Gemeente Vlaardingen


Parkpanel denkt mee over toekomst t Hof en Oranjepark

15 oktober 2008

Een parkpanel van vijftien Vlaardingers gaat de gemeente adviseren bij het maken van een herstelplan voor t Hof en Oranjepark. Het college van B&W wil de parken t Hof en het Oranjepark herstellen met aandacht voor de illustere geschiedenis. Op maandag 27 oktober vindt van 19.30 tot 22.00 uur een informatieavond plaats voor belangstellenden over het project in de kleine zaal van de Stadsgehoorzaal.

't hof

Park t Hof is oorspronkelijk de tuin van een vroeg 17e-eeuwse buitenplaats. Het landgoed werd in 1870 als openbaar park geopend en in 1938 met het Oranjepark uitgebreid. Beide parken kampen met beheerproblemen. Door ontwatering en inklinking van het veen in de ondergrond is de bodem zodanig gedaald dat wateroverlast ontstaat. Dit is niet alleen vervelend voor de gebruikers van het park, ook de bomen hebben er last van. Herstellen is daarom hard nodig.

Informatieavond
Tijdens de informatieavond van 27 oktober vertelt de projectleider over het renovatieproject, waarbij de doelen, onderzoeken en de planning een toelichting krijgen. Ook is er een lezing van mevrouw Oldenburger van bureau Oldenburgers Historische Tuinen. Dit tuinhistorisch bureau heeft de inrichting en het gebruik van t Hof vanaf 1611 tot heden beschreven. Dit tuinadviesbureau vindt t Hof van historische waarde die behouden moet blijven met vakkundig beheer. Vooral de unieke ligging aan de haven en de aanwijsbare overblijfselen uit de historische tuinarchitectuur springen in het oog.

Parkpanel
Tijdens de informatiebijeenkomst zijn ook de meeste leden van het parkpanel voor het eerst bijeen. Het parkpanel gaat van november tot april aan het werk en adviseert het college van B&W allereerst over het programma van eisen voor een integraal plan voor herstel en beheer van de parken. Daarna denkt het parkpanel mee over een voorlopig ontwerp. Het college van B&W stelt het voorlopig ontwerp vast en legt dat vervolgens ter inspraak voor aan de Vlaardingse bevolking, waarna een definitief ontwerp volgt.

Allerlei organisaties vertegenwoordigd
Anny Attema, wethouder Wijkbeheer, stelt de actieve inbreng van Vlaardingers zeer op prijs: Door actieve inbreng van het parkpanel komen de wensen voor gebruik en inrichting van de parken goed uit de verf. In het parkpanel zitten vertegenwoordigers van allerlei organisaties.

Nog vier Vlaardingers gezocht!
De gemeente zoekt voor het parkpanel nog vier individuele Vlaardingers, die als gebruikers en inwoners hart hebben voor de parken én gemotiveerd zijn om mee te denken. De gemeente ziet graag dat een van hen een jongere is die bijvoorbeeld regelmatig de skatebaan in het park bezoekt. Meer informatie hierover is te krijgen tijdens de bijeenkomst op 27 oktober.