Politie Limburg-Noord

SMS-Alert van start in district Venray


Datum: 24-10-2008
Tijd bericht: 13:11
Plaats: District Venray
De zeven gemeenten en de politie in het district Venray starten vrijdag 24 oktober met een nieuwe service: SMS-Alert. SMS-Alert is de derde van in totaal dertien acties in het kader van het anti-inbraakproject 'Waak voor Inbraak'. Een integraal project waarbij de politie samenwerkt met de zeven gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Meerlo-Wanssum, Sevenum, Horst aan de Maas en Venray, het Openbaar Ministerie, woningcorporaties Destion, Wonen Horst, Wonen Venray en Mooiland Maasland, vertegenwoordigers uit de bouwwereld en Provincie Limburg om burgers te betrekken bij de veiligheid in de eigen buurt.

SMS-Alert is een gratis service waarmee de politie burgers met een SMS-bericht heel snel kan informeren over actuele incidenten die zich in een buurt voordoen. Denk hierbij aan een vermist kind, overvallers op de vlucht, actieve inbrekers enzovoorts. Kortom alle informatie die de veiligheid in een wijk vergroten, komen in aanmerking. Wijkbewoners kunnen de politie helpen door tips en andere bruikbare gegevens door te geven. SMS-Alert is een succesvol middel gebleken om burgers actief te betrekken bij de opsporing van verdachten en vermiste personen. Andere politieregio's hebben er inmiddels heel goede resultaten mee behaald.

Hoe werkt SMS-Alert?
De SMS-berichten worden verstuurd aan de hand van postcodes en zijn gericht op een bepaalde wijk. De politie informeert ook na ieder SMS-Alert over de afloop. Burgers kunnen de politie helpen door tips en bruikbare informatie door te geven via het telefoonnummer dat in het SMS-bericht wordt vermeld. Meer informatie over de werking en het aan- en afmelden voor SMS-Alert is terug te vinden op de website www.waakvoorinbraak.nl.

Project Waak voor Inbraak
Gezamenlijk het aantal woninginbraken terugdringen. Dat is wat de zeven gemeenten in het politiedistrict Venray (Bergen, Gennep, Meerlo-Wanssum, Mook en Middelaar, Sevenum, Venray en Horst aan de Maas) samen met de politie, de woningcorporaties, het Openbaar Ministerie, de Provincie Limburg en vertegenwoordigers uit de bouwwereld willen bereiken. De doelstelling van het project 'Waak voor inbraak' is het aantal woninginbraken in 2008 niet verder te doen stijgen ten opzichte van 2006 en in 2009 met 30% terug te dringen. Er is een plan samengesteld bestaande uit dertien acties om deze doelstellingen te gaan realiseren. Een van deze acties is SMS-Alert. De start van het project vond in mei van dit jaar plaats met het uitreiken van het inbraakpreventiemiddel SelectaDNA in de Venrayse wijk Brukske. De tweede actie is communicatie als bindmiddel. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mediaberichten in de vakantietijd en de brief die naar alle inbrekers en helers in het district Venray is verstuurd.

Burger geprikkeld met preventieve acties
De dertien acties zijn gericht op het prikkelen van de burger in het nemen van verantwoordelijkheid met betrekking tot het veranderen van de situatie en dus het zelf ondernemen van actie. Door deze actieve houding nemen gevoelens van onveiligheid af en wordt de sociale samenhang en sociale controle vergroot. Dit heeft een positieve invloed op de leefbaarheid. De nadruk van de aanpak ligt op preventie en op verbetering van de opsporing van de daders. Nieuwe inzichten, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe instrumenten zijn actief meegenomen in het samenstellen van het actieplan. De acties zijn niet alleen toepasbaar in het district Venray, maar kunnen ook uitgezet worden in andere districten en na evaluatie mogelijk als best-practice gaan fungeren.

Impact van woninginbraken
Bestrijding van woninginbraken is belangrijk, omdat telkens weer uit onderzoek blijkt dat de impact van een woninginbraak op het slachtoffer groot is. Iemand dringt je 'huis' binnen en zit ongevraagd aan je spullen. Dat voelt als een inbreuk op je privé-leven en je persoonlijke integriteit. De emotionele schade is vaak veel groter dan de materiële schade, die immers vaak door de verzekering wordt gedekt. Veel slachtoffers hebben nog jarenlang last van gevoelens van onveiligheid.