PvdA Europees parlement


PvdA stemt tegen marktverstorende landbouwsubsidies

24 oktober 2008

"De eerste 250 miljoen voor Afrika is er, dit is het begin van het Europese 1 miljard-plan voor steun aan arme Afrikaanse boeren. Al maanden is een voedselcrisis gaande in Mali, Ghana, Burkina Faso, Mozambique, Ethiopië en nog zo´n 30 andere landen, mensen verhongeren daar. Dat kan Europa niet laten gebeuren", zegt PvdA-europarlementariër Thijs Berman, woordvoerder begroting en ontwikkelingssamenwerking.

In het Europees Parlement werd vandaag voor het eerst gestemd over de begroting van 2009. De Europese Raad van ministers heeft tot nog toe niet ingestemd met het 1 miljard-plan voor Afrika.

"Het is van enorm belang dat er extra geld op tafel komt om te investeren in de Afrikaanse landbouwsector, dat is de enige oplossing voor de mondiale voedselcrisis", zegt PvdA-europarlementariër Lily Jacobs, woordvoerder landbouw. "Bovendien heeft de PvdA tegen iedere cent gestemd die bestemd is voor méér markverstorende landbouwsubsidies. Wij zijn principieel tegen exportsubsidies die het de straatarme Afrikaanse boeren nóg moeilijker maken om te overleven. Ook moeten we eindelijk eens af van alle productsubsidies. Dat geld kan beter worden gebruikt om de fondsen voor plattelandsontwikkeling te versterken."

Tot slot heeft de PvdA ook tegen de tabakssubsidies gestemd. "Het is schandalig dat Europa de productie van tabak nog steeds subsidieert, terwijl er langs de andere kant miljoenen worden uitgegeven aan voorlichtingscampagnes tegen roken", aldus Jacobs.

Met deze Europese begroting kiest het Europees Parlement voor een sterker buitenlands beleid. Naast het Afrikafonds is er geld voor Palestina, Kosovo, Georgië. "De 380 miljoen voor Palestina, 40 miljoen extra voor Kosovo en nieuw geld voor Georgië betekent duidelijk dat Europa zich sterk maakt voor internationale solidariteit", aldus Berman, "Daarnaast investeren we meer in het tegengaan van de klimaatverandering."

Toch kiest het Europees Parlement voor een bescheiden Europese begroting. Met 0,96 procent van het Europese BNP blijft deze begroting ruim onder de plafond van het afgesproken Financiële Meerjarenkader.

Door de instemming van het Europees Parlement met de begroting voor 2009 is het startschot voor de onderhandelingen met de Europese Raad van ministers gegeven. Op 21 november a.s. zullen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de ministers van financiën onderhandelen over de uiteindelijke begroting van de Europese Unie voor 2009.