Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Winterverwachting in Weermagazine
Uit de tijdschriften met KNMI bijdragen over weer en klimaat 24 oktober 2008 - Kou of kunstijs? Weermagazine blikt vooruit op de komende winter. Zal het er nog ooit van komen of is de kans op een Elfstedenwinter definitief verkeken in het verder opwarmende klimaat?

"Er is geen reden om alleen maar somber te zijn over de kans op een mooie schaatswinter. Wat nodig is, is enkel een wat langere onderbreking van de warmbloedige westcirculaties, ofwel een strategisch gelegen blokkade". Bestaat er een verband tussen de herfst en de winter die erop volgt? Wat verwachten verschillende instituten zoals de Iniversiteit van Berlijn en het Europees Centrum ECMWF over de komende winter en hadden ze het vorig jaar ook bij het rechte eind?

Toestand klimaat
Ook besteedt Weermagazine (okt/nov 2008) aandacht aan het nieuwste klimaatrapport van het KNMI. "Weer warmer en weer natter" is de conclusie in de Toestand van het klimaat 2008. De temperatuur stijgt in Nederland sneller dan gemiddeld over de wereld. Hoe komt dat en was dat voorzien door de klimaatmodellen? De opwarming leidt ook tot meer zomerse neerslag aan de kust. Naarmate Nederland verder opwarmt, zal dat effect sterker worden.

Warmwaterseizoen
Het "warmwaterseizoen" krijgt nog meer aandacht: "vooral aan de kust is dat te merken aan meer nattigheid, onverwachte waterstanden in de havens (seiches genaamd) en luchtspiegelingen boven zee. Wie in de buurt van de kust woont of er veel verblijft, krijgt vaak het idee dat er daar slechts twee seizoenen zijn: een winterhalfjaar en een koudwaterhalfjaar".

Hurricanes in New York
"Bij orkanen en Amerika zijn we misschien geneigd om te denken aan een stad als New Orleans. Een stedentrip naar New York zou echter wel eens in het water kunnen vallen". Berucht is de "great hurricane" van 1938, die met windsnelheden van 195 km/uur langs de Amerikaanse oostkust trok. De golven bereikten een hoogte van 12 meter.

Stratus, vijand van de luchtvaart
"Door hun vaak gering hoogte, grote hardnekkigheid en somberheid is de stratuswolk niet populair. Omdat zij het zicht op de omgeving sterk beïnvloeden, mogen deze wolken terecht een grote vijand voor de luchtvaart worden genoemd". Mist is stratus die op het aardoppervlak hangt, maar wanneer de mist aan het aardoppervlak opgeruimd is weet de stratus zich nog op geringe hoogte te handhaven. Meteorologen noemen dat het "liften" van stratus.

Verder in Weermagazine het klimatologisch overzicht van de afgelopen zomer, herfstkleuren in beeld, een artikel over het plaatsen van weerinstrumenten (zet hem op de juiste plaats!) en het weercijfer als indicator voor de kwaliteit van het weer.

Meer informatie over Weermagazine onder Externe Links. Zie ook meer over tijdschriften in weer en klimaat onder Nieuws- Meteorologica blikt terug op 25 jaar klimaatadvies.

Eerste uitgave: 23-10-08