Senternovem


23-10-2008 | Actieplan Decentrale Infrastructuur

Duurzame toepassingen vragen om aanpassing infrastructuur

Een grondige aanpassing van het gas- en elektriciteitsnet is nodig om meer gebruik te kunnen maken van duurzame energie. Het op 3 oktober gepresenteerde `Actieplan Decentrale Infrastructuur' uit de koker van de platforms Duurzame Elektriciteitsvoorziening en Nieuw Gas formuleert de noodzakelijke acties.

Duurzame bronnen als zon, wind en biomassa krijgen de komende jaren een steeds belangrijker rol in de energievoorziening, vertelt Olivier Ongkiehong, die de eindredactie van het actieplan verzorgde. "Biomassa kun je gebruiken voor het opwekken van elektriciteit, maar je kunt het ook omvormen tot gas dat je vervolgens invoedt in het aardgasnet. Daarnaast zijn energiebesparende decentrale technologieën in opkomst als warmtekrachtkoppeling, warmtepomp en nuttig gebruik van restwarmte. Op het gebied van duurzame mobiliteit gaat steeds meer aandacht uit naar elektrisch vervoer."

Niet alleen consument; ook producent
De platforms Duurzame Elektriciteitsvoorziening en Nieuw Gas constateren dat decentrale productie en decentrale opslag van energie heel belangrijk worden. Ongkiehong: "Huishoudens en bedrijven zijn niet langer meer alleen consument van gas, elektriciteit en warmte; in toenemende mate zullen ze ook producenten zijn. Dat betekent dat het nodig is de infrastructuur voor de distributie van gas en elektriciteit daarop aan te passen: er is met andere woorden behoefte aan een decentrale energie-infrastructuur waarbinnen implementatie van decentrale toepassingen probleemloos mogelijk is."

Slimme meterkast
Het actieplan formuleert een dertiental actiepunten. Drie daarvan zijn naar het idee van de werkgroep die het actieplan heeft opgesteld urgent. "Als je de elektriciteitsnetten en de gasinfrastructuur slim inricht, dan heb je ook slimme meters nodig, waarbij meterstanden bijvoorbeeld op afstand afgelezen kunnen worden. De slimme meter wordt ingevoerd, maar is nog niet zo slim als wij hem graag zouden willen hebben. Daarom is het nodig na te denken over additionele modules om allerlei decentrale toepassingen de gelegenheid te bieden om te communiceren via een slimme meterkast."

Invoeden biogas
Een tweede speerpunt is de noodzaak om te komen tot een soort standaardcontract voor het invoeden van biogas in het aardgasnet, waarbij vooral het borgen van de kwaliteit goed geregeld is. "Enerzijds moet dat leiden tot een situatie waarin een leverancier van biogas - een agrarisch bedrijf bijvoorbeeld - niet telkens opnieuw toestemming moet krijgen om gas aan het aardgasnet te mogen leveren. Anderzijds dient een dergelijk contract de netbeheerder te garanderen dat het ingevoede gas van goede kwaliteit is en bijvoorbeeld geen verontreinigingen bevat."

Laadpunten voor elektrische auto's
Het derde urgente actiepunt ligt op het terrein van duurzame mobiliteit. Elektrische auto's krijgen steeds meer aandacht, niet in de laatste plaats van marktpartijen die zich ermee bezighouden. "Die auto's moeten worden opgeladen en als je daar een slim systeem voor bedenkt, kun je ervoor zorgen dat je de elektriciteitsvoorziening helpt, bijvoorbeeld door de accu's te voeden in periodes dat de vraag naar elektriciteit laag is. Daar heb je slimme netten voor nodig, maar ook slimme oplaadpunten. Hoe standaardiseer je die zodat je met je auto overal kunt `tanken'? En hoe zorg je ervoor dat de gebruiker van de afgenomen stroom daarvoor ook de rekening krijgt in plaats van de eigenaar van het stopcontact?

Eerst duidelijkheid
Het actieplan heeft een looptijd van 4 jaar. Gedurende die periode zullen de netbeheerders met alle mogelijke partijen rond de tafel gaan om te praten en afspraken te maken over de in het actieplan verwoorde initiatieven en intenties. "Je kunt het actieplan eigenlijk een beetje zien als een handreiking van de netbeheerders aan de maatschappij: welke ideeën leven er als het gaat om decentrale toepassingen, bijvoorbeeld bij projectontwikkelaars, gemeenten en bedrijfsleven. Welke kant willen zij op? En: wat betekenen slimme netten en welke regelgeving of aanpassing daarvan is noodzakelijk? Dat moet eerst duidelijk zijn voordat we straks honderden miljoenen gaan uitgeven aan de renovatie van infrastructuur. Door tijdig in te spelen op de transitie van de infrastructuur voorkomen we, dat we geld uitgeven aan functies, waar we misschien niet op zitten te wachten. Bovendien kunnen we de hoeveelheid geld beperken en verspreiden in de tijd, als we met experimenten, standaardoplossingen en een flexibele interactie tussen de betrokken partijen de toekomst van de infrastructuur voorbereiden."

Download het Actieplan Decentrale Infrastructuur via onderstaande link.

Meer informatie

Actieplan Decentrale Infrastructuur