Vrije Universiteit Amsterdam

Bimoleculaire nucleofiele substitutie reacties


* Startdatum 27-10-2008


* Tijd 10:45


* Locatie Aula


* Titel Nucleophilic Substitution Reactions. Theoretical Study on the Origin of Reaction Barriers


* Plaats Aula


* Spreker A.P. Bento


* Promotor Prof.dr. E.J. Baerends


* Onderdeel Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied Exacte wetenschappen


* Evenementtype Promotie

In haar promotieonderzoek bestudeert Patrícia Bento één van de meest fundamentele chemische reacties: de bimoleculaire nucleofiele substitutie of SN2-reactie. Hierbij wordt een groep atomen in een molecuul of substraat (de zgn. 'vertrekkende groep') vervangen doordat een ander, naderend molecuul (het zgn. nucleofiel) een nucleofiele 'aanval' uitvoert op het atoom in het substraat waaraan de vertrekkende groep is 'bevestigd`. Dit type reactie is bijvoorbeeld terug te vinden in de industriële synthese¬processen van bulk- en fijnchemicaliën, in academische laboratoria ten behoeve van de synthese van specifieke reagentia en farmacologisch actieve substanties en in tal van biologische processen in het lichaam.

Bento beantwoordt een aantal elementaire vragen met betrekking tot SN2-substituties die onopgehelderd waren. Zij maakte hierbij gebruik van geavanceerde kwantumchemische simulatietechnieken en analyses van de moleculaire elektronische structuur. Zo herleidde Bento het bestaan van een SN2-barrière tot sterische factoren: tijdens de substitutiereactie ontstaat er als het ware een file van atoomgroepen rond het atoom dat door het nucleofiel aangevallen wordt, maar waar de vertrekkende groep in eerste instantie nog gebonden blijft. Het gevolg is afstoting en geometrische spanningen hetgeen tot destabilisatie leidt ofwel een reactiebarrière. Deze barrière blijkt nu gemoduleerd te worden door een groter centraal atoom te kiezen (bijv. silicium i.p.v. koolstof) of door een nucleofiel te gebruiken met elektronen in een hoogenergetische buitenste baan om de atoomkernen van het nucleofiel. Eerste voorspellingen op basis van de nieuwe inzichten konden al succesvol computationeel bevestigd worden, zoals bijv. een recept om SN2-reacties aan silicium te vertragen en hiermee een 'koolstofachtig gedrag' te verlenen, door het siliciumatoom ruimtelijk 'in te bouwen'.

De verkregen resultaten leiden tot een beter begrip van SN2-reacties in het algemeen. Hierdoor kunnen chemische en biochemische processen in de toekomst op rationelere wijze en daarmee efficiënter ontworpen en geoptimaliseerd worden.

Dit proefschrift te downloaden van VU-Dare.