Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: leed oorlogsslachtoffers Japan mag niet worden vergeten

27 okt 2008 | 'De honger, ziekte, wrede behandeling en gedwongen prostitutie van geïnterneerde Nederlandse burgers en krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan mag nooit worden vergeten.' Dat verklaarde minister Verhagen in een herdenkingstoespraak op een oorlogskerkhof in de Japanse stad Yokohama.
Minister Verhagen met de kinderen van de Setogaya-basisschool

Nederland en Japan hebben zich na de oorlog verzoend en hun oude vriendschappelijke banden in ere hersteld, aldus de minister. 'Maar de oorlog en het verleden blijven een belangrijke rol spelen in onze betrekkingen. We mogen niet toestaan dat het lijden van slachtoffers wordt vergeten.'

Het Hodogaya-kerkhof in Yokohama is de laatste rustplaats van 21 Nederlandse krijgsgevangenen die omkwamen toen het schip dat hen naar Japan transporteerde werd getroffen door een torpedo. In totaal werden er rond de 20.000 Nederlanders krijgsgevangen genomen en grote aantallen mannen, vrouwen en kinderen in kampen geïnterneerd.

Anders dan bij voorgaande bezoeken van een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, legde naast Nederland ook Japan een krans op het kerkhof. Minister Verhagen, de vertegenwoordiger van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de andere aanwezigen namen één minuut stilte in acht voor de slachtoffers van de oorlog in Azië.

De ceremonie werd bijgewoond door kinderen van de Setogaya-basisschool in de buurt. Minister Verhagen vond dat een positief teken: 'Het geeft aan dat de oorlog niet meer wordt verheerlijkt, maar dat er ook in het onderwijs aandacht is voor de pijn en het verdriet van de slachtoffers.'

In de besprekingen die minister Verhagen met zijn ambtgenoot Nakasone zal voeren, komt ook het oorlogsverleden aan bod. Japan heeft daarvoor in 1993 zijn excuses aangeboden en doet pogingen om de slachtoffers te compenseren via het Asian Women's Fund, maar Nederland benadrukt de gevoeligheden rond gedwongen prostitutie en de noodzaak van een aanvullend gebaar van Japanse zijde. 'Hoewel we naar de toekomst moeten kijken, is de de dialoog over het oorlogsverleden een onlosmakelijk onderdeel van onze relaties met Japan', aldus minister Verhagen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Algemene informatie over Japan