Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Radio / TV-interview | 24-10-2008

Gesprek met de vice-minister-president Bos, na afloop van de wekelijkse ministerraad over de financiele crisis, de doorwerking op de economie en de peilingen

PRESENTATOR SLOTBOOM
Ik wilde vandaag maar eens iets anders doen. Een tussenbalans opmaken. We zitten een paar weken in die crisis en op welk punt zijn we nu beland. En die tussenbalans kun je eigenlijk op drie punten maken: op welk punt zitten we nu bij de financiële crisis. Tweede is: slaat het nu over op de economie? Krijgen we een economische crisis? En het derde is: als je nu over een paar jaar gaat terugkijken, is dit dan een soort omslagpunt in de manier waarop wij ons kapitalistisch systeem invullen met die hoge winsten en die hoge rendementen en die hoge risico's en dan sluit ik af met een tussenbalansje over zijn eigen positie. 10 miljard voor ING, de peilingen schieten omhoog voor Wouter Bos, hoe gaat het met hemzelf? Maar het begin gaat natuurlijk over die tussenbalans bij de financiële crisis.

BOS
Niemand weet het precies. Als er volgende week ergens in de wereld een bank omvalt, dan valt elk idee dat iedereen had over wat we achter de rug en wat nog komt waarschijnlijk weer omver. Maar hoe het zou kunnen zijn, is dat we het dieptepunt in de financiële crisis, in de meest enge zin van het woord, hoe gaat het met onze banken en verzekeraars, dat we dat dieptepunt aan het passeren zijn.

SLOTBOOM
Die krabbelen langzaam op?

BOS
We zien langzaam dat bepaalde banken elkaar weer geld lenen. Dat ze elkaar daar minder rente voor in rekening brengen. Dus het vertrouwen komt terug. Dat is ontzaglijk belangrijk. Daar zouden we dus langzamerhand, ook omdat al die overheden nu helpen en garant staan en er extra kapitaal in steken, zou het kunnen zijn dat we daar langzaam aan het opkrabbelen zijn. Maar waar we natuurlijk pas net begonnen zijn is hoe die crisis in dat financiële systeem waar we dan wellicht het dieptepunt gepasseerd hebben of aan het passeren zijn, hoe dat doorwerkt op de rest van de economie en dan heb je dus te maken met bedrijven die hun omzetverwachting bijstellen, die hun winstverwachting bijstellen. Dan krijg je op een gegeven moment ook bijgestelde groeiramingen van een land als Engeland, of India, of China. Dan denken mensen ook weer: dan gaat die economie weer minder groeien. Dan gebeurt er iets met de olieprijs. Dat soort golven komen er allemaal nog overheen en dat betekent dat we gewoon in de echte wereld, dus niet in de wereld van de beurs, nog wel even zullen blijven steken in een tijd van onzekerheid met talloze onvoorspelbare ontwikkelingen.

SLOTBOOM
Ja want dan kom je natuurlijk bij die echte economie, zoals u dat noemt. Ik hoor in mijn omgeving van mensen die bijvoorbeeld een bedrijf hebben van 'ja, ik merk dat mensen orders uit gaan stellen'. Geen risico even nemen nu. Dat is vaak het begin van dat iets kan instorten. Dat kan er allemaal gaan aankomen met een zeker vertraging.

BOS
Dat kan. Tegelijkertijd hoeven we daar om een heleboel redenen minder beducht voor te zijn dan andere landen. Wij hebben een periode van hoge, mooie groei achter de rug. We hebben een hoog financieringsoverschot en een lage werkloosheid. We hebben veel vacatures, een lage inflatie. We hebben overleg en overeenstemming tussen werkgevers en werknemers. Dus er wordt niet gestaakt, dus zeg maar op het slechtst mogelijke moment.

SLOTBOOM
U zegt altijd: we kunnen tegen een stootje. Is het toch zo dat uiteindelijk ook in Nederland...

BOS
Zelfs als dat zo zou zijn, dan zullen we het nog altijd beter doen dan al die landen die die buffer niet hebben aangelegd. Er zijn landen in Europa waar werkgevers en werknemers op dit punt diametraal tegenover elkaar staan, terwijl je juist nu de handen ineen moet slaan. Er zijn landen in Europa waar ze een enorm tekort hebben in de schatkist en die hebben dus al een probleem om dat op orde te krijgen en dat probleem wordt alleen maar groter. Ik hoef niet meteen te bezuinigen als ik wat minder belasting binnen krijg, omdat we een overschot hebben en niet een tekort. Wij hoeven niet meteen te vrezen voor de economie als er wat inflatie komt, want we hebben een relatief lage inflatie. Wij hoeven niet meteen te vrezen als een bedrijf sluit voor de werkloosheid, omdat we veel vacatures hebben. Dus die buffers zijn aangelegd en dat helpt wel.

SLOTBOOM
Toch zegt het CPB: Nederland heeft een open economie, is ongelooflijk afhankelijk van de wereldeconomie en daar zie je her en der dingen misgaan. Dat heeft effect voor Nederland straks.

BOS
Absoluut.

SLOTBOOM
En dat kunnen pijnlijke effecten zijn, ook voor bijvoorbeeld de koopkracht van mensen.

BOS
Dat zit natuurlijk ook al deels in de cijfers waar we mee werken.

SLOTBOOM
Maar die waren nog niet doorgerekend toch...

