Senternovem


23-10-2008 | EnergieTransitie presenteert zich tijdens bezoek Al Gore

Dinsdag 14 oktober stonden de televisiestudio's in Aalsmeer in het teken van duurzaamheid. Niet alleen bracht Al Gore er een kort bezoek, ook organiseerden verscheidene organisaties, waaronder EnergieTransitie in een eigen zaal een `side-event' met een eigen programma. Tijdens het `side-event' gaven alle
EnergieTransitie-platforms - onder meer in aanwezigheid van minister Cramer - acte de presence; in het onderstaande een greep uit de presentaties.

Na het EnergieTransitie-programma konden de aanwezigen de toespraak van Al Gore via een live-verbinding volgen. Hij gaf de Nederlandse overheid het advies in te zetten op een zo snel mogelijke uitbreiding van wind- en zonne-energie. Een lijn die goed bleek aan te sluiten bij het gepresenteerde gedachtegoed van EnergieTransitie: via de inzet van hernieuwbare energiebronnen, energiebesparing en schoon fossiel en het gebruik van geavanceerde technologie op weg naar een duurzame energiehuishouding.

Duurzame energievoorziening
Harry Droog, voorzitter van het platform Duurzame Energievoorziening, focuste in zijn speech in Aalsmeer op wind en biomassa als de `werkpaarden' die Nederland in 2020 aan hernieuwbare stroom moeten helpen. "Met wind op land gaat het goed. Er staat nu 2.000 MW en dat moet snel meer worden. Het is de goedkoopste hernieuwbare bron die we hebben, dus is het ook economisch verantwoord hier fors in te investeren." Door groot in te zetten op windenergie zijn `ouderwetse' kolencentrales, die dag en nacht draaien, in de toekomst niet meer nodig, verwacht Droog. "Vooral 's nachts hebben we daar straks geen behoefte meer aan omdat er dan zoveel windmolens en WKK-installaties draaien. Juist als er nu meer kolencentrales gebouwd gaan worden, dan gaan die, de windenergie en WKK in de weg zitten." De huidige elektriciteitscentrales zouden schoner kunnen opereren, maar momenteel wordt er haast geen biomassa meer bijgestookt. "Dat kan en moet snel veranderen", aldus Droog. "Het kabinet moet haast maken met het stellen van de duurzaamheidscriteria waar biomassa aan moet voldoen."

Nieuw gas
Namens het platform Nieuw Gas benadrukte Ulco Vermeulen de rol die gas
- een echte transitiebrandstof - kan spelen in de overgang naar een duurzame energiehuishouding: "Gas, en dan niet alleen aardgas, maar ook biogas en kolengas, is een belangrijk hulpmiddel om duurzame energieoplossingen een kans te bieden." Een van die duurzame oplossingen werd aangedragen door het platform Groene Grondstoffen, bij monde van platformvoorzitter Paul Hamm die de Milena-vergassingsinstallatie presenteerde. "Deze installatie zet biomassa volledig om in gas, dat na reiniging en opwerking kan worden gebruikt als vervanger van aardgas. Dergelijke duurzame technieken scheppen kansen voor innoverend Nederland. Door deze kennis om te zetten in diensten en producten, kunnen we de wereldmarkt op", legde Hamm uit.

Gebouwde omgeving en duurzame mobiliteit
Chris Bruijnes, directeur van `Meer met Minder', waarvan het platform Gebouwde Omgeving een van de initiatiefnemers is, bracht de voortgang van het `Meer met Minder'-programma onder de aandacht. Het programma is erop gericht woning- en gebouweigenaren zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere maandlasten energie te laten besparen. Goede voorlichting en advisering, in samenwerking met consumentenorganisaties, wordt ondersteund door een één-loket benadering bij de uitvoering. In 2008 starten pilot-projecten voor tienduizend gebouwen.
Voorzitter van het platform Duurzame Mobiliteit, Frits Hermans, ging in op het thema `Ruimte voor bewegen, bewegen naar ruimte, ruimtes verbinden'; een thema dat zowel betrekking heeft op het verduurzamen van mobiliteit, op mobiliteit in relatie tot de fysieke en milieuruimte, en op het vinden en verbinden van mogelijke oplossingsrichtingen.

Ketenefficiency
Bij monde van voorzitter Hans van Luijk deed het platform Ketenefficiency verslag van het transitiepad Papierindustrie. De Nederlandse bedrijven uit de papier en kartonindustrie zijn de actieve groep stakeholders die dit traject uitvoeren. Het doel is het gebruik van fossiele energie in de papierketen te halveren door innovaties in de papierproductie en in grondstof- en energievoorziening: het is nodig nieuwe grondstoffen toe te passen, energieneutrale en waterloze productietechnieken te ontwikkelen en ook zullen nieuwe recyclingprocedés nodig zijn. De gehele keten zal met andere woorden een nieuw aanzien krijgen. Het spreekt voor zich dat het succesvol doorlopen van dit transitiepas alleen maar mogelijk is wanneer bedrijven uit de papier- en kartonindustrie, samenwerken met de vele andere partijen uit andere ketens betrokken, zoals landbouwbedrijven, klanten en energiebedrijven.

Orchideeën uit de kas
Eén van de praktijkvoorbeelden kwam aan de orde tijdens de presentatie van het platform Kas als Energiebron. Glastuinbouwondernemer Maurice van der Hoorn liet aan de hand van zijn grensverleggende demoproject `de eerste kas zonder gas' zien, dat het mogelijk is om op klimaatneutrale wijze potorchideeën te telen en daarbij een kwalitatief topproduct te leveren. Qua energievoorziening is de glastuinbouwer nagenoeg self-supplying.