VVD


27-10-2008

VVD geeft cultuur terug aan de burger

De VVD steunt vandaag bij de behandeling van de cultuurbegroting de door de Raad voor Cultuur geadviseerde basisinfrastructuur.

Woordvoerder Han ten Broeke: "We moeten de overheid op afstand zetten als het gaat om een inhoudelijke oordeel over cultuur. Thorbecke indachtig past de overheid immers geen oordeel over kunst, hooguit over de kunsten." Anders dan minister Plasterk en de coalitiepartijen is deze infrastructuur in de tegenbegroting van de VVD volledig gedekt.

Dat doet de VVD door het maken van een aantal principiële keuzes:
1. Cultuur terug naar de vrije burger
VVD wil kunst en cultuur laten bijdragen aan een vrije, tolerante en dynamische samenleving en onze naam en faam in de wereld. Daar past geen overmatig spreidingsbeleid (naar regio, etniciteit of inkomen), daar past een terugtredende, kleinere en krachtige overheid. Een overheid die niet haar eigen subsidieloket heilig verklaart, maar de directe relatie tussen zij die cultuur maken en zij die ervan genieten ruim baan geeft. van de 4,5 mld aan gesubsidieerde cultuur in Nederland is er slechts voor 25% sprake van die directe relatie. De VVD wil een nieuwe mecenaten cultuur.

2. Minder kunstenaars krijgen meer
Er moet selectiever worden gekeken welke kunstenaars door de staat ondersteund moeten worden.

3. Afschaffen cultuurkaart
De VVD ziet geen toegevoegde waarde van de cultuurkaart. De werking ervan ten opzichte van andere kortingssystemen is niet aangetoond en de uitvoeringskosten zijn veel te hoog.

4. Cultuur niet gebruiken voor spreidingsbeleid Versterking van de cultuursector via extra programma's gaat uit van de ultieme maakbaarheids en spreidingsgedachte. De VVD vindt het niet nodig hier ruim 15 mln aan te spenderen

5. Kleinere overheid
Een overheid die beoordeling en financiering op afstand zet kan niet tegelijkertijd zelf groeien. De VVD wil, conform afspraak, het apparaat per 2009 verkleinen, wat een besparing van 11 mln oplevert.

Doorvoeren van bovenstaande voorstellen levert een besparing op van 124,1 mln euro, waarvan 47,9 mln euro opnieuw in de basisinfrastructuur wordt geïnvestereerd. Dit resulteert in een netto bezuiniging op cultuur op van 76,2 mln euro.

Tegenbegroting
Besparingen VVD op de cultuurbegroting

1.
Cultuurkaart
15,5

2. Programmafonds
cultuurparticipatie 15,7


3. Sterke
cultuursector
15,0

4. Fonds BKVB met 1/3 verlagen voor 50% kunstenaars 7,0

5. Autonome groei stoppen (efficiencykorting) 26,0

6. Bezuiniging
apparaatsuitgaven
11,0

7. Generieke korting in 2009 al
3,4% 10,0
8. FES-geld Beelden voor de Toekomst
22,9

Totaal 123,1

Herinvesteringen

1. Basisinfrastructuur (bovenop 10 mln Plasterk) 20

2. Beelden voor de
Toekomst 22,9
3. Fonds de
Mecenas
5,0

Totaal 47,9

Bezuinigingen totaal: 75,2