Nr. 177
23 oktober 2008
Rotterdam pleit voor voortzetting budget wijkeconomie
Ondernemers zeer tevreden over Kansenzoneregeling
Betrokken ondernemers zijn positief over de Kansenzoneregeling in Rotterdam. Zij geven aan dat zij door de Ondernemersregeling Economische Kansenzones (OKR) meer hebben geïnvesteerd en dat de investering een positieve invloed heeft op hun omzet. Niet alleen leidde de regeling tot meer werkgelegenheid, ook heeft het positieve invloed op de aantrekkelijkheid van de wijk. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek onder ruim 300 ondernemers. Verantwoordelijk wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) pleit voor verlenging van de OKR regeling: 'Deze resultaten laten zien dat de Kansenzoneregeling een succes is. In dat licht is het raar dat het Rijk juist nu minder geld beschikbaar stelt voor Grote Stedenbeleid, en dat het budget voor wijkeconomie helemaal stopt. Van minister Van der Hoeven verwacht ik dat ze serieus bekijkt wat ze voor de wijkeconomie in de krachtwijken kan betekenen.'
Kansenzones
In 2005 benoemde de gemeente Rotterdam een aantal wijken in de deelgemeente Feijenoord en Charlois tot Kansenzones, met als doel de economie in Rotterdam-Zuid te stimuleren. In deze gebieden kunnen ondernemers aanspraak maken op diverse gunstige regelingen. Hiermee worden de gebieden aantrekkelijker voor ondernemers. De OKR is een onderdeel van het project Kansenzones. Uit de halfjaarlijkse rapportage over de Kansenzoneregeling blijkt o.a. dat inmiddels meer dan 500 aanvragen zijn gehonoreerd en dat ondernemers met elkaar tot halverwege dit jaar ruim 23 miljoen euro in hun zaak en in de wijk investeerden. Daarnaast is er een onderzoek gehouden onder deelnemende ondernemers. Hieruit blijkt dat ondernemers aangeven dat door de regeling hun omzet is gestegen. Ook heeft de regeling een positieve invloed heeft op de aantrekkelijkheid van de wijk. Bij bijna een kwart van de ondervraagde ondernemers leidde de regeling tot meer werkgelegenheid. De ondernemersregeling loopt af als het beschikbaar gestelde budget volledig is benut. Dit is naar verwachting medio 2009.
Budget Grotestedenbeleid
Binnenkort neemt het kabinet een definitief besluit over de gelden van het Grotestedenbeleid. In dat besluit worden de budgetten van het GSB flink teruggedraaid, en het budget voor wijkeconomie daarin zelfs tot nul teruggebracht. Voor Rotterdam zijn deze voorgenomen kortingen onacceptabel. Eerder al trok de gemeente Rotterdam aan de bel bij het Rijk, om de regeling uit te kunnen breiden met bedrijventerrein De Laagjes in IJsselmonde. Dat is gerealiseerd per oktober 2008.
NB De monitor met daarin de ervaringen van ondernemers met de OKR is uitgevoerd door accountantskantoor Huibers & Van Eersel en verschijnt eind november.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam