Vlaamse Overheid

noden van personen met een handicap

Refertelijst hulpmiddelen aangepast aan noden van personen met een handicap

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 24 oktober 2008

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere actualiseert opnieuw de refertelijst voor hulpmiddelen voor personen met een handicap. De nieuwe refertelijst is van toepassing vanaf 1 januari 2009. Een aantal nieuwe hulpmiddelen worden aan de refertelijst toegevoegd. Hierbij zijn vooral belangrijke nieuwe ontwikkelingen voor de sociale integratie van personen met een sensorische handicap in rekening gebracht.

Sprekende labelpen

Voor dit hulpmiddel voor blinden of slechtzienden dat de voorbije jaren in toenemende mate werd aangevraagd via de bijzondere bijstandscommissie bedraagt de tegemoetkoming 270 euro.

Memorecorder en notitietoestellen:

Vroeger konden blinden of slechtzienden makkelijk notities in gesproken vorm vastleggen met een cassetterecorder of dictafoon. Een handig alternatief is de memorecorder. Omdat er voor slechtzienden geen ander specifiek voor hen ontwikkeld noteerhulpmiddel bestaat, wordt in de refertelijst een refertebedrag opgenomen van 260 euro. Voortaan worden ook notitietoestellen met brailleweergave terugbetaald. Het refertebedrag hiervoor bedraagt 4.850 euro. Het refertebedrag voor de notitietoestellen met spraakweergave die reeds in de lijst waren opgenomen, bedraagt vanaf 1 januari 2008 3.000 euro.

Licht- of trilwekker

Licht- of trilwekkers gebruiken lichtflitsen of voelbare trillingen in plaats van een geluidsignaal om een dove of slechthorende persoon te wekken. Dit type licht- of trilwekker is een `stand alone' wekker en maakt geen deel uit van een uitgebreider signaleringssysteem. Het refertebedrag voor de wekker bedraagt 180 euro.

Babyfoonzender bij signaleringssysteem

Een babyfoon is één van die zaken waar men moet op kunnen vertrouwen. Zeker in het eerste levensjaar van de baby. Functioneel dove personen kunnen geen gebruik maken van een standaard babyfoon omdat ze hiermee niet horen wanneer de baby huilt of onrustig is. Om hun zelfstandigheid en sociale integratie te verhogen, hebben zij nood aan een aangepaste babyfoon. Daarom wordt voor een babyfoonzender een refertebedrag voorzien van 50 euro.

Rookmelderzender bij signaleringsysteem

De meeste (woning)branden ontstaan 's nachts. Wie slaapt, ruikt niets en door de rook en het gas valt hij of zij in een nog diepere slaap. Een rookmelder reageert snel op een beginnende brand en redt mensenlevens. Een functioneel dove persoon hoort het standaard alarmsignaal van courante rook-, brand- en CO-melders echter niet. Daarom wordt een tegemoetkoming van 180 euro opgenomen voor een aangepaste rookmelderzender.

Knielsysteem

Voor personen met een motorische handicap is het knielsysteem een belangrijk hulpmiddel om de toegang tot de wagen te vergemakkelijken. Met het knielsysteem verkrijgt de persoon met een handicap toegang tot de wagen met zijn manuele rolstoel, elektronische rolstoel of scooter. Door middel van het knielsysteem wordt de achterzijde van de auto verlaagd en kan men met de rolstoel eenvoudig in het voertuig rijden. Het refertebedrag voor het doorzaksysteem bedraagt 9.953 euro.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be