Ingezonden persbericht


Persbericht

7e European Urban and Regional Planning Award 2008:

Groenmetropool wint Europese onderscheiding

Dublin, 23 oktober 2008. Het grensoverschrijdende partnerproject Groenmetropool werd op 23 oktober 2008 door de Europese Raad van Ruimtelijke Planners (European Council of Spatial Planners (ECTP)) onderscheiden met de 'zevende European Urban and Regional Planning Award 2008' in de categorie 'grensoverschrijdende projecten / regionale projecten / regionale samenwerking'. Bij de prijsuitreiking in het kasteel van Dublin werd de Groenmetropool uitgeroepen tot een van de beste planningsconcepten van Europa. De Ierse minister van milieu, cultureel erfgoed en lokale overheden, Joe Gormley, nam graag de gelegenheid te baat om de prijs persoonlijk te overhandigen.

De jury van de ECTP was van mening dat de Groenmetropool "een lichtend voorbeeld is van succesvolle grensoverschrijdende samenwerking" en "een voorbeeldfunctie vervult voor het proces van nieuwe ontwikkeling en regeneratie van een grote postindustriële stedelijke agglomeratie en een postindustrieel landschap". Daarnaast vormen de Groen- en Metropoolroute volgens de jury voor veel mensen een bindend element tussen de verschillende regio's.

Met de award wordt zodoende het werk onderscheiden van de planologen en stedenbouwkundigen (teamcoördinator prof. Henri Bava, samen met prof. Alex Wall, prof. Stephen Craig en Dipl.-Ing. Erik Behrens), die met hun doordachte concept 'Groenmetropool' een doorslaggevende bijdrage hebben geleverd aan de regionale ontwikkeling in de Drielandenregio Duitsland-Nederland-België. Tevens vormt de award een erkenning van de uitgebreide activiteiten van de in totaal 26 Interreg-partners en de ruim 150 projectbetrokkenen uit de drie landen. De Groenmetropool laat zien dat het overwinnen van de 'grenzen' tal van nieuwe mogelijkheden schept. Door de vorming van grensoverschrijdende netwerken kan informatie beter en verder worden verspreid en kan de samenwerking op bestuurlijk niveau worden geoptimaliseerd. Door de ondertekening van de toekomstverklaring in juni van dit jaar bekrachtigden en verstevigden de hoofdpartners (Parkstad Limburg (NL), Westelijke Mijnstreek (NL), Provincie Limburg (B), Städteregion Aachen en Kreis Düren (D)) hun verdere samenwerking en zetten ze zwart op wit dat de Groenmetropool een belangrijke bijdrage levert aan de verdere grensoverschrijdende ontwikkeling.

De award
De European Urban and Regional Planning Award onderscheidt hoogwaardige projecten op het gebied van de regionale planning in heel Europa en honoreert strategische plannen en ontwikkelingen die een buitengewone bijdrage leveren aan de verbetering van de levenskwaliteit in stedelijke en landelijke gebieden in Europa.

De prijs werd voor het eerst in 1990 en vervolgens in 1994 en 1997/98 toegekend. Sinds 2002 wordt de prijs om de twee jaar uitgereikt. Ideeën en activiteiten uit alle Europese landen komen voor de award in aanmerking. In 2008 worden vier inzendingen onderscheiden met de European Urban and Regional Planning Award en wordt aan drie inzendingen een speciale prijs toegekend.

Voor deze Europese onderscheiding komen alleen projecten in aanmerking die al een nationale prijs op het gebied van de regionale planning hebben gewonnen. De Groenmetropool voldoet aan deze voorwaarde; in 2006 heeft het project de Deutscher Städtebaupreis 2006 ('Sonderpreis' in de categorie 'strategieën en concepten voor stad + regio') in de wacht gesleept, toegekend door de Deutsche Akademie für Städtebau und Landesplanung. Het vakcomité van de European Award bestaat uitsluitend uit actieve planologen en stedenbouwkundigen uit heel Europa en staat er daarom garant voor dat de ingezonden concepten op gelijke basis worden beoordeeld. In 2008 bestaat het comité uit:

Kaliopa Dimitrovska Andrews - Slovenië
Istvan Schneller - Hongarije
Petter Wiberg - Noorwegen
Rachel Kenny - Ierland
Roger Smook (voorzitter) - Nederland.

Tot de beoordelingscriteria behoren onder andere de duurzame ontwikkeling ter verbetering van het milieu en de mate waarin sociale en economische voordelen worden gerealiseerd; originaliteit en innovatief karakter van het idee/het resultaat; de kwaliteit van de oorspronkelijke uitwerking (design), van de planningstechnieken en de planningsopzet, alsmede de mogelijkheid om het planningsconcept als basis voor verdere planning te gebruiken.

