Gemeente Dronten


Burgerinitiatief Dronten op Glasvezel

In september heeft Glashart activiteiten gestart om in de gemeente Dronten een toekomstvast glasvezelnetwerk aan te leggen. Een aantal enthousiaste Drontenaren zette zich sindsdien in om een bewonersnetwerk te realiseren.

Doel van deze initiatiefgroep is om voorlichting te geven, spreekbuis te zijn naar Glashart en de (eerste) dienstenleverancier Solcon. De initiatiefgroep, bestaande uit Henk Bosboom, Mark de Vrij, Wim Pallandt, Nico Prangsma en Ernest van Loon, is een groep kritische en enthousiaste inwoners van Dronten. Zij roepen medebewoners op zich aan te melden. Mensen die vanuit een maatschappelijk belang (scholen, zorg, cultuur en welzijn) betrokken willen zijn, kunnen daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de inrichting van het bewonersnetwerk.

Een belangrijk verschil met traditionele netwerken is dat bewoners vanaf de start mee kunnen praten wat er op het netwerk gebeurt. Solcon levert vooralsnog de basisdiensten als telefonie, televisie en internet. De mogelijkheden van glasvezel zijn zo veel meer, dat veel nieuwe diensten met beeldcommunicatie mogelijk worden. Denk aan: Contact met huisarts of zorginstelling via TV. Scholen kunnen zieke kinderen op afstand lessen laten volgen, buurt TV of plaatselijke voetbalwedstrijden, beveiliging met camerabewaking. Thuiswerken met een supersnelle verbinding en vast IP-adres. De initiatiefgroep stelt: De kans zoals nu aangeboden door Glashart en Solcon is zo uniek dat wij deze niet aan voorbij mogen laten gaan. In Zeewolde en Amersfoort zijn deze initiatieven succesvol opgestart.

Het bewonersinitiatief Dronten op Glasvezel pakt deze zaken straks op met steun van Glashart en de gemeente Dronten. Zij zoeken daarom kritische medestanders die overtuigd zijn van de meerwaarde. Bent u geĂŻnteresseerd of geprikkeld om meer te weten over de mogelijkheden van het glasvezelnetwerk? Kijk op www.drontenopglasvezel.nl.

Omdat Glashart het glasvezelnetwerk voor eigen rekening en risico aanlegt stelt Glashart de aanleg afhankelijk van het aantal eindgebruikers in de gemeente Dronten. Gezien het aantal aanmeldingen heeft Glashart besloten om de voorinschrijvingsfase met een maand te verlengen tot 15 november 2008. Op dat moment neemt Glashart een beslissing of de aanleg in Dronten rendabel is.

Publicatiedatum 27 oktober 2008.