Gemeente Moerdijk


23-10-2008: Eindmelding wegverkeerslawaai

Op 21 oktober 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk de Eindmelding wegverkeerslawaai vastgesteld. Deze eindlijst bevat alle woningen of andere geluidgevoelige bestemmingen in de gemeente Moerdijk die op 1 maart 1986 een geluidbelasting ten gevolge van wegverkeerslawaai ondervonden die hoger of gelijk was aan 60 dB(A) en nog niet eerder aan het ministerie van VROM gemeld zijn.

Aanleiding
Om een actueel inzicht te krijgen in de omvang van het aantal nog te saneren woningen, de spreiding en de ernst van de situatie, is er in de Wet geluidhinder bepaald dat voor 1 januari 2009 alle woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen bij het Ministerie van VROM aangemeld moeten zijn die in 1986 een geluidbelasting op de gevel ondervonden die hoger of gelijk was aan 60 dB(A). Deze melding heet Eindmelding. Woningen (en andere geluidgevoelige bestemmingen) die op deze datum niet zijn gemeld, zullen niet meer op kosten van het Rijk kunnen worden gesaneerd.

Sanering in Moerdijk tot nu toe
Om de omvang van het aantal te saneren woningen (en de daarmee samenhangende kosten) in beeld te hebben, besloot het Ministerie van VROM in de jaren negentig het totaal aantal te saneren woningen bij alle gemeenten op te vragen. In dat kader zijn de te saneren woningen in Moerdijk in 1998 via de zogenaamde A- en B-lijsten gemeld aan het Ministerie van VROM. De A-lijst (met woningen met een geluidbelasting tussen de 65 en 70 dB(A) *) is door het ministerie van VROM formeel vastgesteld en is vervolgens gepubliceerd door de gemeente. De B-lijst (met woningen met een geluidbelasting tussen de 60 en 65 dB(A)) is ter kennis aangenomen. Voor de sanering van de woningen op de B-lijst zijn (vooralsnog) geen financiële middelen beschikbaar gesteld.

(* per 1 januari 2007 wordt de geluidbelasting berekend op basis van de dosismaat Lden en uitgedrukt in dB)

Gevolgen eindmelding
Uit een nieuwe inventarisatie is gebleken dat er 132 woningen niet op de A- of B-lijst waren vermeld. Deze woningen zijn thans op de Eindmelding geplaatst. Met de melding wordt gewaarborgd dat ook deze woningen later aan een saneringsprogramma kunnen worden toegevoegd. De woningen op de eindmelding en de eerder vastgestelde A- en B-lijsten geven de totale saneringsomvang binnen de gemeente Moerdijk. Nu deze lijst is vastgesteld zullen er geen woningen meer kunnen worden toegevoegd.

Inzage
De eindmelding en de overzichtslijst van alle eerder gemelde woningen binnen de gemeente Moerdijk liggen ter inzage op het gemeentehuis bij het Gemeentelijk Informatie Centrum gedurende kantoortijden en eventueel s-avonds op afspraak. De lijsten zijn ook te raadplegen op deze website.

Bezwaar en beroep
Tegen de vaststelling van deze Eindmelding kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Bent u van mening dat uw woning ten onrechte niet op een van de lijsten is vermeld dan kunt u dit tot en met 28 november 2008 aan ons kenbaar maken. Dit geldt dus alléén voor woningen (of andere gevoelige bestemmingen) die op 1 maart 1986 een geluidbelasting hadden van 60 dB(A) of meer als gevolg van verkeerslawaai.