Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Vrijdag 24 oktober 2008
Pioniers van start met de Utrecht Bereikbaar Pas
Vandaag zijn, op locatie van bancaire dienstverlener Equens, de eerste officiële Utrecht Bereikbaar-contracten getekend. Zes ondernemingen in Utrecht mogen zich nu de pionier noemen van de Utrecht Bereikbaar Pas. Zij dragen hierdoor bij aan een betere bereikbaarheid van Utrecht. Na verstrekking van de pas kunnen de medewerkers dagelijks kiezen hoe zij naar hun werk gaan; met de auto of met de Utrecht Bereikbaar Pas. De pas biedt gratis toegang tot een groot aantal alternatieve vervoervormen. Hoe meer auto's uit de spits, des te beter. De Utrecht Bereikbaar Pas is nodig om minder auto's op de weg te hebben tijdens de grootschalige wegwerkzaamheden in en om de stad Utrecht.
De Utrecht Bereikbaar pioniers
Deze pioniers zijn goed voor 778 Utrecht Bereikbaar Passen. Deze bedrijven starten eind dit jaar met de uitgifte van de pas aan de medewerkers. Het zijn Equens (internationale bancaire dienstverlening), Finless (financiële dienstverlener), RedAnt Solutions en Letmedo IT (ICT-bedrijven), Protein Hairdesign (hairextensions) en Decora (bloembinders en decorateurs).
Capgemini, Mercedes-Benz, Hema, Kamer van Koophandel, Vitens, Terberg Leasing, Rabobank, Rijkswaterstaat Utrecht en Gemeente Utrecht zijn de eerste werkgevers die in april 2008 al hebben aangegeven zich te willen verbinden aan de Utrecht Bereikbaar Pas. Deze bedrijven beginnen iets later met de uitgifte van passen.
Grote animo voor afname pas
De bereikbaarheid van Utrecht is naast 'het weer' een veelbesproken onderwerp. Bedrijven reageren positief op het voordelige aanbod van de Utrecht Bereikbaar Pas. Zij geven aan graag op deze manier bij te willen dragen aan de betere bereikbaarheid van de stad en hun onderneming. Utrecht Bereikbaar is momenteel in onderhandeling met 60 ondernemingen in Utrecht. De grote bedrijven die in april 2008 al 'Ja' hebben gezegd tegen de pas, gaan naar verwachting eind van dit jaar een contract afsluiten. Deze bedrijven zijn goed voor een afname van 5.000 passen. Wanneer de onderhandelingen met de 50 andere bedrijven positief verlopen, kan Utrecht Bereikbaar spreken van een zeer positief resultaat met een afzet van circa 25.000 passen. Via de speciale teller op www.utrechtbereikbaar.nl is de pasafzet te volgen en is te zien welke ondernemers deelnemen aan dit initiatief.
Campagne Pak de UB-Pas
Vanaf januari 2009 is naast de Utrecht Bereikbaar Pas, ook de Utrecht Bereikbaar Pluspas in gebruik, een uitgebreide variant van de Utrecht Bereikbaar Pas. Utrecht Bereikbaar start dan de campagne 'Pak de UB-Pas, goed op weg'. Het doel van de campagne is het gebruik van de pas te stimuleren. Een keer per week de auto laten staan, kan al een verschil maken. De aangesloten bedrijven worden betrokken om het gebruik van de pas onder hun medewerkers te promoten. Utrecht Bereikbaar onderzoekt regelmatig of het pasgebruik voldoende is, of er wensen zijn onder de pasgebruikers, of de pasgebruiker tevreden is over het aanbod en de wegbeheerders houden in de gaten of het aantal auto's in de spits vermindert.
Aanleg filevrije vluchtstroken en Utrecht Bereikbaar P+R Terreinen
De komende maanden legt Rijkswaterstaat - daar waar mogelijk- filevrije vluchttstroken aan langs de snelwegen. Een aantal stroken zijn al gerealiseerd en in gebruik. Bussen mogen bij file gebruik maken van deze vluchtstroken.
Rijkswaterstaat legt langs de A12 west, de A27, langs de A2 (Vianen richting Utrecht) en de A28, speciale Utrecht Bereikbaar P+R-terreinen aan voor pashouders. De locaties zijn Montfoort, Reeuwijk, Vianen, Stichtse Brug (bij Almere), Meerkerk, Waarder, Leusden, Soesterberg, Werkendam en Blaricum. In januari zijn de P+R-terreinen Reeuwijk, Montfoort, Almere, Meerkerk en Leusden klaar. Vanaf de terreinen rijden regelmatig bussen naar de Utrechtse bedrijventerreinen. In de spits zelfs iedere 10 minuten
Het aanbod Utrecht Bereikbaar Pas en Utrecht Bereikbaar Pluspas
De Utrecht Bereikbaar Pas is geldig voor werknemers die wonen in de stadsregio Utrecht en reizen naar hun werk in de stad Utrecht. Stadsregio Utrecht bestaat uit de gemeentes Utrecht, Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Vianen, Maarssen, De Bilt, Zeist en Bunnik. Werknemers kunnen gebruik maken van alle trams en bussen van GVU/Connexion in de stadsregio. De streeklijnen van Arriva en Veolia zijn daarvan uitgezonderd. De pashouders mogen ook gratis gebruik maken van OV-fietsen en de KPN Hotspots in heel Nederland. Daarnaast kan een werkgever aanbieden om de werknemer op afroep gebruik te laten maken van een zakenauto.
De pas kost de Utrechtse werkgever ¤ 75, - per jaar per werknemer, exclusief BTW. De pas is 24 uur per dag en zeven dagen per week geldig. Werkgevers nemen de pas af voor alle werknemers en bieden de pas aan bovenop bestaande reiskostenvergoedingen.
De Utrecht Bereikbaar Pluspas
Medewerkers die wonen buiten de stadsregio Utrecht kunnen via hun werkgever de Pluspas krijgen.
Met deze pas kan de werknemer gebruik maken van de basisfaciliteiten van de Utrecht Bereikbaar Pas aangevuld met streekvervoer, treintraject tussen Utrecht en Amsterdam en speciaal Utrecht Bereikbaar-vervoer.
De forens reist dan met de auto naar speciaal aangelegde P+R Terreinen langs de snelweg in een ruime cirkel rond Utrecht. Tijdens de spits vertrekken daar iedere 10 minuten comfortabele bussen via filevrije routes naar de Utrechtse bedrijventerreinen. Daar waar files staan rijden de bussen over de vluchtstrook.
De Pluspas kost de Utrechtse werkgever ¤ 250, - per jaar per werknemer, eexclusief BTW.
Werkgevers nemen de pas af voor werknemers die buiten de Stadsregio Utrecht wonen en bieden de pas aan bovenop bestaande reiskostenvergoedingen.
Uitbreidingen van het pakket
Een aantal zaken is nog in onderzoek. Bijvoorbeeld of er behoefte bestaat aan het gebruik van bestaande P+R-terreinen in en rond de stad. Ook loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden van vervoer over water. Dit kan interessant zijn voor werkgevers die gevestigd zijn langs het Amsterdam-Rijnkanaal.