Syntens


---

Bedrijf âDesem enzoâ winnaar Design Pressure Cooker Food

Het bedrijf âDesem enzoâ uit Waalwijk is met hun broodbelevingsconcept als winnaar verkozen tijdens de gisteren gehouden âDesign Pressure Cooker Foodâ. Deze Design Pressure Cooker werd door Syntens georganiseerd als onderdeel van het project âDesign Durven Doen 2008â. Dit project is erop gericht om Brabantse mkb-ondernemers aan te zetten om samen te werken met creatieven en creatieven zichzelf beter te laten presenteren.

Belangrijk onderdeel van het project Design Durven Doen vormen de zogeheten Design Pressure Cookers (DPCâs), waarbij ontwerpers en ondernemers in teamverband gedurende één dag aan de slag gaan met een concrete ontwerpvraag. Aan het einde van de dag presenteren ze aan elkaar de resultaten. Op 25 september vond de DPC Food plaats in Helmond en op 24 oktober, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, zal de DPC Sports aan de beurt zijn.

Ontwerpvragen
Tien teams zijn op de Groene Campus in Helmond aan de slag gegaan met de uitwerking van een concrete ontwerpvraag op het gebied van Food. De vragen liepen sterk uiteen. Zo is er een nieuw soort ijskraam ontworpen, is er een concept voor meerval bedacht voor de retail en zijn nieuwe toepassingsmogelijkheden met bijbehorende verpakkingen bedacht voor courgettes.

Foodcheque
Een jury, bestaande uit Mathieu Basemans (Catering Groene Campus, Aardborsthoeve), Wim Swinkels (Gemeente Helmond), Godfried Hijl (HAS KennisTransfer) en Ingrid van der Wacht (Design Connection Brainport) beoordeelde de tien concepten aan de hand van hun eigen presentaties. Het bedrijf âDesem enzoâ kwam met hun broodbelevingsconcept als beste uit de bus. Zij wonnen een foodcheque ter waarde van ⬠2.000 euro waarmee het bedrijf het concept verder uit kan laten werken. Courgetteteler Beegdenhof uit Hunsel en het bedrijf Vergouwen uit Oud Gastel kregen van de jury een eervolle vermelding.

Leuke wisselwerking
De winnaars, Patrick Fijneman en Edwin Klaassen van Desem enzo, werden door Syntens gekoppeld aan ontwerpster Annelies Hermsen. En dat bleek een goede match: âWe zijn er trots op dat we met Annelies mochten werken. Commercieel gezien biedt ons concept veel kansen en dat heeft ze goed uitgewerkt. Ik heb de Design Pressure Cooker van Syntens als een goede cursusdag ervaren. Het is leuk om met elkaars denkwijze geconfronteerd te worden en dat gaf een leuke wisselwerkingâ, aldus een tevreden Klaassen. âOok ontwerper Daan Flach heeft een flinke steen bijgedragenâ, voegt ontwerpster Hermsen toe, âhij heeft met name een grote rol gespeeld in het ontwerp van de verpakking.â

Projectpartners
Het project Design Durven Doen 2008 wordt uitgevoerd door Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Brabant en de B5-gemeentes Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met ondernemerskrant Bedrijvig Brabant, Colin, CT2, De Hub, Design Connection Brainport, Dutch Design Week, Flevum, Food Connection Point, Mikrocentrum, NPSP, Redesignme, Sports and Technology, TUE Industrial Design en WTC Eindhoven.

Noot voor de pers

Fotobijschrift:
De winnaars van de Design Pressure Cooker Food: Patrick Fijneman (l) en Edwin Klaassen (r) van Desem enzo met ontwerpster Annelies Hermsen (foto: Jan Egbers, High & Low fotografie)