krijgen de kans om hun creatieve talenten te ontwikkelen en hun sociale vaardigheden, zelfbeeld en zelfvertrouwen te versterken. De kinderen worden gekoppeld aan een maatje dat affiniteit heeft met kunst en creatieve werkvormen.

Het KunsteExpress Maatjesproject is ontstaan dankzij een aantal studenten creatieve therapie van de Hogeschool Utrecht. Zij liepen stage bij een ander maatjesproject en kregen het idee om een project op te zetten dat specifiek op kunst is gericht. Zowel de Hogeschool Utrecht als de Provincie Utrecht zegden direct medewerking toe. Het project ging in oktober 2005 van start. Elk jaar beginnen nieuwe studenten als maatjes en projectleider.

KunstExpress is vanuit een positieve insteek opgezet. Kinderen krijgen geen maatje omdat ze problemen hebben, maar omdat ze zin hebben om creatief bezig te zijn. Kinderen zien hun maatje vaak als hun grote voorbeeld. Projectleider Jania Hontscharenko: "De positieve benadering in ons project valt ook in goede aarde bij de ouders. Scholen hebben vaak moeite om ouders binnen te halen en een integratieproject kan ouders afschrikken. Bij ons ontmoeten ouders elkaar, of ze nu Turks, Marokkaans of Nederlands zijn. De ontwikkeling van de talenten van hun kind bindt hen."

De beste integratieprojecten van Nederland, succesvolle initiatieven gericht op de actieve inzet van burgers, dat zijn de Parels van Integratie. Om die projecten te ontdekken, stelde het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM), onderdeel van Nicis Institute, een Comité van Parelvissers samen. Het Comité selecteerde zes Parels van Integratie uit 93 inzendingen. De door hen geselecteerde Parels zetten thema's als actief burgerschap in een nieuw daglicht.

Het Comité van Parelvissers heeft grote bewondering voor de zes genomineerde projecten. Het project in Amersfoort en Zeist steekt daar echter nog bovenuit. Het comité complimenteert de prachtige positieve insteek waarbij werken vanuit passie, het ontwikkelen van talent en kansen voor kinderen voorop staat. Het is een mooi initiatief dat uitgaat van gedeelde belangen en interesses. Het project weet tot nu toe maar liefst 75 kinderen te bereiken. Wanneer de KunstExpress een stevige alliantie aangaat met gemeente, muzische centra en andere kunstaanbieders kan continuïteit en ontwikkeling geboden worden aan kinderen voor wie dat normaal niet mogelijk is.

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie zag bij alle projecten die genomineerd zijn de zoektocht naar het gemeenschappelijk belang. "Succes is pas blijvend, als iedereen er wat aan heeft. Het is makkelijk om schamper te doen over dit type projecten. Maar juist bij integratie geldt de uitspraak: kleine stappen, groot effect."

Naast dé Parel van Integratie in Amersfoort en Zeist zijn de andere Parels:


1. Atlanta - Zuid-Limburg


2. Volkstuinen bij hoogbouwflats - Roermond


3. VoorUit - Amsterdam


4. Spraaksaam - Breda


5. JOLO - Rotterdam

Het Comité van Parelvissers bestaat uit:


- Rabin Baldewsingh, wethouder burgerschap, deconcentratie, leefbaarheid en media, Den Haag;


- Ineke Ketelaar, stadsdeelwethouder financiën en burgerzaken, Amsterdam Slotervaart;


- Stanley Ramkhelawan, integratiemanager, Dordrecht;


- Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap, Universiteit van Amsterdam.

KIEM startte in 2005 het traject Parels van Integratie om duidelijk te maken wat de kracht is van succesvolle projecten. KIEM is ondergebracht bij - en wordt uitgevoerd door - Nicis Institute. Sinds 2005 kunnen mensen jaarlijks hun eigen Parel aanmelden.





http://www.nicis.nl

http://www.nicis.nl/pers