Ministerie van Algemene Zaken

Gesprek Balkenende en Chinese minister-president

Nieuwsbericht | 24-10-2008

Minister-president Balkenende heeft aan het begin van zijn bezoek aan China met de Chinese minister-president Wen Jiabao gesproken over de financiële crisis en over de mensenrechten in China.

Een kabinetsdelegatie onder leiding van minister-president Balkenende brengt van 23 tot 29 oktober 2008 een bezoek aan China.

De delegatie werd op 23 oktober 2008 ontvangen door de Chinese minister-president Wen Jiabao op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Terwijl minister-president Balkenende en Wen Jiabao de erewacht inspecteerden, werden het Nederlandse en het Chinese volkslied gespeeld. Kanonnen vuurden negentien saluutschoten af.

Het doel van de reis is de relatie tussen Nederland en China versterken op politiek, economisch en maatschappelijk gebied.

'Nederland en China zijn belangrijke handels- en investeringspartners van elkaar. Die banden zullen de komende jaren nog sterker worden. Denk aan terreinen als landbouw, biotechnologie en life sciences', zei minister-president Balkenende.

Mensenrechten

Een belangrijk deel van de ontmoeting met minister-president Wen Jiabao ging over de mensenrechten. Balkenende benadrukte het belang van meer ruimte voor religie in China. Hij drong aan op ratificatie van het verdrag van burgerlijke en politieke rechten.

Verder benoemde minister-president Balkenende zijn zorgen over de situatie van mensenrechtenverdedigers en de positie van minderheden. Hij onderstreepte het belang van meer transparantie en vrijheid van meningsuiting, juist bij onderwerpen als HIV/aids en klimaatproblemen.

'Door dialoog, open gesprek, bezoeken en concrete samenwerking proberen we de ontwikkelingen hier te helpen beïnvloeden. We zijn kritisch, constructief en betrokken', aldus minister-president Balkenende.

Balkenende sprak ook met een aantal mensenrechtenexperts in China.

Financiële crisis

Minister-president Balkenende heeft met minister-president Wen intensief gesproken over de gevolgen van de financiële crisis voor zowel Nederland als China.

De landen hebben afgesproken na te gaan op welke manier de toezichthouders kunnen samenwerken. Dit is van belang omdat Nederlandse banken, zoals Rabobank en ING, ook in China actief zijn. Als eerste stap brengt de Chinese toezichthouder een bezoek aan Nederland.

ASEM-top

Het bezoek van de kabinetsdelegatie aan China valt gedeeltelijk samen met de ASEM-top (Asia-Europese Meeting) op 24 en 25 oktober 2008. Europa en Azië zullen daar spreken over een aantal 'actuele en urgente wereldproblemen', zoals de financiële crisis, klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.
Balkenende is blij dat, mede dankzij de inzet van Nederland, in het bijzonder minister Verhagen, de financiële crisis tijdens de top is geagendeerd.