Rijksuniversiteit Groningen

Oktober Kennismaand

In het kader van Oktober Kennismaand is er op 26 oktober Open Huis op het Zernikecomplex, wie doen er mee?

De deelnemers zijn (open vanaf 12.00 uur):

* Kernfysisch Versneller Instituut (KVI)

* Centrum voor IsotopenOnderzoek

* het shampoo festival van Scheikunde

* Science LinX

* SRON Groningen

* De Discovery truck met de geselecteerde zoutkristallen voor de finale van de Noordelijke zoutkristalgroeiwedstrijd

Let op: de sterrenkundigen doen mee aan de Nacht van de Nacht op zaterdagavond 25 oktober.

KVI

Het instituut doet internationaal toonaangevend onderzoek naar de kleinste deeltjes uit de natuur. Wetenschappers proberen steeds dieper door te dringen in de kennis over de bouwstenen van de materie. Daarvoor zijn ingewikkelde theorieën nodig, maar ook indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties. Op het KVI worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Op de open dag wordt uitgelegd waar deze theorieën en technieken voor worden gebruikt en hoe ze kunnen bijdragen aan het zichtbaar maken van nu nog onbekende zaken. Ook is de slinger van Foucault weer te zien. In 2005 was dit de grote publiekstrekker van het Internationale Jaar voor de Natuurkunde in Groningen.

Klimaat in het verleden

Het Centrum voor IsotopenOnderzoek houdt Open Huis! Bekijk: - Ouderdomsbepalingen aan archeologische vondsten, maar ook aan lucht en water, met de koolstof-14 versneller. - Het klimaat uit het verleden, analyseren van ijs van Groenland, Spitsbergen en Antarctica met massaspectrometers en lasers. - Broeikasgassen in de lucht, gemeten met gaschromatografen en massaspectrometers.

Shampoo festival

Zelf je eigen shampoo maken en andere leuke proefjes in de laboratorium van scheikunde.

Science LinX

Een potje Mindball of hoe werkt een tornado: allerlei spannende proefjes in het mooiste universiteitsgebouw van Groningen, de Bernouilli Borg.

SRON

Bij het nationale instituut voor ruimteonderzoek te Groningen zijn er rondleidingen langs presentaties van onderzoekers. Wat zijn zwarte gaten? Hoe werken satellietinstrumenten? Aan welke eisen moeten ruimte-instrumenten voldoen? Voor kinderen is er een pretlab en je kunt je eigen waterraket lanceren.