Meervoudige nationaliteit is niet problematisch

27/10/2008 16:00

Adviescommissie v. Vreemdelingenzaken

'Nederlanderschap in een onbegrensde wereld', advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ)

De ACVZ gaat in haar advies in op de vraag hoe in Nederland moet worden omgegaan met de mogelijkheid dat personen naast de Nederlandse ook een of meer andere nationaliteiten bezitten. Het advies is vandaag aan de minister van Justitie aangeboden. De slotconclusie van de ACVZ is dat er geen wezenlijke bezwaren zijn tegen meervoudige nationaliteit. Daarom zou moeten worden aangesloten bij de internationale trend tot liberalisatie van de afstandeis bij naturalisatie. Frankrijk, dat al een aantal jaren geleden alle belemmeringen tegen meervoudige nationaliteit heeft opgeheven, laat zien dat problemen zijn uitgebleven. Verder adviseert de ACVZ dat moet worden ingezet op onderlinge afstemming van de nationaliteitsregels van de landen van de Raad van Europa.

De groep Nederlanders die tevens een andere nationaliteit bezit, is sinds 1998 met 72% toegenomen en telt nu ongeveer één miljoen personen. Dat komt onder meer door de toegenomen migratie en het bij huwelijken kunnen doorgeven van de nationaliteit van beide partners. Een door de ACVZ uitgevoerde internationale verkenning van het nationaliteitsrecht en een meer uitgebreid vergelijkend onderzoek van de Universiteit van Maastricht laten onder meer zien dat het bezitten van meerdere nationaliteiten een op wereldschaal veel voorkomend verschijnsel is. Het wordt veroorzaakt door de verschillende nationale regels voor de verkrijging van de nationaliteit. Soms is sprake van een vrijwillige handeling van de betrokken persoon, het uitoefenen van een optierecht of een verzoek tot naturalisatie, maar heel vaak krijgt men meerdere nationaliteiten eenvoudig bij de geboorte mee. De bezitters van de nationaliteit van niet minder dan zeventien landen, waaronder landen als Algerije, Argentinië, Bangladesh, Colombia, maar ook Griekenland, Marokko en Tunesië, kunnen zelfs geen afstand doen van de nationaliteit. De ACVZ constateert dat veel buitenlanders die Nederlander willen worden tevens hun oorspronkelijke nationaliteit willen behouden, om praktische maar vooral ook om gevoelsmatige redenen.

De ACVZ onderzoekt in het advies met name de aspecten loyaliteit, integratie, militaire dienst, politieke ambtsdragers, kiesrecht, opsporing van criminaliteit, familierechtelijke betrekking, remigratie en het staatsrechtelijke aspect. De algemene conclusie ten aanzien van deze punten is dat er geen of nauwelijks sprake is van problemen en dat niet valt aan te tonen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen integratie en het hebben van een meervoudige nationaliteit nationaliteit. Met name blijkt niet van enig loyaliteitsprobleem bij 'bipatriden' en zijn er geen aanwijzingen dat zij minder goed integreren. De huidige integratieproblemen van sommige allochtonen zijn ernstig en verdienen aandacht maar hebben met het bezit van een meervoudige nationaliteit niets te maken.

Internationaal en zeker binnen Europa heeft het alleen voor deskundigen te ontwarren samenstel van deels tegenstrijdige nationaliteitsregels het karakter van een lappendeken. Een eenvormige internationale nationaliteitswetgeving lijkt een vrijwel onbereikbaar doel, maar meer onderlinge afstemming is wel haalbaar en dat zou al pure winst zijn. Daarom beveelt de ACVZ aan dat Nederland in het verband van de Raad van Europa steun verleent aan initiatieven om te komen tot intensivering van de al bestaande overlegvormen.





http://www.acvz.com