Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

Persbericht

FME-conjunctuurtest geeft wisselend beeld effecten kredietcrisis

Technologische industrie verwacht omzetgroei van 1,6 procent

Zoetermeer, 27 oktober 2008 - Ondernemingen in de technologische industrie hebben uiteenlopende verwachtingen van de gevolgen van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van FME, de ondernemersvereniging van de technologische industrie. Van de FME-leden verwacht 69 procent een stijging dan wel gelijkblijvende omzet in 2009, terwijl 31 procent een omzetdaling verwacht.

Uit de deze maand gehouden FME-conjunctuurtest blijkt dat voor het derde kwartaal van 2008 een orderverlies is geleden van 3,8%. Hoewel 40 procent aangeeft dat de orderontvangst is afgenomen, zegt een meerderheid van 60 procent dat de orderontvangst gelijk is gebleven of zelfs toegenomen.

De toekomstverwachtingen worden gekleurd door onzekerheid. Van de ondervraagde ondernemers verwacht 82% dat de kredietcrisis negatieve of sterk negatieve invloed zal hebben op de omzet. Van de ondervraagden heeft 36% te maken met annulering of uitstel van orders, 28% verwacht op korte termijn daarmee te maken te krijgen, terwijl 36% geen problemen verwacht.

Voor 2009 wordt een totale omzetgroei verwacht van 1,6%. Dit is gelijk aan de omzetgroei voor geheel 2008. In de eerste helft van 2008 was nog sprake van een stijging van 7,3% en in 2007 werd nog een omzetgroei behaald van 7%.

De exportverwachtingen zijn positiever dan de omzetverwachtingen. Er wordt een exportgroei voor 2009 verwacht van 3,8%, in het bijzonder dankzij de opkomende markten. Zo is de autoverkoop in Rusland in de eerste acht maanden van dit jaar gestegen met 43%. Het jaar 2007 liet een exportgroei zien van 12,2% en voor 2008 komt dat naar verwachting op 3,5%. Dat betekent dat de ondernemers verwachten dat de exportgroei in 2009 hoger zal zijn dan in 2008.

Als het gaat om het aanvragen van nieuwe kredieten, verwacht 48 procent van de ondervraagden geen negatieve effecten van de financiële crisis te zullen ervaren. De overige 52% denkt dat de crisis de kredietaanvraag negatief gaat beïnvloeden. Toch denkt slechts een vijfde van die groep dat er sprake zal zijn van een sterk negatief effect.

FME-voorzitter Jan Kamminga denkt dat er alle reden blijft voor optimisme. "Onze industriële sector kan best tegen een stootje. De resultaten in de afgelopen jaren zijn goed geweest en de Nederlandse industrie heeft een ijzersterke positie in de wereld. Dat geeft vertrouwen." Dit vertrouwen van de FME-voorzitter wordt gesterkt door de macro-economische verwachtingen van het IMF, dat voorspelt dat Nederland het beter zal doen op het gebied van economische groei en op dat van werkgelegenheid dan de andere Europese landen. Kamminga: "Ik ben ervan overtuigd dat dit te danken is aan de Nederlandse maakindustrie. Wij zijn de belangrijkste pijler waarop onze welvaart is gebaseerd."

----------