Gemeente Hoorn


Hoorn zet in op preventief gezondheidsbeleid

28 oktober 2008 - De komende vier jaar gaat de gemeente Hoorn met haar gezondheidsbeleid met name inzetten op leefstijl, diabetes, overgewicht en psychische gezondheid. De basis hiervoor is de nota Lokaal gezondheidsbeleid. Sleutelbegrip is preventie.

Gemeenten zijn sinds 2003 wettelijk verplicht elke vier jaar een nota lokaal gezondheidsbeleid op te stellen. In december 2006 stemde de raad in met een startnotitie. Deze notitie was de basis voor de nota Lokaal gezondheidsbeleid die nu is opgesteld. Voor de jaren tot en met 2012 zijn de speerpunten: leefstijl (alcohol, roken en drugs), diabetes, overgewicht (voeding en beweging) en psychische gezondheid. Het voorkómen van gezondheidsproblemen staat de komende vier jaar centraal. Preventieve activiteiten, vroegtijdige signalering en snelle behandeling van gezondheidsproblemen zullen voor nu een aanzienlijke winst opleveren. Bovendien voorkomt preventief beleid dure zorg in de verdere toekomst, zo is de gedachte. Een gezonde leefstijl draagt bij aan die preventie. Op onderdelen kan lokaal beleid gezond leven bevorderen. De kaders daarvoor worden gevormd door de nota, met zijn speerpunten en doelstellingen. In 2010 vindt een evaluatie plaats.

Alcohol, drugs en roken Zeker gezien de ontwikkelingen rondom het West-Friese project Jeugd en Alcohol, is het huidige aanbod van activiteiten op dit gebied qua preventie en bewustwording voldoende compleet, stelt de nota. De doelstellingen richten zich dan ook vooral op het stimuleren van de deelname aan activiteiten en het bevorderen dat voorgenomen maatregelen worden uitgevoerd, zoals de alcoholpoli in het Westfriesgasthuis. Veel van de al ingezette maatregelen tegen roken worden voortgezet, daarbij ondersteund door het landelijk beleid. De verwachting is dat de maatregelen tegen drinken ook effect zullen hebben op het aantal rokers. Net als bij alcohol is vroegtijdig signaleren, ook in samenhang met psychische problemen, aan de orde. Het beleidsplan richt zich nog nadrukkelijker op het op tijd herkennen van zulke problemen.

Diabetes en overgewicht Het aantal mensen met diabetes in Hoorn mag volgens de landelijke richtlijnen in 2012 niet zijn gestegen. Om daaraan bij te dragen wordt het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland betrokken bij nog te ontwikkelen sportaanbod voor diabetespatiënten en risicogroepen. Ook zal er periodiek overleg worden ingesteld met deze organisatie. Diabetes type 2 hangt samen met het gebrek aan lichaamsbeweging. Daarom kan een passend en doelgericht sportaanbod indirect bijdragen aan het verminderen van het aantal diabetes 2-patienten. Ook voor het tegengaan van overgewicht volgt Hoorn de landelijke doelstellingen. Het percentage volwassenen met overgewicht mag in 2012 niet zijn gestegen en het percentage jeugdigen met overgewicht moet dalen. Om dit te kunnen realiseren, worden de komende jaren kwetsbare groepen actief benaderd. Er komt een passend sportaanbod in een stimulerende omgeving. Er komt een betere samenwerking met Jeugdgezondheidszorg (schoolartsen) voor meer inzicht in de samenhang tussen overgewicht en tekort aan bewegen.

Psychische gezondheid Psychische gezondheid is een veelomvattend begrip. In de nota Lokaal gezondheidsbeleid zijn de meest urgente onderdelen in beeld gebracht. Daar hoort depressie zeker bij: een belangrijke bedreiging van de volksgezondheid. Ook eenzaamheid is een probleem, dat onder andere tot depressie kan leiden. Een combinatie van preventieve middelen sorteert het meeste effect (zoals voorlichting en vroegsignalering). Door een basispakket van gecombineerde maatregelen kan gericht worden ingezet op verschillende doelgroepen met een verhoogde kans op depressie. Voor jongeren geldt dat er een relatie bestaat tussen overmatig drank- en drugsgebruik en psychische problemen. De komende tijd worden afspraken gemaakt met de partners in het jeugdbeleid over signalering, melding en coördinatie, zodat er geen jongeren buiten beeld blijven. Er komen afspraken met de provincie en Bureau Jeugdzorg over de aansluiting van het preventieve lokale beleid met het provinciale jeugdzorgbeleid. In totaal 400 mensen gaan deelnemen aan het traject leren signaleren van GGZ-centrum West-Friesland. Er komt een meldpunt voor jongeren met problemen op het psychische vlak of met alcohol en drugs.

In de begroting is in principe het geld gereserveerd voor de speerpunten, maar voor onvoorziene zaken de komende vier jaar wil het college 40.000 euro reserveren. Op 11 november zal de algemene raadscommissie zich over de nota buigen.