---
Bedrijf âDesem enzoâ winnaar Design Pressure Cooker Food
Het bedrijf âDesem enzoâ uit Waalwijk is met hun broodbelevingsconcept
als winnaar verkozen tijdens de gisteren gehouden âDesign Pressure
Cooker Foodâ. Deze Design Pressure Cooker werd door Syntens
georganiseerd als onderdeel van het project âDesign Durven Doen 2008â.
Dit project is erop gericht om Brabantse mkb-ondernemers aan te zetten
om samen te werken met creatieven en creatieven zichzelf beter te
laten presenteren.
Belangrijk onderdeel van het project Design Durven Doen vormen de
zogeheten Design Pressure Cookers (DPCâs), waarbij ontwerpers en
ondernemers in teamverband gedurende één dag aan de slag gaan met
een concrete ontwerpvraag. Aan het einde van de dag presenteren ze aan
elkaar de resultaten. Op 25 september vond de DPC Food plaats in
Helmond en op 24 oktober, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven,
zal de DPC Sports aan de beurt zijn.
Ontwerpvragen
Tien teams zijn op de Groene Campus in Helmond aan de slag gegaan met
de uitwerking van een concrete ontwerpvraag op het gebied van Food. De
vragen liepen sterk uiteen. Zo is er een nieuw soort ijskraam
ontworpen, is er een concept voor meerval bedacht voor de retail en
zijn nieuwe toepassingsmogelijkheden met bijbehorende verpakkingen
bedacht voor courgettes.
Foodcheque
Een jury, bestaande uit Mathieu Basemans (Catering Groene Campus,
Aardborsthoeve), Wim Swinkels (Gemeente Helmond), Godfried Hijl (HAS
KennisTransfer) en Ingrid van der Wacht (Design Connection Brainport)
beoordeelde de tien concepten aan de hand van hun eigen presentaties.
Het bedrijf âDesem enzoâ kwam met hun broodbelevingsconcept als beste
uit de bus. Zij wonnen een foodcheque ter waarde van ⬠2.000 euro
waarmee het bedrijf het concept verder uit kan laten werken.
Courgetteteler Beegdenhof uit Hunsel en het bedrijf Vergouwen uit Oud
Gastel kregen van de jury een eervolle vermelding.
Leuke wisselwerking
De winnaars, Patrick Fijneman en Edwin Klaassen van Desem enzo, werden
door Syntens gekoppeld aan ontwerpster Annelies Hermsen. En dat bleek
een goede match: âWe zijn er trots op dat we met Annelies mochten
werken. Commercieel gezien biedt ons concept veel kansen en dat heeft
ze goed uitgewerkt. Ik heb de Design Pressure Cooker van Syntens als
een goede cursusdag ervaren. Het is leuk om met elkaars denkwijze
geconfronteerd te worden en dat gaf een leuke wisselwerkingâ, aldus
een tevreden Klaassen. âOok ontwerper Daan Flach heeft een flinke
steen bijgedragenâ, voegt ontwerpster Hermsen toe, âhij heeft met name
een grote rol gespeeld in het ontwerp van de verpakking.â
Projectpartners
Het project Design Durven Doen 2008 wordt uitgevoerd door Syntens,
innovatienetwerk voor ondernemers. Het project wordt mede mogelijk
gemaakt door de Provincie Brabant en de B5-gemeentes Breda, Den Bosch,
Eindhoven, Helmond en Tilburg. Het project wordt uitgevoerd in
samenwerking met ondernemerskrant Bedrijvig Brabant, Colin, CT2, De
Hub, Design Connection Brainport, Dutch Design Week, Flevum, Food
Connection Point, Mikrocentrum, NPSP, Redesignme, Sports and
Technology, TUE Industrial Design en WTC Eindhoven.
Noot voor de pers
Fotobijschrift:
De winnaars van de Design Pressure Cooker Food: Patrick Fijneman (l)
en Edwin Klaassen (r) van Desem enzo met ontwerpster Annelies Hermsen
(foto: Jan Egbers, High & Low fotografie)
Syntens