Waterschap Velt en Vecht



1e schaatser op natuurijs in Drenthe

Zaterdagochtend 24 oktober jl. gebeurde het: de primeur van schaatsen op natuurijs in Nederland. Vlakbij Hoogeveen stond een inwoner van Nieuwlande om 10.30 uur op de ijzers op natuurijs.

Dat dit kon gebeuren heeft te maken met de kunststofijsbaan die waterschap Velt en Vecht tijdens de herfstvakantie in het wateropvanggebied heeft neergelegd. De overvloedige regenval van vrijdag had ermee te maken en natuurlijk ook de nachtvorst van die nacht. Het is nog niet eerder voorgekomen dat er in Nederland zo vroeg op natuurijs geschaatst kon worden.

Waterschap Velt en Vecht heeft het wateropvanggebied Nieuwlande ingericht en recentelijk opgeleverd. De dijkgraaf en de gedeputeerde van de provincie Drenthe openden het gebied door te schaatsen op de kunststofijsbaan. Deze ijsbaan is er vervolgens een week blijven liggen om alvast een voorproefje te geven van de natuurijsbaan die in het gebied komt te liggen. Gedurende de week hebben 450 kinderen geschaatst. Gewoonlijk is het een kwestie van ijs en wederdienende voordat er geschaatst kan worden, en dat was precies het geval zaterdagochtend.

Water & Ecologische Verbindingszone

In het 6.700 hectare grote gebied is al jaren sprake van wateroverlast. Het waterschap heeft alle watergangen nagelopen op aan- en afvoer van water. Er is 25 km nieuwe watergangen aangelegd en 65 ha is ingericht voor het wateropvanggebied aan de Steigerwijk in Nieuwlande. Bij hevige regenval kan hier 600.000 m³ water staan. De ecologische verbindingszone loopt dwars door het hele gebied. De natuur is de afgelopen eeuw sterk versnipperd. De natuurgebieden zijn klein en liggen ver uiteen, vaak gescheiden door o.a. wegen en kanalen. Hierdoor kunnen planten en dieren niet meer van het ene naar het andere natuurgebied en kunnen soorten uiteindelijk verdwijnen. Om deze achteruitgang van flora en fauna te stoppen worden in heel Nederland verbindingszones aangelegd om samen de ecologische hoofdstructuur te vormen.