Gemeente Schermer
(27-10-2008)
Startsein AED Werkgroep gegeven
Op donderdag 23 september 2008 is er op het gemeentehuis van Schermer door wethouder W. van Enter, tevens vertegenwoordigend wethouder J. Twint, het startsein gegeven aan de AED werkgroep. De werkgroep bestaat uit 8 leden die zowel de gemeente Graft-De Rijp als de gemeente Schermer vertegenwoordigen en over de nodige kennis van AED's of hulpverlening beschikken. Het doel van de werkgroep is het aanschaffen van tenminste één AED (Automatische Externe Defibrillator) per dorpskern, het opzetten van een bijbehorend alarmeringssysteem en het werven van vrijwilligers en sponsoren voor de aanschaf en het gebruik van de AED's. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de werkgroep wordt overgenomen door een beheersorganisatie die de voortgangsbewaking van het project voor zijn rekening zal nemen.
De AED's worden gebruikt/ingezet op het moment dat er een slachttoffer een hartstilstand krijgt. In de meeste gevallen van plotselinge hartstilstand betreft het een hartfibrillatie. Deze fibrillatie kan enkel opgelost worden door toedienen van een elektrische schok met behulp van een AED. Hoe sneller er gedefibrilleerd kan worden, hoe groter de overlevingskansen: elke minuut uitstel van defibrillatie betekent 7 tot 10 procent minder kans op overleven. Uiteraard blijft het alarmeren middels 112 van essentieel belang, maar wanneer men binnen 6 mi-nuten kan starten reanimeren én defibrilleren met een AED toestel, in afwachting van professionele hulp van een ambulance, kan men de overlevingskansen van het slachtoffer verhogen tot 50%.
De bedoeling van het plan is, dat er meerdere mensen tegelijk kunnen worden opgeroepen. Niemand hoeft daarvoor thuis te blijven. Hoe meer mensen er kunnen worden opgeroepen, des te groter is de kans dat er iemand verschijnt.
Het plan kan alleen slagen, als veel vrijwilligers zich aanmelden, dan worden er kleine gebiedjes gemaakt, waarbinnen misschien wel 5 of 6 mensen een oproep krijgen. Je oproep is dan voor een slachtoffer in de buurt van jou huis. Het worden dus geen 'brandweer afstanden'' . Er is geen vergelijk met de oproep van de brandweer, want we werken natuurlijk met een 6 min grens. Ben je verder weg, dan heeft het geen nut om te verschijnen en kom je niet. Alle vrijwilligers leven gewoon hun leven. Als er een reanimatie is en je bent aanwezig binnen een bepaalde straal om het slachtoffer, dan ga je er heen.
Het meldsysteem wordt op dit moment verder uitgewerkt door de veiligheidsregio. Er wordt gedacht aan een koppeling aan de 112 melding, naar een sms melding. Wij als werkgroep willen dit systeem niet afwachten en zijn alvast met de voorbereidingen van het project begonnen, om zo meer tijdwinst te behalen.
Om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige stand van zaken met betrekking tot aanwezige AED's, vrijwilli-gers die bevoegd zijn om AED's te gebruiken en kaderinstructeurs die bereid zijn om te helpen bij het opleiden van vrijwilligers, doen we graag een beroep op de inwoners en ondernemers van de beide gemeenten.
Wij hebben de volgende vragen aan u:
* Bent u of kent u inwoners en/of ondernemers die beschikken over een AED?
* Heeft u een opleiding voor AED bediener (incl. reanimatie opleiding) gevolgd en bent u bereid zich als vrijwilliger aan te melden?
* Heeft u geen opleiding voor AED bediener gevolgd maar bent u bereid deze opleiding (incl. reanimatie opleiding) te volgen?
* Heeft u een BHV(bedrijfshulpverlener) of reanimatie opleiding gevolgd en bent u bereid een opleiding voor AED bediener te volgen?
* Heeft u een tip voor een geschikte locatie voor een AED binnen uw dorp?
* Bent u zelf als particulier, vereniging of ondernemer van plan om een AED aan te schaffen?
Bent u of kent u inwoners en/of ondernemers die beschikken over een AED, weten hoe een AED gebruikt moet worden en zich als vrijwilliger aan zouden willen melden, laat dat dan horen. Tips voor geschikte locaties voor de AED's zijn tevens van harte welkom. U kunt hiervoor contact opnemen met de werkgroep per email via aed@schermer.nl, per post Gemeente Schermer, AED Werkgroep, T.a.v. E. Willemse, Antwoordnummer 1080, 1840 AA Stompetoren of per telefoon 072-5037342. Ook voor overige opmerkingen en vragen met betrekking tot het onderwerp kunt u terecht bij de AED werkgroep.