Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Politie en Stadstoezicht bundelen kracht in strijd tegen auto-inbraken

De afgelopen maanden zijn meerdere auto-eigenaren in Kralingen en Crooswijk slachtoffer geworden van een auto-inbraak. Dit is reden voor de politie om de auto-inbraken in deze deelgemeente extra prioriteit te geven. Samenwerking met Stadstoezicht is één van de nieuwe onderdelen van de aanpak.

Tijdens de extra surveillances letten de interventiemedewerkers van Stadstoezicht op verdachte situaties, maar zij zijn ook alert op autos waarin waardevolle spullen in het zicht liggen. Navigatiesystemen zijn een grote trekker, aldus buurtagent Hugo Halleriet, Alleen al het zien van een houder of zelfs de vlek van de zuignap kan al een reden zijn om in een auto in te breken. Sommige automobilisten laten gewoon een laptop of andere waardevolle spullen op de achterbank liggen. Daarnaast treffen we auto's aan waar de audioapparatuur, voorzien van het frontje, zichtbaar in de auto aanwezig is. Ja, dan is het koopavond voor de inbreker. Om de autobezitters bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid heeft de wijkpolitie samenwerking gezocht met Stadstoezicht.

Waarschuwing van Stadstoezicht

Wanneer interventiemedewerkers van Stadstoezicht een auto aantreffen met waardevolle spullen in het zicht, nemen zij contact op met het wijkteam van de politie. De interventiemedewerkers gaan vervolgens bij de desbetreffende autobezitter langs om hem te waarschuwen en bewust te maken van de inbraakgevoelige situatie. Het project met Stadstoezicht is eerder in Capelle aan den IJssel toegepast en is daar een goot succes. Ook in deelgemeente Kralingen-Crooswijk wordt veel van de maatregel verwacht.

Overige maatregelen

Om het aantal auto-inbraken terug te dringen, heeft de politie haar eigen surveillances geïntensiveerd en wordt er ook in burgerkleding gesurveilleerd. Dit leverde deze maand al twee arrestaties op van notoire auto-inbrekers, één in de Willem Schürmannstraat en één op de Stroveer, beiden in Crooswijk.

Daarnaast wordt er met de deelgemeente en diverse woningstichtingen gewerkt aan meer verlichting van parkeervoorzieningen en betere omheiningen van binnenterreinen, portieken en onderdoorgangen. Het meest effectief zijn echter de maatregelen die de autobezitter zelf kan nemen. Daarom gaan we binnenkort ook de straat op met flyers en willen we spandoeken gaan ophangen, om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen, licht buurtagent Hugo Halleriet toe.

Laat in uw auto geen waardevolle spullen in het zicht liggen.

Preventietips

Wat kan de autobezitter zelf doen? Zorg dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Verwijder de bevestigingsmaterialen van de navigatiesystemen en vergeet niet de plek van de zuignap weg te vegen. Verwijder het frontje van de autoradio en laat dit niet in de auto liggen. Hetzelfde geldt voor laptops en andere waardevolle apparatuur. Mocht dit onvermijdelijk zijn, laat deze apparatuur dan niet in de stand-by modus met bluetooth ingeschakeld achter. Voor kwaadwillenden is deze apparatuur wel 'zichtbaar', zelf als het op een onzichtbare plaats ligt. Laat uw handschoenenkastje leeg en open achter. Verder is het belangrijk om bij aanschaf type- en serienummers van uw apparatuur te noteren. Mocht er - ondanks alle genomen maatregelen - toch ingebroken worden, kan dit de opsporing vereenvoudigen.

Handige telefoonnummers

Ziet u iets verdachts? Belt u dan direct 112. Mocht u pas achteraf beseffen dat u iets gezien heeft, dan kunt u altijd bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.