Waterleidingmaatschappij Drenthe

Start opruimactie gewasbeschermingsmiddelen in Drenthe28 oktober
2008 Bezem door de middelenkast

In de provincie Drenthe is gestart met het project âBezem door de middelenkast om overbodige of verboden middelen op agrarische bedrijven gratis af te voeren. Alle boeren en tuinders in de provincie Drenthe kunnen gratis deelnemen aan dit project.

Op initiatief van de provincie Drenthe en de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) en in samenwerking met andere waterleidingbedrijven en waterschappen wordt in de provincie Drenthe de aanwezigheid van overbodige en verboden middelen in de gewasbeschermingsmiddelenkast teruggedrongen. Daarvoor is het project âBezem door de middelenkastâ in het leven geroepen. Het gaat om een eenmalig project. Deelname aan het project door de agrarische ondernemers is gratis. De projectuitvoering is in handen van Projecten LTO Noord.

Zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoort bij een goed en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. In de afgelopen jaren is door de agrarische sector veel geïnvesteerd in het verbeteren van spuittechnieken, is de spuitlicentie ingevoerd en wordt â voorzichtig â gekeken naar andere bestrijdingsmethoden. Dit heeft ervoor gezorgd dat doelbewuster met gewasbeschermingsmiddelen wordt omgegaan, waardoor milieuwinst wordt geboekt. Het heeft er ook toe geleid dat er in veel gewasbeschermingsmiddelenkasten overbodige of verboden middelen voorkomen. Agrarische ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de voorraad gewasbeschermingsmiddelen en de afvoer daarvan.

Hoe werkt het?

1. Agrarische ondernemers zijn per brief geïnformeerd over het project en kunnen zich tot uiterlijk 3 november 2008 aanmelden via de website van projecten LTO Noord.

2. Een medewerker van Agrifirm, WPA, Robertus, Agrarische Unie, Dubbelboer of Horticoop maakt een afspraak om samen met de deelnemer de gewasbeschermingkast door te nemen. Dit gebeurt in de maanden november en december.

3. Overbodige, niet toegestane middelen en middelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, worden ingevuld op een registratieformulier, na goedkeuring van de deelnemer en de controleur. Gewasbeschermingsmiddelen die niet herkenbaar zijn, dus zonder etiket, kunnen niet worden afgevoerd. Dat hangt samen met de veiligheidseisen die bij de inzameling in acht moeten worden genomen.

4. Begin 2009 kunnen de geregistreerde middelen gratis worden afgevoerd. De manier van afvoeren verschilt per gemeente. Eind
2008 ontvangen de deelnemers hierover meer informatie.

Â

Bij het bezoek aan de deelnemende bedrijven ontvangt de deelnemer nadere informatie over milieuvriendelijke middelen binnen de sector en over milieuvriendelijke spuittechnieken.

Meer informatie: Leonie âs Gravendijk van Projecten LTO Noord (T
088-8886677 of lgravendijk@projectenltonoord.nl onder vermelding van âBezem door de middelenkastâ.