23 okt 2008

> Alterra, onderdeel van Wageningen UR, krijgt zes miljoen euro van het ministerie van LNV om het online Bodemkundig Informatie Systeem (BIS) op te knappen. Een deel van de hierin te vinden informatie over bodem en water is achterhaald. Alterra heeft in ieder geval zes jaar de tijd om hier aan te werken.

Sinds 2004 is alle informatie over samenstelling en gebruik van de bodem, het grondwater en tal van fysische en chemische aspecten van de grond te vinden op de website www.bodemdata.nl in het Bodeminformatie Systeem. Vooral Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten maken gebruik van de databank. Maar een deel van die gegevens is verouderd. Alterra constateerde in een rapport eerder dit jaar dat het onderhoud en beheer van zowel de website als de database âernstig te wensen over laatâ, door geldgebrek.

Meest in het oog springend voorbeeld zijn de veengronden. Bij het opnieuw in kaart brengen van die gronden bleek de helft van de honderdduizend hectare veengrond die naam niet meer waard. Door oxydatie van het organisch materiaal was de grond veranderd. Bovendien, zegt adviseur bodeminformatie van Alterra dr. Joop Okx, wordt de bodem in ons land voortdurend op de schop genomen. âDe kartering van de bodem is in de jaren zestig van de vorige eeuw begonnen. Toen was het idee: dat doen we één keer en dan zijn we klaar.â Maar dat is dus niet zo. Bodemkartering is een continu proces. Des te merkwaardiger is het dat er niet structureel geld beschikbaar is om de boel bij te houden. âEr wordt nu wel gekeken of bodem en ondergrond een zogeheten basisregistratie zou moeten worden, net zoals de gemeentelijke basisadministratie of het kadaster. Dat zou de zaak grondig veranderen.â Maar zover is het nog niet.

Niet alleen de data in BIS worden geactualiseerd, ook de ontsluiting ervan wordt verbeterd. Daarvoor werken Alterra en TNO samen aan de ontwikkeling van één loket voor alle bodemgegevens. Want naast BIS van Alterra is er ook DINO van TNO, dat alle gegevens bevat van de ondiepe en diepe grondlagen. Het is de bedoeling dat het nieuwe loket in 2010 het licht ziet. / Roelof Kleis

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl. Zie archief op http://www.resource-online.nl