Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

21 oktober 2008

Hoe walgelijk zijn specifieke fobieën?

Hoewel spinnen relatief ongevaarlijk zijn, zijn veel Nederlanders er bang voor. Kennelijk zijn spinnen niet alleen angstaanjagend omdat ze gevaarlijk zijn. Wellicht komt het doordat ze er smerig uitzien, en er kans bestaat op fysiek contact met deze walgelijke diertjes. En als mensen iets niet willen is het aanraken van vieze dingen (zoals hondenpoep of rotte vis). Mark van Overveld onderzocht de rol van walging bij verschillende fobische angsten zoals spin- en bloedfobie. Op 24 oktober hoopt hij te promoveren op het proefschrift Disgust in specific phobias; a dirt road to anxiety disorders .

Mensen die snel walgen van allerlei dingen, blijken een grotere kans te hebben om spin- of bloedangst te ontwikkelen. Bij bloedangst bleek daarnaast de angst voor walging , oftewel de mate waarin mensen het akelig vinden om walging te ervaren, een rol te spelen.

Van Overveld onderzocht ook de lichamelijke reacties die met walging gepaard gaan. De fysiologische walgrespons beschermt de mens tegen het binnendringen van ziektekiemen en dus ook tegen schadelijke ziektes. Het overmatig vermijdingsgedrag komt blijkbaar voort uit angst voor - al dan niet ingebeelde - besmetting door fysiek contact met bepaalde prikkels zoals spinnen. Het is dus niet alleen de angst voor fysiek letsel maar ook voor besmetting die een walgreactie oproept bij confrontatie met de fobische stimulus.

Het kenmerkende flauwvallen bij het zien van bloed door bloedfobici gaat gepaard met hartslagvertraging en bloeddrukdaling. De promovendus heeft in zijn studie geen bevestiging gevonden aan dat die lichamelijke reacties veroorzaakt wordt door de fysiologische walgrespons. De in de literatuur heersende opvatting dat flauwvallen te herleiden zou zijn tot een relatief sterke walgreactie op het zien van bloed blijkt dus niet juist.