Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Zeeuwse kreeft in Turijn
Eigenaar/chef-kok Dick-Pieter Arkenbout van Brasserie de Vluchthaven uit Bruinisse zal op 23 oktober a.s. namens Nederland de vlaggendrager zijn bij de officiële opening van de 2008 editie van de Terra Madre, de 2 jaarlijkse internationale Slow-food beurs in Turijn. Arkenbout is bestuurslid van de Stichting Promotie Oosterschelde Kreeft. Oosterscheldekreeft is sinds mei 2004 toegelaten tot het presidium van de Slow-Food.
Naast de Oosterscheldekreeft uit Zeeland wordt Nederland vertegenwoordigd door:
- Affineurs van boerenhoeve rauwmelkse kaas
- Belegen boeren Gouda presidium kaas
- Biologische plantaardige groenten telers
- Chaamse (Brabant) kip presidium vlees
- Drents Heide Schaap (Drenthe Schapen) Veehouderij
- Friese eilandvissers
- Groningen geitenfokkers & kaasmakers
- Kempische Heideschaap (Kempen heide schapen)
- Texelse schapenkaas
De Terra Madre zal tegelijkertijd met de Salone del Gusto worden gehouden in de Oval Lingotto, waar men t/m 27 oktober 200.000 bezoekers verwacht.
Slowfood staat voor duurzaamheid en biodiversiteit in betrekking tot voedselproductie. Men doet dit onder andere door het in de schijnwerpers zetten van kleinschalig werkende boeren, vissers en voedseltelers.
Op de Salone del Gusto is er de mogelijkheid als consument dmv lezingen, proeverijen en workshops kennis te nemen van de diverse presidia uit alle continenten uit de wereld. Men kan daarbij denken aan Yakmelk uit Tibet, Gedroogde zeebarbeel eitjes uit Mauretanie, krabben uit Chili, gemarineerde kwal uit Japan, clams uit de Verenigde Staten en zo nog 5000 andere producten.
De heer Arkenbout zal er met zijn collegae staan met zijn Oosterscheldekreeften van rond de 3kg (een regelrechte show-stopper), die speciaal voor deze gelegenheid zijn bewaard in een Lobsterbox (een bewaarsysteem waar kreeften voor een langere periode goed in gedijen).