Persberichten Rijn & Venen, 11.00 uur

Utrecht, 28-10-2008

Vijf jongeren aangehouden

OUDEWATER De politie heeft maandag 27 oktober vijf jongeren aangehouden op verdenking van vernieling en bedreiging.

In augustus is de politie een onderzoek gestart nadat er bedreigende en beledigende teksten waren aangebracht op een in aanbouw zijnd schoolgebouw aan de Papenhoeflaan en op straatmeubilair van de Jongeren Ophoud Plek (JOP) op het zogenaamde t Zwart Veldje.

Deze teksten waren specifiek gericht tegen een politieambtenaar en een jongerenwerker van de gemeente. Beiden hebben aangifte gedaan. Dit onderzoek heeft geresulteerd in de aanhouding van vijf jongeren uit Oudewater in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar oud. De jongeren zijn overgebracht naar het APU in Houten en worden momenteel verhoord door de politie.

Nieuwe teksten

Afgelopen weekend zijn opnieuw bedreigende teksten aangebracht op het schoolgebouw aan de Papenhoeflaan. Deze nieuwe feiten wordt in het lopende onderzoek meegenomen.

Extra controle op fietsverlichting

OUDEWATER/MONTFOORT/WOERDEN - De politie controleert de komende donkere maanden extra op het voeren van de wettelijk verplichte fietsverlichting. Een gerichte controle houdt de politie dinsdag 4 november in Oudewater, Montfoort en Woerden. Gedurende deze controledag waarschuwt de politie niet meer, maar deelt direct bekeuringen uit. Het is verplicht om bij nacht of bij dag wanneer het zicht slecht is om een brandend voor- (wit) en achterlicht (rood) te voeren. Het boetebedrag voor het niet voeren van deze verlichting is 20 euro. Bovendien is het zo dat als 1 lampje (voor- of achter) niet brandt het boetebedrag ook 20 euro bedraagt.

Losse lampjes mogen ook!

Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Deze regelwijziging staat centraal in de fietsverlichtingcampagne Losse lampjes mogen ook die het ministerie van Verkeer en Waterstaat maandag 20 oktober is gestart.

In de bestaande regelgeving moet verlichting aan de fiets vast zitten. Dit terwijl steeds meer fietsers gebruik maken van losse lampjes. Minister Eurlings heeft laten onderzoeken of deze losse lampjes onder bepaalde voorwaarden kan worden toegestaan. Uit dit onderzoek blijkt dat fietsers met losse lampjes even goed opvallen als fietsers met vaste verlichting. De verwachting is dat door het gebruiksgemak van losse lampjes meer mensen met fietsverlichting gaan rijden. Dat vergroot de verkeersveiligheid en voorkomt ergernissen bij andere weggebruikers.

Voorwaarden

Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden:
* De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd.

* Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug

* De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars.

* Zit er iemand achterop, dan moet die het achterlicht op zijn rug dragen.

* Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.

Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Verlichtingcampagne

De fietsverlichtingcampagne is gericht op fietsers in het algemeen en maakt gebruik van tv- en radiocommercials, folders, posters en de website www.losselampjesmogenook.nl.

Extra aandacht is er voor jonge fietsers (13 tot 25 jaar). Uit onderzoek blijkt dat deze groep voor wat het fietslichtgebruik, achterblijft bij oudere fietsers.

Sinds 2003 wordt er een jaarlijkse fietsverlichtingcampagne gehouden in combinatie met controles door de politie. Uit de jaarlijkse meting van het verlichtingsgebruik blijkt dat de combinatie voorlichting en handhaving effect sorteert. Terwijl begin 2003 49% van de fietsers met brandend voor- én achterlicht reed, was dat begin 2008 gestegen naar 66%. Er blijft een duidelijk verschil tussen de leeftijdsgroep tot 25 jaar en fietsers van 25 jaar en ouder. Van de jongeren voerde begin 2008 iets meer dan de helft licht, terwijl dat vanaf 25 jaar 75% en meer is.

Onder invloed op de kop

WOERDEN Een automobiliste belandde op maandagavond 27 oktober met haar auto op de kop. Zij bleek een behoorlijke slok op te hebben.

Rond 18.55 uur reed een 44-jarige vrouw uit Woerden over de Rembrandtlaan, komende uit de richting van het Tournoysveld en gaande in de richting van Zegveld. Volgens een getuige reed zij zonder verlichting en op de verkeerde weghelft. Zij botste tegen een midden in de weg gelegen vluchtheuvel en vervolgens tegen een betonblok. Daardoor sloeg de auto over de kop en kwam ondersteboven tot stilstand.

Politie, ambulance en brandweer gingen ter plaatse. De Woerdense was op eigen kracht uit de auto gekropen en had op het oog geen letsel. Uit de blaastest bleek dat zij beduidend te veel alcohol had gedronken. Gezien de kracht van de aanrijding werd zij voor onderzoek per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis in Woerden gebracht. Ter bepaling van het alcoholgehalte werd in het ziekenhuis bloed bij haar afgenomen. Het duurt enige weken voordat de uitslag daarvan bekend is. Aan de hand van de uitslag wordt er proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt. De auto werd door een takelbedrijf weggesleept.

Ruim honderd bekeuringen

OUDEWATER Bij twee snelheidscontroles op maandag 28 7 oktober hielden meer dan honderd automobilisten zich niet aan de maximumsnelheid van 30 km/u..

In de ochtenduren werd op de Lange Burchwal gecontroleerd, 34 automobilisten trokken zich niets van de maximumsnelheid aan en kregen een bekeuring.

In de middag werd tussen 13.00 uur en 14.15 uur op dezelfde plaats gecontroleerd. De snelheid van 256 voertuigen werd vastgelegd, 87 bestuurders negeerden de maximumsnelheid van 30 km/u. De topper reed 58 km/u.