---
Gemeente Bronckhorst slaat eerste paal nieuwe gemeentehuis tijdens feestelijke bijeenkomst op 27 oktober a.s.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 27 oktober a.s. slaan gedeputeerde van de provincie Gelderland mevrouw Annelies van der Kolk, burgemeester Henk Aalderink en verantwoordelijk wethouder André Baars gezamenlijk de eerste paal van het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst. Dit gebeurt om 14.00 uur op het nieuwbouwterrein aan de Elderinkweg in Hengelo (Gld).
Met het slaan van de eerste paal start de bouw van een uniek gemeentehuis, waar de gemeente haar klanten vanaf 2010 met open armen ontvangt.
Geachte persrelatie,
Vanzelfsprekend bent u van harte welkom om bij deze gelegenheid aanwezig te zijn.
Totstandkoming van het nieuwe Bronckhorster gemeentehuis Eind 2006 ging de gemeente aan de slag met de voorbereidingen voor het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst. Op 28 augustus jl. stelde de gemeenteraad de benodigde gelden beschikbaar, waardoor de bouw definitief door kon gaan en half september 2008 startte bouwbedrijf Bam met de grondwerkzaamheden. Hoe het begon..
De gemeente startte na de herindeling in 2005 vanuit twee locaties in Hengelo (Gld). Het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat en het gemeentekantoor aan de Banninkstraat. Ons gebouw aan de Banninkstraat is een tijdelijke huisvesting, gerealiseerd met artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Dit houdt in dat we maximaal vijf jaar gebruik mogen maken van de locatie. Het is steeds de bedoeling geweest dat de gemeente vanaf 2010 vanuit één pand, een compleet nieuw gemeentehuis, voor haar inwoners zou gaan werken. In januari 2007 besloot de raad hiervoor twee percelen aan de Elderinkweg in Hengelo aan te kopen. Voor Hengelo als vestigingsplaats voor het nieuwe gemeentehuis is gekozen vanwege de centrale ligging in de gemeente. De locatie aan de Elderinkweg kozen we omdat deze vanaf de Rondweg gemakkelijk bereikbaar en goed zichtbaar is.
Architect
Na een uitgebreide architectenselectie vroegen we Atelier PRO uit Den Haag op basis van hun visie en ideeën voor het gemeentehuis, hun ervaring en het contact met het bureau tijdens enkele presentaties om het nieuwe gemeentehuis te ontwerpen. Het voorstel van dit gerenommeerde bureau sprak vooral aan, omdat zij een gebouw wilden ontwerpen met een ontspannen ligging in de groene omgeving, door de typische lijnen van het Bronckhorster landschap te volgen. Ook stelden zij voor een centraal atrium aan te brengen dat het hart van het gebouw vormt en uitzicht heeft op het landschap en gedeelten van het pand. Verder overtuigde hun visie op dienstverlening, interieur, de balans tussen serene rust en dynamiek en onze toekomstige werkplekken.
Het voorstel van PRO was gebaseerd op uitgangspunten voor de nieuwbouw die zij van de gemeente ontvingen. We gaven onder meer aan dat het een flexibel, multifunctioneel gebouw moet zijn dat openheid uitstraalt en een plek is waar burgers met plezier komen en goed geholpen kunnen worden. Het moet passen in de ruimtelijke omgeving, een prettige werkomgeving zijn en mee kunnen groeien met organisatieontwikkelingen. Maar het moet ook onderhoudsarm en kostenbewust worden en er moet aandacht zijn voor creatieve en innovatieve (duurzame) oplossingen.
Atelier PRO ontwierp onder meer de Bibliotheek bijzondere collectie Universiteit van Amsterdam, de International school in Den Haag en de ambassade van Kiev.
Diensten
Het nieuwe gemeentehuis is dus geïnspireerd op het lijnenspel in het landschap. Twee geknikte gebouwen (vleugels van 2 en 3 hoog), verbonden door een atrium, komen midden in het weidelandschap te staan. In de twee vleugels liggen de kantoren. In het atrium, dat daartussen ligt, vinden de contacten met bezoekers plaats. Op de begane grond, in één van de vleugels komen de raadzaal en een grandcafé. Door grote glasvlakken is er van binnenuit zicht op de natuur in de omgeving. Vanuit de raadzaal - die ook als trouwzaal te gebruiken is - kijken bezoekers uit op een beek (Oosterwijkse vloed), het dorp en de kerk. De uitstraling van het gebouw is beheerst en verfijnd, nergens zijn delen die er uit springen of overmatig om aandacht vragen.
Het nieuwe gemeentehuis is publieksvriendelijk en laagdrempelig. Bezoekers hebben vrije toegang tot het atrium. Ambtenaren ontvangen hen hier. Bij de servicepunten (balies), in de diverse spreekkamers, in het vergadercentrum, voor een huwelijksplechtigheid, een raadsvergadering, recepties, of gewoon voor een kopje koffie. Het atrium zorgt ervoor dat mensen zich welkom voelen, maar schermt ook werkplekken van medewerkers af van het publieksgedeelte. Op een onopvallende manier is een scheiding aangebracht tussen openbaar en privé. Overigens hebben de medewerkers geen eigen werkplek meer, maar kiezen zij een plek die het beste bij hun activiteiten past.