BOS
Ja maar goed twee jaar geleden was de groei nog ruim 3%. Dit jaar is die waarschijnlijk ruim 2%. Volgend jaar denken we ruim 1%. Dat heeft allemaal te maken met hoe ook het CPB denkt dat die crisis ons zal raken. Misschien dat ze over een paar maanden zeggen: het wordt nog een stukje minder dan die 1%. Dat gaan we rustig afwachten. Raar genoeg kan er met de koopkracht juist weer heel andere dingen gebeuren. Bijvoorbeeld de olieprijs is op dit moment veel lager dan die voor de zomer was. Toen zat hij op 140, 145 dollar per vat en nu vandaag rond de 65 dollar per vat. Dat betekent dat de inflatie lager zal zijn dan we dachten. Dat is goed voor de koopkracht van mensen. Tanken wordt goedkoper. Je energierekening wordt goedkoper. Dat soort dingen werken in het voordeel van mensen. Tegenover de minnen staan ook plussen en hoe dat allemaal dan per saldo uitwerkt dat laat ik aan onafhankelijke en heel intelligente mensen over.

SLOTBOOM
Laten we eens een slagje dieper gaan. Als je nu over vijf jaar terugkijkt, zou je dan kunnen spreken van wellicht een omslag en dan bedoel ik die enorme groei, die enorme winsten, die enorme risico's die genomen worden. Misschien kan dat allemaal niet meer. Misschien komt er een einde aan dat superkapitalisme.

BOS
Ik hoop van harte dat er in ieder geval binnen de financiële sector die les getrokken wordt. Als men daar die les zelf niet trekt, dan zullen wij het moeten doen en dat is altijd een stukje ingewikkelder want dat moet je wetten gaan maken en regels gaan stellen, toezicht gaan houden en dat kan allemaal. Dat zullen we ook doen als het nodig is, maar je hoopt er natuurlijk toch op dat ook de bankiers zelf tussen de oren zullen krijgen dat het nooit meer moet zijn als vroeger. Dat ze niet tot in het oneindige moeten gaan verdienen, dat ze totaal onverantwoorde risico's moeten nemen, de meest idiote producten moeten gaan verzinnen die ze zelf ook niet meer snappen en dan opgeknipt en doorverkocht moeten worden waar het hele systeem helemaal op doordraait. Een slag verder is natuurlijk de nog grotere vraag: zegt het ook iets voor economie en samenleving als geheel. Die banken doen dat en die beleggers doen dat omdat wij een hoog rendement willen op onze verzekering, op onze belegging, omdat we willen dat onze pensioenfondsen hoge rendementen maken op de ingelegde pensioenpremies. Dus wordt daar veel risico op genomen en worden alle nieuwe producten bedacht waardoor er nog meer winst gemaakt wordt. Totdat die bel uit elkaar klapt. Dus de uiterste consequentie die we wellicht op enigerlei moment hier ook moeten trekken met elkaar is dat de manier waarop we nog meer welvaart afwegen tegen de risico's die daarmee gepaard gaan, dat we die afweging anders moeten maken en dat we met elkaar moeten zeggen: dit is het ons dus nooit meer waard. Dan meer iets minder rendement, maar gelukkig ook wat minder risico dat het op zo'n heftige manier mis kan gaan.

SLOTBOOM
Nu zeg je twee dingen. Nu zeg je aan de ene kant tegen het bedrijfsleven, niet alleen de banken maar ook het bedrijfsleven: denk nu niet alleen maar aan die korte termijnwinst. En je denkt ook aan de consumenten. Want zij moeten ook genoegen nemen met even iets minder om bijvoorbeeld te voorkomen dat hun pensioenen straks op een gegeven moment vervliegen.

BOS
Het doet mij denken aan Goethe: ich habe zwei Seelen wohen in meiner Brust. Je bent als mens en als consument ben je ook belegger, ben je ook rechthebbende op een pensioen. En die rollen zijn verschillend, want als rechthebbende op een pensioen wil je dat er zoveel mogelijk rendement gemaakt wordt, terwijl je als consument liever niet hebt dat de boel uit elkaar spat, dat de economie in elkaar stort en dat je als werknemer ook liever niet hebt dat het grote geld te veel macht krijgt in de economie. Dat zijn allemaal verschillende belangen. Die zitten vaak in 1 mens besloten. En misschien heeft de laatste tijd dat ene belang van hoe maken we zo snel en zo veel, met zo groot mogelijke risico's, zo veel mogelijk geld. Misschien heeft dat te veel de overhand gekregen en moeten we echt met elkaar sneller zeggen: zo is het ook genoeg, want deze risico's zijn het ons niet waard.

SLOTBOOM
Laten we tenslotte even terugkeren naar het hier en nu. Ook een tussenbalans voor uzelf. Als we naar de peilingen kijken...ja, vijf zetels omhoog voor de PvdA.

BOS
Ik heb alles meegemaakt met peilingen nu. De hoogte in en de diepte in. Dus ik schud het van me af en ga gewoon door met mijn werk.

SLOTBOOM
Het is 2 miljard per zetel geloof ik he?

BOS
Maar snel vergeten. Het kan ook weer zo verdwijnen.

SLOTBOOM
Het zijn dagkoersen, beurskoersen.

BOS
Dat zeg ik als het omlaag gaat, dat zeg ik ook als het omhoog gaat.

SLOTBOOM
Bedankt voor het gesprek.

BOS
Graag gedaan.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, KK)