Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Heeswijk-Dinther, 15 september 2008
VERBORGEN IKONEN TIJDELIJK ZICHTBAAR OP HET KASTEEL
Heeswijkse ikonen. Het contact tussen hemel en aarde
Kasteel Heeswijk toont van 23 oktober 2008 tot en met 18 januari 2009 een bijzondere collectie ikonen, die in het bezit is geweest van baron Willem van den Bogaerde van Terbrugge, een van de laatste adellijke bewoners van het kasteel.
Geschiedenis
Op 5 november 1947 draagt baron Van den Bogaerde 32 ikonen in eigendom over aan de Abdij van Berne. Als tegenprestatie wordt geacht dat de abdij missen leest voor een aantal familieleden op de verjaardag van hun overlijden en wel voor een periode van tweehonderd jaar. Tevens verplicht de abdij zich het grafmonument van de familie op het parochiële kerkhof te Heeswijk te onderhouden. Ook wordt in de acte vermeld, dat de collectie steeds bijeen dient te blijven. De kostbare stukken verhuizen echter pas in 1974 naar de Abdij van Berne.
Abdij van Berne en Kasteel Heeswijk
Met de tentoonstelling wordt de band opnieuw bevestigd tussen het kasteel en de abdij, die op hun beurt belangrijke historische banden hebben met Heeswijk. Op die manier is het ook een ontmoeting tussen een seculier en religieus erfgoed, letterlijk een plaats waar hemel en aarde elkaar raken. En dat is ook precies wat een ikoon beoogt. Voor het kasteel zijn de ikonen even terug van weggeweest, in de abdij is in de Heilige Kruiskapel, de voormalige prelaatskapel, een leegte. Na sluiting van de tentoonstelling gaan de ikonen weer terug naar de kapel, die voor hen is ingericht als liturgische ruimte.
De ikonen van baron Willem
De ikonen, die door de baron tijdens zijn diplomatieke dienst in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog zijn aangeschaft, geven zijn interesse en smaak goed weer. Hij blijkt een voorkeur te hebben gehad voor achttiende en negentiende eeuwse ikonen met een verhaaltje, die ofwel heel gedetailleerd geschilderd of wel heel charmant primitief zijn. Opvallend is, dat ondanks zijn verblijf in verschillende plaatsen op de Balkan, zijn collectie toch beperkt is gebleven tot de Russische, Oekraïense en Roemeense ikonen.
Jaar van het Religieus Erfgoed. Geloven in Brabant
De tentoonstelling sluit aan bij de viering van het jaar van het religieus erfgoed. Het is een voorrecht dat de verzameling in dat kader eenmalig mag worden gepresenteerd op het kasteel. Op deze manier kan een breder publiek met de ikonen kennismaken, die na sluiting als verborgen religieuze kunstschatten weer teruggaan naar de abdij.
Boek
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het boek Heeswijkse ikonen. Het contact tussen hemel en aarde, dat is geschreven door kunsthistorica en ikonenspecialiste Désirée Krikhaar en co-auteur Piet Al, emeritus abt van de Abdij van Berne. Prijs: E 39,95 (bij boekhandel Berne en in de kasteelwinkel), E 45,00 in de boekhandel). Uitgeverij: Berne-Heeswijk®. ISBN: 978-90-78039-06-8.
Openingstijden en tarieven
Ieder zondag van 12.00-17.00 uur voor individuele bezoekers.
Extra open 23, 24, 26 t/m 30 december van 12.00-17.00 uur.
Gesloten op 1e Kerstdag en 1 januari.
Groepsbezoeken vanaf 10 personen zijn na reservering dagelijks mogelijk m.u.v. maandag.
Entree: E 6.00 (volwassenen) en E 3.00 (4 t/m 12 jaar). Groepsbezoeken E 5.00 per persoon.
Zie voor het volledige programma en routebeschrijving: www.kasteelheeswijk.nl
________________________einde persbericht________________________________________
Foto's voor publicatie kunt u in een hoge resolutie opvragen via kasteelheeswijk@hetnet.nl of via 0413 292024. Kasteel Heeswijk is per bus lijn 158 bereikbaar vanuit Veghel en 's-Hertogenbosch.
---- --