Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Groot onderhoud Ludenbos en omgeving

De gemeente Utrechtse Heuvelrug voert dit najaar groot onderhoud uit in het Ludenbos, het bosje aan de Mesdaglaan en het Beatrixbosje. Hierover heeft in juni in de krant een artikel gestaan. Nu willen wij u informeren over de stand van zaken en de vervolgstappen.

Gewenst bosbeeld
De gemeente heeft een klankbordgroep geformeerd met bewoners uit het Ludenkwartier en er is een bosexcursie gehouden. De klankbordgroep en de excursie leverden waardevolle inbreng. Zo kwam de gemeente te weten dat zich in het bosje bij de Mesdaglaan een vermoedelijke grafheuvel en een oude drinkpoel bevinden. Ook is het idee ontstaan om het bosje aan de Mesdaglaan een naam te geven.
Samen met inwoners is het gewenste bosbeeld uitgewerkt. Het streefbeeld voor het Ludenbos en omgeving is een gemengd bos met een bomenlaag, een struikenlaag en een mos- en kruidenlaag.

Belangrijke speerpunten zijn:
variatie in leeftijd (onder andere oude vitale bomen); afwisseling in open plekken en donker/dicht bos; een goed begaanbaar en herkenbaar padenstelsel; geen doorzicht van de Mesdaglaan naar de Vincent van Goghlaan; een opgeruimd bos, zeker langs randen en paden.

Hoe ziet het bos er nu uit?
In het Ludenbos staan langs de hoofdpaden monumentale Corsicaanse dennen. Het noordoostelijke deel is beukenbos. Het zuidwestelijke deel is gemengd eikenbos met een deels doorgegroeide struikenlaag. Het bosje bij de Mesdaglaan heeft nu nog een bomen- en struikenlaag. Bij niets doen, sluit het kronendak zich en zal de struikenlaag verdwijnen door gebrek aan licht. Een doorzichtig bos zal het resultaat zijn.
Het Beatrixbos heeft langs de openbare weg een gemengd bos met struikenlaag. Meer naar binnen is het een beukenbos zonder onderbegroeiing.

Wat moet er gebeuren?
Om het gewenste bosbeeld te behouden of bereiken, voert de gemeente het groot onderhoud uit.
Het gaat om de volgende maatregelen:

Ingrijpen in de struikenlaag:

* Verwijderen van opdringerige soorten om de variatie te behouden. Dit zijn de Amerikaanse vogelkers (bospest ) en incidenteel Amerikaanse eik en esdoorn.

* In het Ludenbos wordt de struikenlaag op drie plekken in het bos verjongd, zodat er dichte plekken blijven die het doorzicht voorkomen. Langs de Oude Arnhemseweg wordt ook pleksgewijs verjongd. Verjongen houdt in dat we de struiken bij de grond afzagen, waarna ze weer uitlopen en nieuwe, vollere struiken vormen.

* Op een heuveltje in het Ludenbos, waar twee paden kruisen, wordt een open plek in de struikenlaag gemaakt.

* Er worden struiken verwijderd die het zicht op mooie monumentale bomen ontnemen.

* In het bosje bij de Mesdaglaan (vak 4) verwijderen we de struiken in de buitenrand, om over de weg hangende beplanting te voorkomen. Dit geld ook voor struiken in het Beatrixbosje, die over het trottoir en fietspad hangen.
Ingrijpen in de bomenlaag:

* In de bosvakken zijn de bomen, die waardevol zijn voor de toekomst (toekomstbomen) voorzien van een touwtje. Bomen, die nu al monumentaal zijn, hebben geen touwtje. Die worden in ieder geval gehandhaafd. Bomen die binnen nu en 6 jaar de toekomstbomen en monumentale bomen in de ontwikkeling belemmeren hebben een rode stip gekregen. Deze worden gekapt.

* De bomen langs paden en randen zijn gecontroleerd op veiligheid. Onveilige bomen hebben een rode stip gekregen en worden gekapt.

Maatregelen speelplaats Ludenbos:

* De veiligheid richting openbare weg wordt verbeterd, door het plaatsen van slagbomen en een fietssluis. Sluippaadjes door de bosrand sluiten we af met een takkenril of een boomstam.

Maatregelen brandveiligheid:

* Het hoofdpad in het Ludenbos tussen de Woestduinlaan en de Drift wordt geschikt gemaakt voor brandweervoertuigen.

Geen kapvergunning.
Het Ludenbos valt onder de Boswet. De Boswet is landelijke wetgeving, waarop de provincie controleert. De gemeente kapt bomen, ten gunste van de overblijvende bomen. Dit wordt ook wel dunning genoemd. In de Boswet wordt een dunning als regulier onderhoud beschouwd. Dit, en het feit dat de gemeente als boseigenaar is ingeschreven bij het Bosschap, maakt dat er geen vergunning of kapmelding nodig. Het bosje aan de Mesdaglaan en het Beatrixbos vallen onder de gemeentelijke bomenverordening. Als het kappen van bomen gebeurt als verzorgingsmaatregel ter bevordering van de groei van de overblijvende houtopstand, is er geen kapvergunning nodig maar volstaat een melding aan B & W van een voorgenomen dunning van een houtopstand. Meer informatie over kapvergunningen en de bomenverordening 2008 is te vinden op www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl, doorklikken naar digitaal loket, formulieren, bomen.

De planning.
Begin november starten de werkzaamheden. Als afronding van de werkzaamheden worden in januari de paden hersteld, openstellingsborden geplaatst, de drinkpoel in vak 3 opgeschoond en wellicht een naam voor het bosje bij de Mesdaglaan onthuld.
Voor het herstel van de paden zijn droge weersomstandigheden vereist. In het meest ongunstige geval wordt het herstel doorgeschoven naar het voorjaar.
In maart 2009 worden, tijdens de boomplantdag, jonge boompjes geplant door de schooljeugd uit Doorn om de natuurlijke ontwikkeling in het bos een handje te helpen.

Het resultaat.
De uitvoering van genoemde maatregelen is een aanzet tot het bereiken van het streefbeeld. De natuurlijke ontwikkelingen in het bos worden gestimuleerd en waarnodig bijgestuurd. Gedurende de eerstkomende 6 jaar wordt er geen grootschalig onderhoud in het bos uitgevoerd. Door de natuurlijke ontwikkeling zal het bos naar het gewenste bosbeeld toegroeien.

Ten slotte.
Hebt u nog vragen, dan kunt u van maandag tot donderdag in de ochtend contact opnemen met mevrouw Sen, tel. nr. 0343-565846, of e-mailen naar henny.sen@heuvelrug.nl

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008