Senternovem


23-10-2008 | Ideas factory leidt tot innovatief project

Ideas factory, een brainstormsessie van 11 Europese organisaties die energieonderzoeksprogramma's uitvoeren, heeft direct succes opgeleverd. Het Nederlandse bedrijf Entry Technology Support doet inmiddels samen met universiteiten uit Noorwegen, Slowakije en Spanje onderzoek naar de levering van elektriciteit, warmte en koude aan een woning, door zonne-energie.

Het onderzoeksproject is het gevolg van het door ERA-NET Inner (Innovatie Energy Research) georganiseerde Ideas Factory. Tijdens een bijeenkomst in de Portugese plaats Marvão bogen tal van deskundigen zich over de vraag hoe woningen energieneutraal kunnen worden gebouwd. Daar werd de kiem gelegd voor het project waaraan Entry Technology meedoet.

International kennis
Eind september werd een vervolgbijeenkomst van Ideas Factory georganiseerd in Maastricht. Doelstelling van de bijeenkomsten is om tot betere programma's op het gebied van nieuw energieonderzoek te komen. "De kracht van Ideas Factory is dat we de internationale kennis samenbrengen en dat de deelnemers door het creatieve overleg tot nieuwe ideeën komen", zegt Gerdi Breembroek, programma-adviseur die namens SenterNovem deelneemt aan Inner. Het Nederlandse aandeel van het gestarte onderzoeksproject heeft subsidie gekregen uit de regeling Nieuw Energie Onderzoek van het programma Energie Onderzoek Subsidie (EOS). Een tweede project dat in Portugal het levenslicht zag, is in de beoordelingsfase.

IdeasLab
Ideas factory krijgt nog dit jaar een vervolg, zij het in een iets andere opzet. Van 8 tot en met 12 november vindt in Frankrijk IdeasLab plaats met het thema "Grensvlakken voor energie efficiëntie". Deze bijeenkomst richt zich meer op de betekenis van de wetenschap voor energieonderzoek en minder op een specifieke toepassing.

Voor meer informatie kunt u kijken op SenterNovem-website. Hier kunt u zich tevens aanmelden.

Meer informatie

Veelbelovend energie-efficiency onderzoek in beeld tijdens IdeasLab