In het voorste deel van de rechtervleugel op de begane grond komen de functies die ook vaak buiten kantoortijden gebruikt worden. De gemeenteraadsleden en ook het Hengelose wijkbureau van de politie huizen hier.
Parkeren Op het omliggende terrein moet natuurlijk ook geparkeerd kunnen worden. Om te voorkomen dat het landschap ten koste gaat van het parkeren, is gekozen voor een halfverdiepte 'parkeerbak'. Zo worden de auto's van de medewerkers zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. Het terrein moet vooral de indruk houden van een weide. Er komt dus geen parkachtige tuinaanleg. We gaan veel werken met hoge grassen en hier en daar komen bloemen die van nature voorkomen in weides.
Duurzaamheid hoog in het vaandel
De gemeente vindt duurzaamheid en het zo goed mogelijk omgaan met het klimaat belangrijk. Daarom besloten we het nieuwe gemeentehuis zo duurzaam mogelijk te bouwen. Door gebruik te maken van de principes van passief bouwen gaat het gemeentehuis maar liefst 64% minder energie verbruiken dan een standaard kantoorgebouw! Passieve gebouwen zijn extreem goed geïsoleerd, volledig kierdicht en hebben vrijwel geen zogenaamde koudebruggen, waardoor het energieverbruik sterk daalt. De weinige energie die wel nodig is, wordt bovendien duurzaam opgewekt. Dit alles zonder concessies te doen aan het comfort in het gemeentehuis. De ramen kunnen bijvoorbeeld open en door vloerkoeling met een bodemopslagsysteem blijft het gemeentehuis 's zomers koel.
Duurzaamheid zit ook in bouwen voor een lange levensduur, zoals we met ons gemeentehuis doen. Bouwen en een gebouw later weer afbreken kost veel energie. Gebouwen die lang blijven staan - omdat ze prettig zijn en omdat ze mooi blijven tiidens het ouder worden - zijn daarmee bijzonder duurzaam.
De luiken - die gesloten kunnen worden wanneer het gebouw niet in gebruik is - zijn de meest zichtbare energiebespaarders. Maar ook andere toepassingen zoals 3-laagsglas, sterk isolerende materialen en apparaten die weinig warmte uitstralen, horen bij ons duurzame bouwconcept.
Kostenplaatje
De investeringskosten voor het nieuwe gemeentehuis van Bronckhorst bedragen 20,6 miljoen euro. Hiervan is zo'n 16 miljoen voor de bouwkosten. Het resterende deel is voor overige kosten, zoals grondkosten, bouwrijp maken en financieringskosten. Dit is overeenkomstig de opgestelde begroting. De begroting is gemaakt aan de hand van ons programma van eisen en vervolgens vergeleken met normbedragen voor de kosten van gemeentehuizen die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft opgesteld. Het bedrag is volgens deze richtlijnen reëel en gemiddeld, onder meer gezien het beoogde aantal benodigde vierkante meters voor de te verrichten werkzaamheden in het pand, voor zo'n 250 medewerkers.
Gemeentehuis met laagste energieverbruik van ons land! Tegenover de investeringskosten voor het duurzaam bouwen (1,5 miljoen euro) staan opbrengsten, doordat we bijvoorbeeld veel minder energie gaan verbruiken. De duurzaamheid zoals wij die willen inzetten, is uniek in Nederland! Het Bronckhorster gemeentehuis is straks het eerste gemeentehuis van ons land met zo'n laag energieverbruik (van 36%, dit is 64% minder verbruik dan een standaard kantoorpand op dit moment realiseert)! Ook ontvangen we van onder meer de provincie Gelderland subsidie voor dit duurzame bouwconcept.
Tot slot
André Baars verantwoordelijk wethouder voor de nieuwbouw zegt: "Ik ben heel trots op het eindresultaat. We gaan in Bronckhorst een voor Nederland heel bijzonder gemeentehuis bouwen, waarmee we onze inwoners en klanten de komende jaren uitstekend van dienst kunnen zijn!
| | |De Bronckhorster nieuwbouw op een rij: | |De gemeenteraad heeft op 28 augustus 2008 het definitieve krediet voor| |het nieuwe gemeentehuis beschikbaar gesteId | |Het gemeentehuis komt te staan aan de rand van Hengelo, zichtbaar | |vanaf de Rondweg, aan de Elderinkweg | |Het ontwerp komt uit de koker van Atelier Pro uit Den Haag | |BAM Utiliteitsbouw bouwt het nieuwe gemeentehuis | |Het gebouw verbruikt 64% minder energie dan een standaard | |kantoorgebouw | |Naast het duurzaam bouwen vallen de uitstraling en sterke inpassing in| |het landschap op | |Bruto oppervIakte: 7.713 m2 | |Netto vloeroppervIak: 4.939 m2 | |Bruto inhoud: 29.625 m3 | |Volgens planning gaan de deuren begin 2010 open voor publiek |Hengelo (Gld), 21 oktober 2008
Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
---- --