KNHS


NK Diepenheim: ponyruiters die tot het uiterste gaan 23 oktober 2008
NK Diepenheim

DIEPENHEIM - 'Boekelo' is een begrip in de paardensport. De military die er plaatsvindt trekt jaarlijks tienduizenden liefhebbers. In Diepenheim gaat het qua sport in het eerste weekend van november niet anders of zelfs nog spectaculairder.

De deelnemers zijn van een soortgelijk kaliber als die op de startlijst in Boekelo. Het zijn de beste van Nederland. Er is slechts één verschil, dat het zelfs nog leuker maakt: ditmaal draait het namelijk om pony's en die rijden er hun Nederlandse kampioenschap. Dat betekent enthousiaste kinderen en supersnelle pony's die met elkaar erg veel lol aan hun sport beleven. Maar het is niet alleen lol, want deze kleine toppers kunnen bloedfanatiek zijn als het gaat om de snelste tijd en het kiezen van de kortste routes door de hindernissen. De voorzitter van de Diepenheimse rijvereniging, Constant van de Riet, weet het zeker: "Dit zijn ruitertjes die alles uit de kast halen, die echt tot het uiterste willen gaan. En je ziet dat de pony's het leuk vinden. Zodra ze een hindernis naderen schieten de oortjes nieuwsgierig naar voren en gaan ze uit zichzelf al een tandje harder lopen. Je ziet het regelmatig dat het ruitertje iets fout doet en de pony dat corrigeert, het dus nog beter weet dan zijn berijder. Ze doen het samen. Dat maakt de sport zo geweldig om te zien."

De cross die de deelnemers rijden heeft een lengte van ruim 5 km en daarin komen ze 25 'natuurlijke' hindernissen met water, dikke boomstammen en bruggetjes tegen. Het publiek kan langs de hindernissen wandelen.

Military is een ouderwetse naam, officieel is het een eventingwedstrijd en die bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en de cross. De ponyruiters die aan het Nederlands kampioenschap in Diepenheim meedoen werken al die drie onderdelen op één dag af, namelijk 1 november. Dat feit maakt de wedstrijd een echte aanrader voor iedereen die houdt van een dagje lekker wandelen in het buitengebied; als toeschouwer zie je overal op het terrein deelnemers aan het werk in drie verschillende onderdelen.

Op 2 november is het een 'open' wedstrijd en dat betekent dat er kinderen met pony's en volwassenen met paarden op drie niveaus meedoen.

Bron: Landelijke Rijvereniging en Ponyclub Diepenheim