28 oktober 2008
Op dezelfde dag dat media berichten dat de software om de OV-chipkaart te kraken of zelfs te klonen op internet gepubliceerd wordt, vraagt staatssecretaris Huizinga in een brief aan de Kamer hoe zij het verzoek "geen onomkeerbare besluiten te nemen ten aanzien van het 'uitzetten' van de strippenkaart in Rotterdam" moet interpreteren. Dat werpt de vraag op in welke wereld de staatssecretaris leeft. De wens die de vaste Kamercommissie voor V&W vorige week uitsprak is glashelder: doe geen dingen waar je later spijt van krijgt.
De timing van Huizinga is niet bijster gelukkig: je schaft de strippenkaart niet af, op het moment dat het gedwongen alternatief meer lekken vertoont dan ooit. Al is het maar vanwege het draagvlak.
GroenLinks heeft bij herhaling aan het kabinet gevraagd wat ze zou gaan doen als het onderzoek van de Universiteit van Nijmegen, die de chip dit voorjaar al kraakte, publiek bekend zou worden gemaakt. Het antwoord lijkt nu te zijn: niets. Niet alleen gebruikers van de OV-chipkaart kunnen daar het slachtoffer van worden, maar wellicht ook gebruikers van toegangspassen voor de beveiliging van bijvoorbeeld overheidsgebouwen en kazernes.
GroenLinks vraagt daarom opheldering in de volgende Kamervragen.
Femka Halsemaf
Vragen van het lid van Halsema (GroenLinks) aan staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) over de beschikbaarheid van gratis software om de OV-chipkaart te klonen (28 oktober 2009)
1. Kent u het bericht dat op internet gratis te downloaden software beschikbaar is waarmee de OV-chipkaart te klonen is? *)
2. Bent u bekent met dergelijke publicaties op internet?
3. Welke stappen heeft u ondernomen om de OV-chipkaart te beschermen tegen mogelijke activiteiten van hackers, nadat het onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen (dit najaar) gepubliceerd zou worden?
4. Welke denkbare gevolgen hebben de publicaties op internet voor de huidige en toekomstige bezitters van een OV-chipkaart?
5. Bent u bereid de strippenkaart in Rotterdam in elk geval geldig te laten zijn, totdat vast staat dat er door deze publicaties geen OV-chipkaarthouders in de problemen komen?
6. Heeft de publicatie van de software om de OV-chipkaart te kraken ook consequenties voor andere toegangspassen waarbij dergelijke chips gebruikt worden?
7. Zo ja, hoe beoordeeld u de risicos die daarmee gepaard gaan?
8. Kunt u deze vragen beantwoorden voor het AO over de chipkaart op 12 november 2008?
*) www.elsevier.nl/web/10209129/Nieuws/Internet-Gadgets/Gratis-software-om-OV-chipkaart-te-klonen.htm
Waarom ziet Huizinga machteloos toe hoe OV-chip gekraakt wordt?
GroenLinks