Gemeente Zijpe


2008-10-27 Uitreiking Gehandicaptensticker Callantsoog (Logo gehandicaptenplatform)

Kamperen ook als je beperkingen hebt moet gewoon kunnen. En dat dit kan werd in Callantsoog duidelijk. Een lift geplaatst voor een caravan, waardoor de opstap mogelijk is, een camping die drempelloos is, een sanitairgebouw met een goede hellingbaan en sanitaire voorzieningen volgens de nieuwste richtlijnen geïnstalleerd.

Een knap staaltje samenwerking tussen Gehandicapten Platform Zijpe (GPZ) en de eigenaren Hans van Muyen en Helga van de Put van camping Tempelhof in Callantsoog.

Film
Op deze zonovergoten zaterdagmiddag werd in bus 1202 een film getoond die door het platform was gemaakt over kamperen met een beperking. De bezoekers kregen te zien wat er mogelijk was en waar mensen tegen aan kunnen lopen. Vervolgens was met eigen ogen te zien wat er in korte tijd allemaal verbeterd was. Bovendien stonden er rolstoelen en een rollator gereed waarin mensen de proef op de som konden nemen om de aanpassingen zelf te testen. Het zelf ervaren was voor de meeste bezoekers het belangrijkste leermoment. "Goh, de wereld is toch heel anders vanuit een rolstoel", aldus de oprecht verwonderde wethouder Ben Blonk en beleidsambtenaar Rem Bakker van de gemeente Zijpe.

Welkom-sticker
Bij het aangepaste sanitairgebouw volgde de officiële overhandiging van de `Welkom sticker' van Gehandicapten Platform Zijpe aan de eigenaren van de camping. Voorzitter Hillie Stallinga prees de openheid van eigenaren Hans en Helga voor de aanbevelingen van het platform en de voortvarendheid waarmee ze aanpassingen hebben verricht. De sticker werd met trots ontvangen door Helga en Hans. Zij bedankten het Platform voor de goede adviezen en nodigde hen uit ook in de toekomst te blijven meedenken.

We zijn er nog niet
Voor en in de bus werd verder gepraat over wat er allemaal komt kijken bij toegankelijk kamperen en toegankelijkheid in het algemeen. Want een toegankelijke camping is fijn, maar je wilt ook nog wat kunnen doen in de omgeving. En daar zijn nog wel wat drempels te slechten. Zo zijn er rolstoelen met extra grote wielen waar je mee het strand op kunt. Maar in de praktijk blijken de voorwielen te klein en kun je er niet mee door het rulle zand. De hellingbaan naar het strand is stijl. Naar boven is te zwaar en naar beneden gaat te snel. Een klein kuiltje in de weg en je ligt op je snufferd, zo bleek in de film. Platform en gemeente staan dus nog voor genoeg uitdagingen. Deze middag kon er een afgevinkt worden. En wat een mooie opsteker was: er meldden zich spontaan twee nieuwe leden aan die graag bij deze actieve club aan de slag gaan.
Hulde voor het GPZ!

Geschreven door Bernadette Commandeur van het Programma VCP , een initiatief van de CG-raad en platform vg.