De European Council of Spatial Planners (ECTP) / Europese Raad van Ruimtelijke Planners De in 1985 opgerichte ECTP bestaat uit 26 beroepsorganisaties en instanties van stedenbouwkundigen uit 24 Europese landen. Deze overkoepelende organisatie ondersteunt haar leden bij de uitvoering van plannen, bij de scholing en bij de ontwikkeling op het gebied van de ruimtelijke planning, en werkt daarbij samen met lokale, nationale en Europese regeringen. Momenteel houdt de ECTP zich met name bezig met de verbetering van de levenskwaliteit in de Europese landen, de ontwikkeling van een leidraad voor een betere duurzame ontwikkeling in stedelijke gebieden en het organiseren van de European Urban and Regional Planning Award. De leden van de ECTP wisselen elkaar af bij het organiseren van de award. In 2002 was het Royal Town Planning Institute (RTPI) in Londen gastgever, in 2004 de Tsjechische planningsorganisatie AUUP CR, in 2006 de Spaanse Asociación Española de Técnicos Urbanistas (AETU) en in 2008 het Ierse Planning Institute (IPI) in Dublin.

De Groenmetropool
Binnen de Euregio Maas-Rijn (EMR) wordt de Groenmetropool ontwikkeld als regio die loopt van Beringen in Belgisch Limburg via Heerlen in Nederlands Limburg tot Düren in Duitsland. In de Groenmetropool wonen ca. 1,5 mln. mensen op een oppervlakte van bijna 2.000 km². De gemeenschappelijke noemer die een duidelijke stempel op deze regio drukt, is de voormalige mijnbouw, die decennialang het leven van de inwoners heeft bepaald en het landschap heeft gevormd. Het project Groenmetropool heeft tot doel de herstructurering gezamenlijk grensoverschrijdend aan te pakken en de gecreëerde nieuwe kwaliteiten voor het voetlicht van de burgers te brengen.

Het project Groenmetropool is een uitvloeisel van de prijsvraag 'Industrielle Folgelandschaft' van de EuRegionale 2008. Met dit subsidieprogramma wil de deelstaat Nordrhein-Westfalen de regionale ontwikkeling van de Drielandenregio Aken stimuleren. Bij deze prijsvraag kwamen de Franse landschapsarchitect prof. Henri Bava als teamcoördinator, prof. Alex Wall, prof. Stephen Craig en Dipl.-Ing. Erik Behrens met het toekomstgerichte project 'Groenmetropool' als winnaars uit de bus. Van 2005 tot halverwege 2009 wordt de Groenmetropool door de EU gesubsidieerd in het kader van het INTERREG-project 'Industrielle Folgelandschaft'. In totaal zijn 26 Interreg-partners uit België, Duitsland en Nederland bij het project betrokken (gemeenten, Kreise en toeristenbureaus/VVV's).

In oktober 2006 presenteerde de Groenmetropool zich op de 10e Architectuur Biënnale in Venetië als 'tegenmodel voor de megastad'. In november 2006 werd het project door de Deutsche Akademie für Städtebau und Landesplanung onderscheiden met de Deutscher Städtebaupreis (categorie 'Sonderpreis').

In een eerste stap verbindt het project Groenmetropool de drie landen door middel van twee routes, de 'Groenroute' en de 'Metropoolroute', die zowel burgers als bezoekers ertoe uitnodigen de regio te verkennen en ervaren. De routes zijn in de zomer van dit jaar feestelijk geopend met een Oldtimer Rallye (Metropoolroute) en fietsevenementen (Groenroute) en vormen nu verbindingen tussen de drie landen. Gemeenschappelijk kaartmateriaal, een routeboek, een digitale kaart en een ruim 100 bladzijden tellende brochure over de Groenmetropool informeren over de regio en vereenvoudigen het reizen in de Groenmetropool. Bovendien zijn langs de routes meertalige informatiepunten ingericht over het toeristische aanbod in de omgeving.

In juni 2008 hebben de hoofdpartners van de Groenmetropool (Kreis Aachen, Kreis Düren, Parkstad Limburg, Westelijke Mijnstreek en provincie Limburg (B)) een gezamenlijke toekomstverklaring ondertekend die de gemeenschappelijke basis voor de toekomstgerichte grensoverschrijdende samenwerking schept in de vorm van met name kwalitatieve doelstellingen en organisatiestructuren op bestuurlijk en politiek niveau en die thema's als toerisme, infrastructuur en technologie stimuleert.