Groen!

Brussel, 24 oktober 2008

Groen! streeft naar ambitieuze energieprestatienormen voor woningen

Groen! dient vandaag een decreetvoorstel in voor ambitieuze energieprestatienormen op het niveau van onze buurlanden. Om de 4 jaar moeten deze normen opnieuw geëvalueerd worden en bijgesteld zodat Vlaanderen koploper wordt inzake energiebesparing bij nieuwbouwwoningen en niet langer de rode lantaarn. Groen! dringt tevens aan op een behandeling bij hoogdringendheid. "Als deze Vlaamse Regering het echt meent met haar klimaatbeleid, dan kan ze niet anders dan op ons voorstel van decreet ingaan," stelt Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid.

Vandaag bevestigt het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB, De Standaard, p 5) via een grondig studierapport wat Groen! al jaren zegt tegen Minister-President Peeters (CD&V) en leefmilieuminister Hilde Crevits (CD&V): een nieuwe woning bouwen op basis van de energieprestatie van de Vlaamse EPB-wetgeving zou bij onze buurlanden geweigerd worden wegens te laks. Reeds op 10 juli 2007 tijdens een hoorzitting klimaatverandering zeiden zowel WTCB-directeur Peter Wouters als de KU Leuven dat een verlaagd energiepeil van E80 of E70 vandaag reeds als `economisch optimaal' kan beschouwd worden.

Groen! schreef naar aanleiding van de maand van de energiebesparing een concreet decreetvoorstel met 5 punten:
1. Voor nieuwbouwwoningen wordt per 1/1/2010 een EPB-norm van K30 (warmte-isolatie) en E60 (primair energieverbruik);
2. Voor renovaties en uitbreidingen van woningen wordt de norm respectievelijk K35 en E70;

3. Zowel huurders als eigenaars van een woning hebben recht op een forse isolatiepremie;

4. Bouwers en verbouwers die verder willen gaan dan bovenvermelde normen - richting passiefwoningen - krijgen een premie die progressief toeneemt;

5. Kopers van een woningen die een inspanning leveren om het energieverbruik te verminderen met minstens 200 kWh/m², hebben recht op verlaagde registratierechten voor de aankoop van de woning van maximaal 7500 euro.

"In plaats van de versnippering van budgetten, pleit Groen! voor een globale aanpak om Vlaanderen echt koploper te maken op vlak van energie-efficiëntie en energiebesparing. Het is aan de overheid om een echte langetermijnvisie te ontwikkelen en de mensen te ondersteunen door een beleid dat goed is voor de gezondheid van de mensen, hun koopkracht en het leefmilieu. Driedubbele winst dus," besluit Rudi Daems.

Rudi Daems Eloi Glorieux