Nr. 179
22 oktober 2008
Gemeente onderzoekt monumentale waarde Vreewijk
Rotterdam wil het komende halfjaar onderzoeken welke woningen in Vreewijk in aanmerking komen voor de status van rijksmonument. Ook laat de gemeente onderzoek doen naar het cultuurhistorische karakter van de wijk. Inzet van de gemeente is om bijzondere delen van Vreewijk te behouden voor de toekomst. Dit schrijft het Rotterdamse college vandaag in een brief aan minister Plasterk van OCW
Monumentenstatus
Vorig jaar vroeg het Cuypersgenootschap aan de minister van OCW om
85 woningen aan de Bree, Klaphek, Langegeer en Maarland in Vreewijk aan te wijzen als rijksmonument. Deze woningen behoren tot de oudste 1327 woningen in Vreewijk, waarover in de vastgestelde Wijkvisie Vreewijk is afgesproken dat per woonblok bekeken zal worden wat er met de woningen moet gaan gebeuren (renovatie, restauratie of sloop/nieuwbouw). De minister vroeg de gemeente Rotterdam om voor 1 november 2008 een advies uit te brengen over de monumentenaanvraag.
Uitstel
Rotterdam wil dat niet alleen de 85 woningen maar alle woningen in Vreewijk worden onderzocht op monumentale waarden en dat tegelijkertijd het cultuurhistorische karakter van heel de wijk in kaart wordt gebracht. Op basis daarvan komt de gemeente met een voorstel om de objecten met monumentale waarde als rijksmonument aan te wijzen. Een dergelijk uitgebreid onderzoek vergt meer tijd en daarom vraagt de gemeente aan minister Plasterk uitstel tot 1 mei 2009.
Niet geïsoleerd bekijken
Wethouder Rik Grashoff van Participatie en Cultuur (waaronder Monumenten) stelt dat meer onderzoek nodig is: "We moeten heel zorgvuldig omgaan met Vreewijk. Je kunt die 85 woningen niet geïsoleerd bekijken. Daarom gaan we van alle woningen in Vreewijk de monumentale waarden onderzoeken. Bovendien willen we als college weten wat nu precies de cultuurhistorische kwaliteiten zijn die we moeten behouden in de wijk. Pas dan kunnen we de minister zeggen welke woningen in Vreewijk in aanmerking moeten komen voor de monumentenstatus".
Behoud tenzij
De gemeente erkent de grote architectuurhistorische waarde van Vreewijk als een van de eerste tuindorpen van Nederland. Vreewijk wordt bovendien gezien als voorbeeld van een aantrekkelijk groenstedelijk woonmilieu in een bestaande stad. In de Stadsvisie wordt veel belang gehecht aan het uitbouwen van zulke sterke woonmilieus. Het is dus ook voor de gemeente van belang dat het imago van Vreewijk goed blijft en verder wordt versterkt.
De gemeente stelt zich op het standpunt dat de noodzakelijke vernieuwing en verbetering van het woningbestand moet worden bereikt met behoud van het cultuurhistorische karakter van de wijk. Uitgangspunt daarbij is niet 'sloop tenzij' maar 'behoud tenzij'."
Beschermd stadsgezicht
De gemeente vroeg de minister van OCW vorig jaar om geheel Vreewijk als beschermd stadsgezicht aan te wijzen. Daarmee zou de karakteristieke uitstraling van Vreewijk worden beschermd. De minister heeft daarover nog geen besluit genomen. De status van beschermd stadsgezicht én de aan te wijzen monumenten daarbinnen moeten vervolgens worden vastgelegd in het nieuwe bestemmingsplan Vreewijk dat momenteel in voorbereiding is.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam