Rijksuniversiteit Groningen

Bivalve traits and distributions to explore species diversity at tropical and temperate tidal flats

Datum: 24 oktober 2008

Promotie: mw. T.J. Compton, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Bivalve traits and distributions to explore species diversity at tropical and temperate tidal flats

Promotor(s): prof.dr. W.J. Wolff, prof.dr. T. Piersma

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Biodiversiteit veroorzaakt biodiversiteit

Schelpdieren spelen een belangrijke rol in het functioneren van ecosystemen. Niet alleen als onderdeel van de voedselketen, maar ook voor het behoud van een goede waterkwaliteit. Onderzoek naar diversiteit van schelpdieren in sedimentatiesystemen geeft inzicht in hoe soorten zich aanpassen en naast elkaar kunnen voortbestaan. Om te kijken of er patronen ontdekt kunnen worden in processen die invloed hebben op de diversiteit van schelpdieren, is onderzoek in zowel tropische als gematigde sedimentatiegebieden van belang. Promovenda Tanya Compton onderzocht verschillende soorten tweekleppige schelpdieren aan de kusten van Australië (Roebuck Bay) en de Waddenzee.

Uit haar onderzoek blijkt dat de tropische soorten zich fysiologisch aan de kleinere klimaatverschillen hebben aangepast. Door de lagere fysiologische kosten zouden de tropische soorten meer energie kunnen steken in specialisatie. Alhoewel specialisatie vaak in relatie staat tot het verkrijgen van voedsel stelde Compton echter vast dat de schelpdieren in Roebuck Bay juist een sterke overeenkomst in de morfologie van hun voedings organen vertonen vergeleken met schelpdieren in de Waddenzee. Verder constateert Compton, na vergelijking van negen tropische en gematigde getijdegebieden, dat de schelpdieren allemaal eenzelfde voorkeur hebben voor specifieke soorten sediment.

Het lijkt er volgens Compton op dat positieve interacties tussen soorten en positieve terugkoppeling ervoor zorgen dat vele verschillende soorten samen kunnen leven in getijdesystemen, met andere woorden: biodiversiteit veroorzaakt biodiversiteit. Om de ecologie in de kustgebieden beter te kunnen begrijpen beveelt Compton aan om haast te maken met verder onderzoek, aangezien veel van deze gebieden bedreigd worden door verstedelijking en overbevissing.

Tanya Compton (Johannesburg, ZA, 1977) studeerde mariene ecologie aan de universiteit van New South Wales in Australië en deed haar promotieonderzoek als Ubbo Emmius Bursaal van de RUG. Haar onderzoek werd mede gefinancierd door de Department of Environment and Conservation, Western Australia. Compton gaat door als postdoc onderzoeker aan het National Institute of Water & Atmospheric Research in Nieuw Zeeland.