Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Feestelijke onthulling ooievaarsnest in Vrije Geer

23 oktober 2008

Vanaf dinsdag 28 oktober 2008 is Natuurpark Vrije Geer een ooievaarsnest rijker. Wethouder Martje Postma onthult om 14.15 uur het ooievaarsnest.

Wethouder Martje Postma doet de onthulling samen met de leerlingen van het Wellantcollege uit Sloten en het Calvijn Junior college uit Slotervaart het ooievaarsnest. De jongeren zijn betrokken bij het project in het kader van de maatschappelijke stage.

Langgekoesterde wens

Met de komst van het ooievaarsnest gaat een langgekoesterde wens van het stadsdeel Osdorp en de Dorpsraad Sloten in vervulling. Natuurpark Vrije Geer is een uitstekende omgeving voor een broedplaats voor deze vogel. In 1970 werd de Ooievaar nog met uitsterven bedreigt en telde we in Nederland nog veertien paartje. Inmiddels heeft het herintroductieprogramma resultaat, het aantal Ooievaarpaartjes bedraagt nu vijfhonderd.

Binnenkort verwachten we ook een stel Ooievaars in Osdorp. De Ooievaar is in de directe omgeving namelijk al 'gespot'.

Belangrijke bijdrage

De inzet van de jongeren, twintig leerlingen totaal, was een belangrijke bijdrage aan de realisatie van het ooievaarsnest. Op vrijwillige basis en onder begeleiding spanden de leerlingen zich in om het natuurpark Vrije Geer op te knappen en meer bekendheid te geven. Onder andere werd de ingang van het natuurparkje verfraaid en het parkmeubilair opgeknapt.

Stageopdracht

Het doel van deze stageopdracht is het bevorderen van participatie en actief burgerschap. De leerlingen leren in een multiculturele sfeer samen te werken en ontdekken hoe leuk en zinvol het vrijwilligerswerk kan zijn. Ze ontwikkelen vaardigheden als verantwoordelijkheid, belangeloos zorgen voor bijvoorbeeld natuurbehoud en maken kennis met planten en dieren. Deze kennismaking kan ertoe leiden dat de jongeren vaker de natuur in gaan.

Het stageproject is voortgekomen uit de samenwerking tussen het stadsdeel Osdorp, het Amsterdams Steunpunt Wonen, het Wellantcollege Osdorp, Calvijn Junior college Sloten en het kenniscentrum Gemengde Scholen.

Achtergrondinformatie over Maatschappelijke stages

Het Kabinet wil dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs gedurende hun schoolcarrière middels een maatschappelijke stage een bijdrage leveren aan de samenleving. Hierbij gaat het vooral om kennis te maken met actief burgerschap en versterking van participatie.

Minister Verburg van LNV heeft op 27 oktober jl. samen met de staatssecretaris van OCW, de gemeente Amsterdam en een groot aantal vertegenwoordigers van natuurorganisaties en het groene onderwijs een intentieverklaring betreffende de invoering van maatschappelijke stage vanaf 2008 als pilotjaar tot 2011. Het is de bedoeling dat de leerlingen in de praktijk ervaring opdoen met o.a. natuur- en landschapsbeheer, landbouw en voedselkwaliteit, dierverzorging en zorgboerderijen. De gemeente Amsterdam wil in dit verband een voortrekkersrol spelen door dit jaar al 100 leerlingen, via vrijwilligerswerk, in contact te brengen met de wereld van landbouw en natuur.