Opening voorbeeldwoningen duurzaam bouwen in Wageningen
Op 23 oktober opent wethouder Stella Efdé van Wageningen het duurzame woningencomplex Agrodôme, bestaande uit vier woningen die met maximale inzet van hernieuwbare bouwmaterialen zijn gebouwd. Het project Agrodôme is tot stand gekomen in een samenwerking van de gemeente Wageningen, de Woningstichting, Bouwbedrijf Van Swaay en Wageningen UR. Stichting Robinia gaat een van de vier woningen gebruiken als informatiecentrum voor het toepassen van duurzaam bouwen.
Voorafgaand aan de opening geven de initiatiefnemers en bouwers op donderdag 23 oktober om 13.30 uur een persconferentie met rondleidingen door de woningen aan Veerstraat 122, Wageningen.
Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.
Milieuwinst
De vier woningen aan de Veerstraat in Wageningen laten zien wat in de praktijk in de bouw met hernieuwbare, milieuvriendelijke en gezonde materialen mogelijk is. Voor Agrodôme is gebruik gemaakt van materialen die zoveel mogelijk milieuwinst opleveren, die regionaal en in ieder geval binnen Europa geproduceerd zijn en voldoende verkrijgbaar en bij voorkeur recyclebaar zijn. Daarbij is het uitgangspunt uitputting van grondstoffen en natuur te voorkomen, aantasting van het landschap te beperken en grondstoffen op een energiezuinige manier te winnen. Daarnaast stelden de bouwers als eis, een hoge mate van herbruikbaarheid en geen milieu- of gezondheidsproblemen in de afvalfase.
Voor de bouw van Agrodôme is voor een groot deel gebruik gemaakt van bestaande commerciële producten met goede milieuprestatie, omdat veel alternatieven en experimentele materialen niet op voldoende schaal te produceren zijn. De gekozen materialen zijn onderworpen aan een uitgebreide, kritische milieuprestatieanalyse.
Zo blijkt schuimbeton voor de fundering het geschikste alternatief vanwege de lage dichtheid en toepassing van eiwit als schuimmiddel. Goed scoren vlaswol en houtsnippers voor de isolatie, inlands Douglas (spar) voor de kozijnen en schelpen voor het stucwerk. Opmerkelijk is dakbedekking van larikshouten leien en uitgeholde boomstammen als goot, waarbij de vezeldraad gelijk loopt aan de waterrichting, om houtrot te voorkomen. Binnen zijn de woningen afgewerkt met fermacellplaten, gips en vezelplaten die met vochtregulerende leemverf vlak zijn gemaakt. Ook de inrichting is op een duurzame manier gerealiseerd.
Samenwerking
Architect Renz Pijnenborgh (Archi Service BV) en Tjerk Reijenga (voormalig BEAR architecten) tekenden het ontwerp. De gemeente Wageningen stelde de grond beschikbaar en verzorgde de vergunningen. Bouwbedrijf Van Swaay zocht naar in aanmerking komende materialen die veelal in haar werkplaats werden geprefabt. De Woningstichting toont met het experimenteel bouwen aan dat verantwoord bouwen en beheren van woningen mogelijk is. Wetenschappelijk onderzoekers van Wageningen UR zagen in het project een mogelijkheid om de kennis van duurzame bouwmaterialen te vergroten en toepassingsmogelijkheden van duurzaam geproduceerde bouwstoffen zichtbaar te maken.
Zaterdagmiddag 25 oktober (en elke zaterdagmiddag daarna van 14-17 uur) is de demonstratiewoning van stichting Robinia open voor het publiek.
Programma persconferentie
23 oktober Veerstraat 122 (tent), 6701 DZ Wageningen
13.30 Aanvang persconferentie (Willem Jan Sanders, voorzitter Stichting Robinia) met
Lex Janssen (directeur de Woningstichting)
Jan van Dam (onderzoeker Wageningen UR)
Renz Pijnenborgh (architect, Archi Service BV)
Arnold van Swaay (directeur Van Swaay Bouwbedrijf BV)
Stella Efdé (wethouder Volkshuisvesting gemeente Wageningen)
14.00 Rondleidingen met toelichting door de woning (incl. twee koopwoningen)
15.00 Aanvang programma officiële opening
15.30 Officiële opening.
Nadere informatie en aanmelding persconferentie bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, e-mail jac.niessen@wur.nl of (vanaf maandag) bij Fred van der Burgh (coördinator informatiecentrum Agrodôme), tel. 0317 427570, e-mail